torstai 23. tammikuuta 2020

Työttömyyssuhde-eduttomuus


Työttömänä oleminen eli työpaikattomuus ja työsuhteettomuus on edutonta, kohtuutonta ja suhteetonta. Kohtuutonta on esimerkiksi työpaikattoman maksaa surkeasta työmarkkinatuestaan jumpan kausimaksu, kun työlliset elvistelevät sporttipassillaan, jonka he saavat PALKAN lisäksi! Työnantaja tukee työntekijöiden jaksamista tarjoamalla heille sporttipassin, joka on työsuhde-etu.

Kuka tukee työttömän jaksamista? EI KUKAAN! On toki työpaikattoman oma vika, kun hän ei ”mene” töihin eikä varsinkaan mene hyväpalkkaiseen työhön, vaikka sellaisia toki kaikille halukkaille tarjolla on, kuten todellisuudesta vieraantuneet poliitikot kertovat. On erittäin ikävää, kun ei ole työsuhde-etuja, vaan niiden sijaan on työttömyyssuhde-eduttomuus. Toki minä harrastan liikuntaa itseni vuoksi enkä yhdenkään (potentiaalisen tai muun) työnantajan vuoksi. Siitä huolimatta tämä tilanne ottaa todella päähän! Työttömille annettavat alennukset ovat mitättömiä tai niitä ei ole lainkaan.

Lisäksi työpaikaton joutuu tinkimään esim. säännöllisistä terveystarkastuksista, kuten hammaslääkärikäynneistä. Tähän asti olen vuosikaudet käynyt säännöllisesti hammastarkastuksessa samalla hammaslääkärillä - olin työttömänä tai en. Viime vuonna jätin ensimmäistä kertaa menemättä johtuen siitä, että työmarkkinatukeni on nyt pienempi kuin koskaan aikaisemmin (ilman lapsikorotuksia) ja lisäksi idioottimainen aktiivimalli vähensi pientä rahaa vielä entisestään.

12 kommenttia:

  1. Samaan tilanteeseen putoaa kun jää työkyvyttömyys- tai vanhuuseläkkeelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä - rahat ja edut voivat olla vähissä monesta eri syystä, mutta lopputulos on sama.

      Poista
  2. Eipä ole varaa mihinkään ylimääräiseen, vaikka töissä olenkin.
    Hammaslääkärikin on jo luksusta.
    Hammasharjaan on onneksi vielä varaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun palkka on pieni/ pienehkö ja työterveyshuolto olematon, silloinkin ollaan lähes samassa tilanteessa kuin ilman palkkaa kokonaan työsuhde-eduttomana.

      Poista
    2. Toimiva työterveyshuolto on kyllä työssäkäyvänä tosi hyvä juttu, koska sen kautta pääsee lääkärille käytännössä lähes heti, ainakin omien kokemuksieni mukaan. Työttömänä sitten jonotellaankin arvauskeskuksessa koko päivä pää kainalossa.

      Minullekin työnantaja tuputti vaikka mitä ilmaista lystiä vapaa-ajalleni, jonka kuitenkin käytin mieluummin työstä palautumiseen ja lepoon. Nyt taas näin työttömänä olisi enemmänkin käyttöä ja aikaa niille kulttuuri- ja liikuntaeduille yms.

      Poista
    3. Niin, ja sekin ärsyttää, että työttömyyskorvauksista puhutaan "etuuksina". Aivan kuin työttömyys olisi jokin kadehdittava etuoikeus.

      Moni työssäkäyvä virheellisesti rinnastaa työttömyyden siihen omaan palkalliseen lomaansa, ja luulee että Kela kustantaa juurikin heidän verorahoillaan työttömille lähes kaiken ja työttömyyskorvaukset ovat vain siihen päälle vielä sellaista ylimääräistä "discorahaa".

      Poista
    4. Todellakin olisi eduille käyttöä näin "etuuksien" saajana.

      Poista
  3. Totta! Työssäkäyvät saavat lounas, työterveys, kulttuuri, liikunta, auto, puhelin ym.etuja ja kestitään pikkujouluissa ym.kemuissa, toki paikoista riippuen mitä kukakin firma piffaa. Työttömälle tarjotaan vain lannistusta, keppiä, syyllistystä ym."mukavaa"ja nämä surkeat tuet jäykän, lannistavan byrokratian alla vielä nekin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on: palkkaa ei saa, etuja ei saa ja vieläpä rangaistaan ja syyllistetään - aivan kuin ei työpaikattomalla olisi jo tilanteessaan tarpeeksi kestämistä muutenkin.

      Poista
  4. Noh, minulla työssäkäyvänä ei ole muita etuja kuin lounasruoka reilun eron tuella määrätyissä paikoissa. Uimahalliin pääsen eurolla työpaikkakunnalla. Siinä se. Työpuhelinta käytetään vain työpuheluihin, autoa vain työajoihin, liikuntaseteleistä ei tietoakaan. Työterveys on niin suppea kuin voi olla. Että se niistä työssäkäyvien eduista. Ei kuulu kaikille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei varmaankaan ja nuo prameat ja hyvät edut ovat yleensä ns. "isoissa taloissa", eivätkä esimerkiksi yksityisyrittäjän työpaikassa vuokratyöfirmoista puhumattakaan.

      Toisaalta olen ollut töissä sellaisellakin yrittäjällä, joka ensimmäisen lapseni saatuani iski minulle kouraani firman luottokortin ja huuleeni suunnilleen HK:n Sinisen -kokoisen sikarin ja käski pitämään varpajaiset.

      Muissa paikoissa on ollut ihan vakiona puhelin- ja Smartum-korttiedut sekä lounasalennus. Kahvi on yleensä myös aina ollut ilmaista työkavereiden leivonnaisineen. Tähän toki vielä päälle kaikki virkistyspäivät ja pikkujouluporsastelut.

      Eli kyllä sitä työssäkäyvänä voi elää melkoisessa yltäkylläisyydessä, jota pitää helposti itsestäänselvyytenä, kunnes työttömyyden koittaessa tulee kova tiputus ja herääminen vallitsevaan todellisuuteen.

      Poista
    2. Eduksi riittäisi jo se, että saisi palkkaa... Sen jälkeen voitaisiin katsoa muita mahdollisia työsuhde-etuja. Omat kokemukseni niistä ovat olleet kirjavat: lounasseteleitä en ole saanut koskaan, liikuntaseteleitä oli tarjolla rajallinen määrä jolloin niitä ei kaikille edes riittänyt ja työterveyshuolto on vaihdellut hyvästä olemattomaan.

      Poista