maanantai 13. tammikuuta 2020

Työnhakuvalmennuksesta


Tässä joitakin työnhakuvalmennuksessa ehdotettuja työllistymiskeinoja:
Vapaaehtoistyö, kevytyrittäjäksi ryhtyminen, osuuskuntaan liittyminen, henkilöstöpalveluyrityksen kautta työllistyminen sekä kuvan/ suosittelijan lisääminen CV:hen.
  • En aio mennä vapaaehtoistyöhön, koska se aiheuttaisi minulle kustannuksia (minä tarvitsen rahaa) enkä voisi saada vapaaehtoistyössä minulta puuttuvia taitoja (kuten tiettyjen organisaatiokohtaisten ohjelmistojen käyttöä)
  • En aio ryhtyä kevyt- enkä myöskään raskasyrittäjäksi (eli oikeaksi yrittäjäksi) ja syyn olen jo kertonut blogissani
  • En aio liittyä mihinkään osuuskuntaan, koska se ei ole mikään taikasana töiden saamiselle
  • Yhdestäkään ns. henkilöstöpalveluyrityksestä (eli vuokrafirmasta) en ole tähän mennessä saanut työpaikkaa eli sama kuin edellä: ne eivät ole mikään taikasana töiden saamiselle
  • Suosittelija ja/ tai kuva CV:hen:

”Totta, sinulla tosiaan on jo hiottu, hyvä CV. Sinun tilanteessasi työllistymisen este on selkeästi sopivien työpaikkojen vähäisyys. Minulle tulee tästä CV:stä mieleen, että olisiko sinulla mainita jotakuta suosittelijaa CV:n lopuksi? Entäpä kuva, olisiko sitä mahdollista laittaa, jotta CV:stä tulee mieleen painuvampi ja lähestyttävämpi? Tämä siinä tilanteessa, jos haet avointa paikkaa ja hakijoita on kymmeniä. ”

Tässä kohtaa joudun toteamaan, että olen päässyt useisiin työhaastatteluihin ilman kuvallista CV:tä, ja melkein saanut vakituisen viran (jäänyt toiselle sijalle) ilman, että olisi kysytty yhtään suosittelijaa! (Suosittelijan toki kerron kysyttäessä.)

Kovasti on tullut valmentajalta kehuja hyvästä (rakenne) ja ”mielenkiintoisesta” (sisältö) CV:stäni, osaamiseni perusteluista työhakemusharjoituksessa ynnä muusta. Vaan ovatko työnantajat samaa mieltä (eräs työnantajan edustaja sanoi CV:täni kiinnostavaksi ,mutta ei silti ottanut minua töihin)?

Työnhakuvalmennuksen jälkeen olen aivan yhtä työtön kuin aikaisemminkin. Vika on toki minussa, koska en innostu ”työn tekemisen uusista tavoista” tai työnantajien kontaktoimisesta umpimähkään. Työpaikan saamiseen ei ole olemassa ns, poppakonsteja, vaan sattumalla ja suhteilla on isoin merkitys.

7 kommenttia:

  1. Vapaaehtoistyöhön en mene myöskään minä. Yksi syy on juurikin tuo että se lisää kustannuksia. Toinen ja painavampi syy on että se saattaa katkaista työttömyysetuuden. Tämän hetkistä te-toimiston/hallituksen kantaa asiaan en tiedä enkä välitäkkään tietää. Se kun ei välttämättä pidä paikkaansa enää ensi kuussa. Julkisuudessa on ollut sekä työttömyysetuuden katkaisemistapauksia että myös "hieno" idea jossa vapaaehtoistyöllä (eli kyseessä olisi sen jälkeen pakko) tavallaan ansaitsisi sen loistokkaan työttömyysturvansa. Tämä on nyt onnneksi unohdettu mutta eipä sitä koskaan tiedä ja itse en enää seuraa uutisointia työttömyysturvan uudistamisasiosta.

    Ja kuvaa en laita hakemukseeni. Tämä on pienehkö kaupunki ja cv:ni on sen verran onneton että en halua että minut tunnistettaisiin. Lisäksi sillä minkä näköinen olen ei pitäisi olla mitään tekemistä sen kanssa kannattaako minut palkata. Ja kuvan laittamista hakemuukseen on suositeltu myös minulle. Vähän tulee sellainen olo että kaikki valmentajat toistavat noita samoja fraaseja.

    VastaaPoista
  2. Tuokin työnantajien kontaktointi umpimähkään on kärjistetysti melkein sama kuin sinkku alkaisi vaikkapa Facebookissa lähestymään mielestään mielenkiintoisia, mutta täysin tuntemattomia ihmisiä treffipyynnöillään.

    Käsitykseni mukaan työnantajat nykyisin vain ärsyyntyvät työttömien yhteydenotoista jos mitään avointa työpaikkaa ei ole ilmoitettu haettavaksi työnantajan toimesta.

    No tässähän voidaan samalla viritellä keskustelua niistä ns. "piilotyöpaikoista", mutta en oikein usko niihinkään ja kyllä jokainen oikeasti työntekijää tarvitseva työnantaja ilmoittaa tarpeestaan, eikä mitenkään piilottele sitä. Toki tässäkin kohtaa mennään ensin niiden suhteiden kautta, mutta jos niidenkään avulla ei löydy sopivaa henkilöä, niin miksi salailla asiaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piilotyöpaikkoja on ja ne menevät suhteilla. Tyylin "mitäs se teidän Jasperi tekee nykyisin, vai sillä lailla, no pääsisikö se töihin sitten sen jälkeen" ja näin on yksi piilotyöpaikka täytetty. Toinen täytettiin niin että ensin oli avoin haku mutta siinä ei huomattu että nykyisen työntekijän lapsi/miniä/veljenpoika oli sitä myös hakenut. Mutta ei hätää, työntekijälle sanottiin että ilmoitetaan hänelle heti kun seuraava paikka aukenee. Ja näin tehtiin. Kumpikin haki ihan eri alan töitä mihin olivat kouluttautuneet eli sellaisia töitä mihn ei koulutusta tarvita. Nämä on esimerkkejä ihan omasta lähipiiristä.

      Ei siinä edes auta että työantaja ilmoittaa tarpeestaan koska siitä huolimatta se menee todennäköisesti suhteilla. Se on taas hölynpölyä ettei ilmoitettaisi tarpeesta ollenkaan. Eihän siinä ole mitään järkeä. Sen nyt ymmärrän ettei molin sivuille laiteta mutta kanavia on muitakin.

      Poista
    2. Onnistunut vertaus tuo sinkun treffipyynnöt.
      Olen samaa mieltä siitä etteivät työnantajat kaipaa työnkyselijöiden soittoja. Jos he "huomaisivat työntekijän tarpeen" jonkun soittaessa, niin tuskin työnantaja kuitenkaan tätä ensimmäistä soittajaa palkkaisi.

      Piilotyöpaikoista puhuminen on valmentajien löpinää.
      Pitäähän heidän jotain aiheita keksiä valmennuksen sisällöksi.

      Poista
  3. Nuo piilotyöpaikat ovat näiltä valmentajiltakin niin totaalisen piilossa, että kun joskus niiden löytämisestä kyselin niin ei niitä kukaan ollut koskaan nähnyt. Kukakohan tuon termin on alunpitäen keksinyt?! Olen muuten itse joutumassa kyseiseen valmennukseen, joten mielenkiinnolla lueskelen kokemuksiasi siitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Piilotyöpaikat ovat ja pysyvät piilossa. Valmentajissa on varmasti eroja, mutta tuskin kukaan heistä taikoo tyhjästä piilotyöpaikkoja. Minun ns. henkilökohtainen valmentajani oli kirjoittanut minua koskevaan suunnitelmaansa nimenomaan piilotyöpaikkojen etsimisen... (huokaus)

      Eipä tästä valmennuksesta haittaakaan ole - on aikataulutettua tekemistä vähäksi aikaa (aikataulutettua palkallista tekemistä "odotellessa") ja välttyy ainakin toistaiseksi Tampereen työllisyyspalveluihin joutumiselta!

      Poista