tiistai 4. huhtikuuta 2017

”Yrittämisen ainoaksi motiiviksi ei riitä itsensä työllistäminen”

 Startup-hypetyksestä
Lähde: Helsingin uutiset

Olen niin samaa mieltä tästä yrittäjäksi ryhtymiseen kehottamisesta - ja olen aina ollut. Yrittäjyyteen tarvitaan liikeidea, pääomaa ja ennen kaikkea – asiakkaat.

Jotta voit menestyä yrittäjänä, sinulla tulee olla asiakkaita, jotka ostavat yritykseltäsi jotain. Sen luulisi olevan itsestään selvää, mutta ei ole.
– Tänä päivänä moni nuori yrittäjä ajattelee, että haetaan rahaa sijoittajalta. Unohdetaan, että yrityksen raha tulee asiakkailta, muistuttaa alkavan yrityksen menestymisestä väitöskirjan tehnyt Antti Sekki.
Sijoittajiin turvautuminen ei Sekin mukaan ole sinänsä huono, kunhan muistetaan, että rahaa pitää tulla asiakkailta – ennemmin tai myöhemmin.
Eikä sijoittajien rahaa riitä kuin murto-osalle aloittavia yrittäjiä. Ja rahaa tarvitaan vielä myöhemminkin kasvupyrähdyksiin. Yrityksen auttaminen alkuun ei riitä.
Suomessa on vallalla teknologia- ja startup-hypetys, väittää Sekki. Sen alkujuuret piilevät muutamassa menestystarinassa ja se on tarttunut erityisesti opiskelijoihin.

Sekki ei lämpene teknologiahypetykselle, eikä myöskään startup-hypetykselle. Hän sanoo suoraan, ettei kaikista ole yrittäjiksi. Yrittäjältä vaaditaan tiettyjä ominaispiirteitä, kuten riskinottokykyä. Yrittäjyyttä kuitenkin tarjotaan vaihtoehdoksi niin vastavalmistuneille nuorille kuin työttömille työnhakijoille.
– Jotain meni siinä kohtaa pieleen, kun työllisyyspolitiikka sotkettiin elinkeinopolitiikkaan ja niistä vastaavat ministeriöt yhdistettiin.

– Yrittäjyys lähtee palavasta halusta ryhtyä yrittäjäksi, ei tarpeesta saada työpaikka, korostaa Sekki.
– Jos yrityksen perustamisen motivaationa on työllistyminen, se ennustaa epäonnistumista. Siitä on paljon tutkimukseen perustuvaa faktaa.”

Kylläpä on viisaita sanoja nuorelta mieheltä! Itse myös pidän startup-hypetystä kummallisena. Perustetaan siis startup-yritys, saadaan siihen rahaa mahdollisilta sijoittajilta, ja kun rahat loppuvat perustetaan uusi startup. Sitten ollaankin jo ns. sarjayrittäjiä. Koskaan - tai ainakin hyvin harvoin mistään tulee valmista, mutta ollaan sitten ainakin olevinaan menestyviä yrittäjiä.

6 kommenttia:

  1. Ei tämä teknologia- ja start-up hypetys ole ainoa aikamme kupla. Oikeastaan voitaisiin sanoa joidenkin yrittämisen muotojen olevan näennäis-yrittäjyyttä. Näennäistä siinä mielessä, että joko mitään lisäarvoa ei synny minnekään tai yrittäjyyden riskit on siirretty sataprosenttisesti työntekijöille.

    Eräät räikeimmistä uusyrittäjyyden muodoista ovat asiantuntija/konsultti -firmat, jotka veroeurojen turvin kurssittavat työttömiä ja hallinnoivat ilmaistyömarkkinoita. Liikevaihtoa kyllä syntyy, mutta se liikevaihto tulee liki sataprosenttisesti veronmaksajien kukkarosta, eikä näiden konsulttien työn tuloksia voi edes mitata. CV:n viilauskurssin käynyt työtön on kurssin jälkeen edelleen työtön; ilmaisen harjoittelun/työkokeilun/rekrykoulutuksen jälkeen työtön on edelleen työtön. Osin konsultit rahastavat myös yrityksiä, lähinnä rekrykoulutusten muodossa, yrityksille kun tulee halvemmaksi paikata tilapäistyövoiman tarvetta maksamalla konsulttipalkkio konsulttifirmalle kuin palkata työntekijä itse. Ilmainen orja saa tyytyä 9 euron ylläpitokorvaukseen.

    Toinen räikeä esimerkki ovat telemarkkinointifirmat, jotka ovat onnistuneesti siirtäneet yrittämisen riskin työntekijöilleen. Juu, osassa on takuupalkka + provisio, mutta sitä ei kerrota että takuupalkka on 2 euroa tunti, eikä sitä suinkaan makseta työajasta vaan puheluajasta. Ja jos kauppoja syntyykin, ne yllättäen perutaan muutamaa lukuun ottamatta ennen tilipäivää, ja työntekijän kouraan tiputetaan muutamia kolikoita tilipäivänä, jos sitäkään. Onkos kumma että henkilökunnan vaihtuvuus on suurta? Ja kovasti on avoimia työpaikkoja ja huutava pula työvoimasta. Tähän samaan kastiin voidaan lukea kaikki provikkapalkalla tehtävät kaupparatsun/verkostomarkkinoinnin työt.

    Eivät positiivinen pöhinä, hehkutus, hypetys, fantastinen tahtotila ja hienot lehdistötiedotteet pitkälle riitä, jos itse yritysidea on tyhjää täynnä. Enkä usko että verorahoja on varaa loputtomiin syytää tyhjäntoimittaja-konsulttien taskuun, kun vastineeksi ei koskaan saada yhtikäs mitään.

    VastaaPoista
  2. Kuvailemasi kaltaista näennäisyrittäjyyttä on todellakin aivan liikaa nykyisin. Oikea yrittäjyys onkin sitten jo haastavampaa toimintaa.

    Valitettavasti omassa tilanteessani työllistymisvaihtoehdoiksi jäävät vain yrittäjyys (minulta puuttuvat rohkeus, liikeidea, pääoma ja markkinointi/ (hypetys)-taidot), tai suhteilla työllistyminen (suhteita ei ole).

    VastaaPoista
  3. Työttömien puoliväkisin työntäminen yrittäjyyskurssien kautta yrittäjiksi on täysin edesvastuutonta toimintaa. Sellaisia heittoja kuulen välillä itsekin. "Eikö vieläkään ole löytynyt töitä? Perusta yritys!" Hah, ei niitä yrityksiä ihan tuosta vaan perusteta. Tai anteeksi, kyllä perustetaan. Eihän sen yrityksen perustaminen ole vaikeaa, eikä edes kovin kallistakaan. Siihen se helppous sitten loppuukin.

    Todellakin, pitää olla toimiva ja kannattava liikeidea, joka alkaa tuottaa heti, eikä parin kolmen vuoden jälkeen. (Joka usein on ikävä totuus aloittelevan yrittäjän arjessa.) Ei sellaisia liikeideoita kasva puussa, etenkään jos ei ole pääomaa, jolla pyöräyttää toiminnan käyntiin ja selviytyy alkuaikojen negatiivisesta kassavirrasta. Kun tähän vielä lisätään se tosiasia, että yrittäjäksi ryhdyttyäsi tuet päättyvätkin ja olet ihan omillasi, ollaan aika vakavassa tilanteessa. Siitä ei sitten "muistetakaan" mainita siinä vaiheessa, kun työtöntä työnnetään yrittäjän polkua kohti.

    Ja ihan totta, yrittämisen ainoaksi motiiviksi ei todellakaan riitä itsensä työllistäminen.

    VastaaPoista
  4. Miksi meitä työttömiä vaaditaan ryhtymään yrittäjiksi? Eikö ne työpaikoille haalitut "hyvät tyypit" voisi ryhtyä yrittäjiksi, kun heillä on se itsensä "myyminen", "verkostoituminen" ja esiintyminen sosiaalisessa mediassa hallussa.

    VastaaPoista
  5. Työtöntä painostetaan yrittäjäksi ainakin siitä syystä, ettei hänelle tarvitsisi enää maksaa työttömyyspäivärahaa ja työtön olisi myös pois työttömyystilastoista.

    VastaaPoista
  6. Meidän tuttu aloitti oman yrityksen, mutta pandemian jälkeen on ollut paljon ongelmia. Hän on nyt miettimässä yrityssaneerausta. Se oli kova isku, ja nyt hän myös pelkää kovasti työttömyyttä. Monista työntekijöistä jouduttiin myös hankkiutumaan eroon kulujen takia. https://advise.fi/

    VastaaPoista