tiistai 28. tammikuuta 2020

Työttömyysuupumus, osa 2

Täällä kirjoitetaan työn sankarien työuupumuksesta, mutta myös työtön todellakin voi uupua - ja uupuukin. Jos vastaat myöntävästi useampaan näistä kysymyksistä, saatat kärsiä työttömyysuupumuksesta:

Kolottaako, masentaako? (Somaattiset oireet)
Uupumuksella on suuri vaikutus ihmisen henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin. Se lisää riskiä sairastua esimerkiksi masennukseen. Myös erilaiset kehon kivut voivat piinata uupunutta.

Eikö mikään määrä unta riitä? (Univaikeudet)
Työttömyysuupumus nimensä mukaisesti uuvuttaa. Sen aiheuttama väsymys ei kuitenkaan mene nukkumalla ohi. Jos mikään määrä unta ei virkistä, päivisin kuluu litra kahvia ja työttömyyspäivän aikana pää nuokkuu, kyseessä saattaa olla työttömyysuupumus.

Unohteletko asioita, etkö pysty tekemään päätöksiä, onko keskittyminen vaikeaa, itkettääkö?
Uupuneen aivot hyrräävät ylikierroksilla. Tunteiden käsitteleminen ja järkevä ajattelu saattavat muuttua vaikeiksi. Jatkuva stressi voi aiheuttaa muistihäiriöitä ja keskittymisongelmia. Lisäksi se saattaa tehdä päätöksenteosta hankalaa. Myös jatkuva itkuisuus on yleinen merkki työttömyysuupumuksesta.

Etkö jaksa nähdä ystäviäsi, tiuskitko kumppanillesi?
Läheiset huomaavat usein ensimmäisenä, jos ihminen stressaa liikaa. Jokainen näyttää stressinsä eri tavoin. Eräs haluaa olla yksin. Toinen tiuskii työttömyyspäivän jälkeen (tai sen aikana).

Seuraako työttömyys kaikkialle?
Kun illan viimeinen ja aamun ensimmäinen ajatus liittyvät työpaikattomuuteen, hälytyskellojen tulisi soida.

Suhtaudutko työpaikattomuuteesi kyynisesti?
En viitsi edes yrittää kunnolla, kaikki menee kuitenkin pieleen.” Jos työnhaku näyttäytyy vain sarjana epäonnistumisia, syynä saattaa hyvinkin olla työttömyysuupumus. Työttömyysuupumus ajaa peruspositiivisenkin tyypin helposti synkkyyteen.

Eikö työnhaku motivoi, etkö saa siitä iloa, tunnetko olevasi huonompi työnhakija kuin aiemmin (tai huonompi kuin muut työnhakijat)?
Uupuneena ”unelmienkin” työn hakeminen näyttäytyy raskaana pakkopullana. Työnhaku ei tunnu mielekkäältä vaan enemmänkin taakalta.

Työttömyysuupumukseen ajautuvat ovat usein ahkeria ja hyviä työnhakijoita ja -tekijöitä. Uupumus saa heidät kuitenkin ajattelemaan, että he eivät yllä vaatimusten tasolle.
 

(Itse vastaan myöntävästi neljään näistä seitsemästä kysymyksestä.)

ttl.fi/työpiste/voiko-työttömälläkin-olla-työuupumus/
(Ei tietenkään voi, mutta työttömyysuupumus hänellä voi olla!)

8 kommenttia:

  1. Melko lailla kaikkiin kyllä.

    Oletko muuten nähnyt niitä palkkatukipaikkoja molin sivuilla? Joko kirjautuneena tai ilman.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla ei ainakaan näy siellä mitään. Palkkatuki on kyllä kaikista järkevin ja realistisin tapa pitkäaikaistyöttömän työllistymisessä. Siten minäkin sain vakituisempaa joskin osa-aikaista työtä, mutta kuitenkin.

      Jos pitkäaikaistyöttömällä on jo ikää 40+, niin työnhakeminen avoimilta markkinoilta on ihan yhtä tyhjän kanssa, ellei ole joku erikoisasiantuntija ja harva on.

      Nykyisen hallituksen tulisikin panostaa paljon palkkatuella työllistämiseen ja purkaa samalla siihen liittyvää byrokratiaa, jonka ainakin yksityisen puolen työnantajat kokevat hankalaksi.

      Lisäksi palkkatuessa yksityisiin työnantajiin nähden on se ongelma, että he vieroksuvat helposti sellaista työnhakijaa pitkäaikaistyöttömyyden ohella, joka tarvitsee "erityistä tukea" työllistymisensä suhteen. Tätäkin asennevammaa tulisi pyrkiä tervehdyttämään.

      Poista
    2. Palkkatukipaikkojen pitäisi näkyä ehdotetuissa "mahdollisissa" työpaikoissa, jotka tulevat omille sivuille kirjautuneena sivun oikeaan laitaan, jos palkkatukityö on mainittu työllistymissuunnitelmassa. (Kysyin asiasta ja sain tällaisen tiedon.) Minulla ei kuitenkaan siellä näy ensimmäistäkään palkkatukipaikkaa, joten ehkä niitä ei sitten ole tarjolla?

      Eikö hallituksen nimenomaan ollut tarkoitus panostaa palkkatukityöllistämiseen? Vielä se ei missään näy.

      Poista
    3. Kyllä, ja nythän vuoden alussa pian julkaistaan taas valtion käytettävissä oleva palkkatukibudjetti, joten kannattaa olla "haukkana" liikenteessä!

      Kunnat ja kaupungit työllistävät parhaiten palkkatuella. Oman kokemukseni mukaan kunnan tai kaupungin työtehtävissä on se työtahtikin paljon inhimillisempi. Yksityisellä puolella oli jatkuvasti paineiset ja kärttyiset pomot hönkimässä niskaan ja töitä tehtiin "juosten kusten".

      Poista
  2. Minäkin ihmettelin miksei palkkatukipaikat näy. Kysyin sitten neuvojalta ja hänen mukaansa palkkatukipaikkojen haku pitää laittaa työnhakusuunnitelmaan tehtäväksi eli ei riitä, että on mainittu kiinnostuksesta tukeen. Ilmeisesti nuo paikat ovat kuin suurinkin salaisuus kun niitä ei voi kaikille työttömille näyttää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä myös minä olen aina ihmetellyt. Palkkatukipaikan saaminen on oikeastaan yhtä vaikeaa kuin minkä tahansa työpaikan, varsinkin kun niistä ei edes kerrota missään.

      Poista
    2. olen samaa mieltä kanssanne. Ihankuin nuo palkkatukipaikat olisivat "salassa". Miksi ne kaikki eivät voisi olla vain näkyvillä avoimesti?!

      Poista
    3. Yksi mahdollinen syy palkkatukipaikkojen salaamiseen on se, että niitä ei riitä kaikille työttömille eikä myöskään kunnilla ole tarpeeksi rahaa palkkatuen maksamiseen.

      Poista