keskiviikko 1. tammikuuta 2020

Hyvästit aktiivimallille


Aktiivimalli varasti minulta kahden vuoden aikana yhteensä noin 850 €. Jokainen euro niistä olisi ollut tarpeeseen! Myöskään viime tipassa ”työllistymistä edistävään toimenpiteeseen” osallistumiseni ei enää auttanut, koska se tapahtui tavallaan liian myöhään. (Tarkoitan sitä, että aktiivimallivähennys poistuu nyt joka tapauksessa osallistumisestani riippumatta.) Toki sain kulukorvausta ja korotettua päivärahaa ”aktiivisuus”-päivieni osalta. Joka tapauksessa emme todellakaan jää kaipaamaan aktiivimallia!

Viisisataa euroa kuukaudessa käteen on suomalainen painajainen/ häpeä! Häpeä ei ole työttömän, vaan ihan jonkun muun tahon eli päättäjien.


Aktiivimallin kehittänyt oikeistohallitus ei olisi korottanut työttömyyskorvauksia, vaikka ne ovat olleet jo vuosikaudet ilman minkäänlaista korotusta. En voi käsittää tällaista työttömien, köyhien ja huono-osaisten halveksimista ja suoranaista vihaamista!

”Miksi he eivät MENE töihin?”
”Miksi he eivät MENE HYVÄPALKKAISIIN töihin?” (Kuten kokoomuslaiset hyvä veli- kerholaiset suhteilla menevät.)

Miksi he eivät syö leivoksia, jos leipää ei ole?!


9 kommenttia:

  1. Niinpä! Ja se korotus työmarkkinatukeen n.20€, no tietenkin tyhjää parempi ja onneksi tämä aktiivi-painajainen-malli tosiaan edes poistuu! Mutta kyllä mielestän ise jonkinlainen perustulo- malli olisi vihdoinb 2020-luvulla paikallaan, esim. Tanskassa pelkkä toimeentulotuki n.1500€/kk..No Suomen hintataso liene samoill pakeilla? Niin tääll ätosiaan tuo naurettava/työtntä itkettävä 500€/kk ja edelleen nöyryyttävän, monimutkaisen byrokrataian takana jotain hiluja mahdollisesti toimeentulotuesta päälle ja joka kk sitten tiliotteet jonkun sossutädin kyylättäväksi ja tarkistettavaksi, hohhoijaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työpaikattomana vastoin tahtoaan oleminen on äärimmäisen nöyryyttävää. Siihen kun vielä lisätään byrokratia ja surkea työmarkkinatuki, niin vaaditaan lujaa psyykkistä kestokykyä. Sehän voisi olla valtti työnhaussa!

      Poista
    2. Kyllä, perustulo olisi siinä mielessä nykypäivää, koska työ on muuttunut paljon pätkä- ja kausityöksi. Nykyinen ehdoton systeemi on Aatamin ajoilta, jolloin joko olit täysin työtön tai täysin työssä ja esim. mitään lyhyitä vuokratyökeikkoja ei tunnettu.

      Sain vasta kokea byrokratian nöyryyttävyyden, kun erääseen yllättävään menooni koetin saada kunnastani täydentävää toimeentulotukea. No hakemushan tuli tietenkin "bumerangina" takaisin hylkäyskirjeineen, johon käsittelijä oli tilitietoihini ympyröinyt merkkaustussilla hänen mielestään moraalisesti vääriä menoja, joihin kuuluivat mm. hampurilais- ja pizzaostokset. Eli köyhällä työttömällä ei saisi olla mitään arjen luksusta ja tämä lynkkaava asenne vallitsee valitettavasti myös tavallisen työssäkäyvän kansanosan keskuudessa.

      Poista
    3. Perustulo olisi varmaan toteuttamisen arvoinen asia nykyaikana, kun kaikki eivät saa olla työssäkäyviä veronmaksajia. Toinen varteenotettava ajatus olisi töiden jakaminen useammalle henkilölle (niissä töissä kun se on mahdollista) esim. työaikaa lyhentämällä.
      Ahneet (kaikki eivät ole ahneita) työssäkävijät eivät tosin luovu sentistäkään ja pitävät työpaikoistaan tiukasti kiinni. Vuorotteluvapaan sijaisuudet eivät oikein riitä työn ja palkkatulojen jakamiseen, varsinkaan kun niitä on niin vähän tarjolla haettavaksi.

      Poista
    4. Palkkatukitöissä ollessani tein kuuden tunnin työpäivää, joka mielestäni oli todella hyvä tehokkuuden ja jaksamisen kannalta, koska työ oli fyysisesti raskasta. Myös työpaikan vakituiset olivat tätä mieltä, mutta kukaan heistä ei silti tahtonut siirtyä pienempään tuntimäärään ja samalla pienempään palkkaan asuntolainojensa yms. vuoksi. Ja työnantaja vastaavasti ei olisi ikinä suostunut maksamaan kuuden tunnin päivästä kahdeksan tunnin palkkaa. Kuitenkin vaaditut päivän työtehtävät tulivat tehtyä siinä kuudessakin tunnissa helposti.

      Olen myös ollut ns. "siisteissä sisätöissä" ja kyllä siellä moni tuhdin lounaan jälkeen nuokkui puoliunessa työpisteessään niiden kahden viimeisen iltapäivän tunnin aikana saaden tuskin mitään järkevää aikaiseksi.

      Poista
    5. Muutosta tosiaan tarvittaisiin liittyen juuri esim. työpaivän kestoon. Vaan löytyykö sitä paljon puhuttua muutosvalmiutta?

      Poista
    6. Niin, jos itse ansaitsisin nyt kaikkien Kelalta saamieni tukieni päälle palkkatyöstä vaikkapa 1000 euroa puhtaana käteen kuukaudessa neljän tunnin arkipäivistä, niin olisin vallan tyytyväinen tilanteeseen ja tekisin sitä fyysisesti raskastakin työtä mukisematta. Tulonihan eivät siltikään olisi mitenkään mairittelevat, mutta vapaa-aikaa jäisi enemmän ja intohimoni ja harrastukseni ovatkin aivan muualla kuin suorittavan työn tekemisessä.

      Eräs ystäväni on korkeastikoulutettu alansa erikoisasiantuntija ja hän kertomansa mukaan tienaa liki 5000 euroa kuukaudessa, mutta hän ei pidä sitä työtään "työnä" sanan varsinaisessa merkityksessä, vaan hänelle se on myös harrastus ja hänen pomonsa on jopa välillä oikein joutunut pakottamaan hänet lomalle porttikieltoineen työpaikalleen, mikä voi vaikuttaa huvittavalta työttömän näkökulmasta.

      Uskon, että ystäväni tekisi samaa työtään pienemmälläkin palkalla ja työajalla. Hän kun ei tee sitä työtään rahasta, mutta vastaavasti jonkun ruuhkavuosiaan elävän talovelallisen duunarin kohdalla asia voi olla aivan toinen.

      Poista
  2. .. talovelallisen .. Myös velattomilla on normaalit elämisen kulut maksettavana. Velallisilla on vaan niiden kulujen lisäksi vielä velkakin lyhennettävänä. Ei velattoman ihmisen elämä ole ilmaista, niin kuin ei työttömäksi saneeratunkaan elämä ole ilmaista, vaikka kokoomuslainen persu niin saattaa kuvitella (sosiaaliturva luksusta..)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kenenkään elämä ei tosiaan ole ilmaista - velallisen eikä velattoman. Suuren lainan (tai minkä tahansa lainan) ottaminen on kuitenkin vapaaehtoista eikä talon ostaminen tai rakentaminen ole mitenkään pakollista. Jokainen toki tavallaan. Minä pyrin välttämään ylimääräisiä velvoitteita velan muodossa (toki en mitään lainaa edes saisi näillä "tuloilla"), koska monenlaisia maksuja on muutenkin jo aivan liikaa.

      Poista