maanantai 3. helmikuuta 2020

Tampereella ei ole työpaikkoja


Vetovoimaiseksi väitetty Tampere pettää odotukset:
”Joka vuosi Tampereelle muuttaa työn toivossa satoja, jopa tuhansia uusia työttömiä. Tarkkaa lukua ei ole saatavissa, sillä muuttajien työllisyystilannetta ei tilastoihin merkitä. Varmuudella voi vain sanoa sen, että työttömien virta sisään on suurempi kuin ulos.

Tampere on Suomen ”vetovoimaisin” kaupunki, mutta se komeilee kärkisijoilla myös toisessa tilastossa eli Tampere tarpoo syvässä työttömyydessä.
(Juttu on kolmen vuoden takaa, mutta valitettavasti mikään ei ole siinä ajassa muuttunut.) 

Tampereen kaupungin työpaikat menevät suhteilla. Lisäksi täällä on monta sellaista sisäpiirin firmaa (ainakin 8 tulee heti mieleen), joissa ei ole juuri koskaan työpaikkoja avoinna. Näiden firmojen työpaikat menevät suhteilla ja luonnollisesti niissä työskentelevät pitävät kynsin hampain työpaikoistaan kiinni.

Tässä kaksi esimerkkiä viimeaikaisesta työnhaustani Tampereella:
Ensimmäiseen työhakemukseeni ei ole tullut minkäänlaista vastausta – haastattelukutsusta nyt puhumattakaan. Kyseessä oli erään Tampereen organisaation paikka, jonka tiesin vuorenvarmasti olevan jo suhteilla jollekin pedattu. Olisin todella yllättynyt, jos olisin voinut osoittaa ennakko-oletukseni vääräksi saamalla (edes muodon vuoksi) kutsun työhaastatteluun. Sen sijaan ennakkokäsitykseni vain vahvistui. (Toki se, etten tullut kutsutuksi työhaastatteluun, ei välttämättä todista työpaikan menneen suhteilla mutta myös lyhyt hakuaika antoi viitteitä tästä.)
Toisessa tapauksessa sain sähköpostiini työpaikkailmoituksen vuorotteluvapaan sijaisuudesta, koska olin aiemmin hakenut paikkaa ko. yrityksestä (tosin työhaastatteluun pääsemättä). Osasin odottaa, etten nytkään saa haastattelukutsua enkä sitä saanutkaan, vaan ilmoituksen siitä, että Joku Toinen on jälleen valittu. Miksi sitten piti edes laittaa minulle tätä työpaikkailmoitusta, kun eivät kuitenkaan minua olisi valinneet?!

Olen alkanut harkita töiden hakemista pääkaupunkiseudulta, mutta valitettavasti minun palkoillani ei olisi siellä varaa asua tai käydä töissä päivittäin (toki se olisi myös raskasta ja päivät pitkiä). Takeita ei myöskään ole, että saisin sieltä helpommin työpaikan. Tampereella se ainakin näyttää olevan mahdoton tehtävä!

5 kommenttia:

  1. Tampereelta pendelöi n 1400 ihmistä töihin Helsinkiin joka päivä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo kertoo jotain Tampereen työpaikkatilanteesta. Jos ajatellaan, että junamatka kestää lähemmäs kaksi tuntia eikä asu rautatieaseman vieressä ja lisäksi työpaikka olisi Helsingissä muualla kuin keskustassa, niin työmatka kestäisi yhteen suuntaan kolmisen tuntia! Olisiko siinä mitään järkeä? Teoreettistahan tämä pohdiskelu on, koska en usko pääkaupunkiseudulla olevan minulle sen enempää työtä tarjolla kuin Tampereellakaan, vaikka siellä muuten on enemmän työpaikkoja. Kahden tonnin palkalla tuo ei muutenkaan kannattaisi.

      Poista
    2. Toki siinä on järkeä jos haluaa ja saa töitä Helsingistä. Naapurin (asuu siis noin 20 km Treen rautatieasemalta) mies on kulkenut jo vuodesta 2014 tuota matkaa ja nyt vaihtoi niin, että tekee etätyötä kotona joka toinen viikko. Junamatkat hän kuulemma teki töitä läppärillä tai nukkui.

      Kuljin aikoinaan itsekin pari kertaa viikossa, ja aamujuna oli aina täynnä, oppi tuntemaan porukan.

      Poista
    3. Tampereella työpaikan saaminen on niin epätodennäköistä, että täytynee laajentaa hakua muualle ja katsoa onko siitä mitään hyötyä.

      Poista
  2. Tampereella ei todellakaan ole työpaikkoja. Itse en ainakaan saanut töitä Tampereelta, ja jopa opiskeluihin liittyvän harjoittelupaikan saanti oli vaikeaa. Olen työllistynyt jopa Jyväskylässä paremmin kuin Tampereella.

    VastaaPoista