lauantai 29. helmikuuta 2020

Rohkaisevaako?


Henkilökohtainen työnhakuvalmentajani kertoi minulle mielestään ”hyviä uutisia”. Kuulemma ikäisiäni on työllistynyt hänen valmennuksessaan (tai siitä huolimatta). Nyt pitäisi vain tietää muutama seikka, eli näiden henkilöiden ala, koulutus, työkokemus ja se, minne he ovat työllistyneet. Pelkän iän perusteella on jokseenkin mahdotonta tehdä mitään työllistymisvertailua! Tässä lisää ”rohkaisua”: anna.fi//työnhaku-viisikymppisenä-voi-lannistaa (Ai voi lannistaa, no ei suinkaan…)

Ikävä kyllä, ensimmäisen henkilön tarina ei oikein auta rohkaisemaan pitkäaikaistyötöntä viisikymppistä, koska henkilö oli ollut vain kymmenen kuukautta työpaikattomana ja saanut uuden työn suhteillaan. Minullekin sopisi erittäin hyvin työllistyä 54-vuotiaana ja olla töissä vielä 64-vuotiaana, vaan ei siltä oikein näytä… Myöskään toisen henkilön yrittäjäksi ryhtyminen ei ole vastaus omiin työllistymisongelmiini, koska alan pitää olla sopiva yrittämiseen (kuten kirjanpito on) sekä siitä pitää olla rautainen osaaminen ja lisäksi verkostoja. Yrittäjän on hyvä osata itsensä kehuminen ja myyminen, joista kumpaakaan taitoa minulla ei ole. Jos olisi, silloin en varmaankaan olisi pitkäaikaistyötön.


Viime joulukuussa Suomen työttömistä työnhakijoista 37 prosenttia oli yli 50-vuotiaita.
TE-palveluiden tuetun työllistämisen palveluiden asiantuntija Susanna Soikkeli sanoo, että työnantajat saattavat pelätä esimerkiksi sitä, että pitkästä työsuhteesta irtisanotun yli 50-vuotiaan työttömän työnhakijan osaaminen on liian kapea-alaista.
Hakijalla voi olla merkittävä osaaminen, kielitaito ja kansainvälistä työkokemusta, ja hän on saattanut tehdä yhdellä työnantajalla hyvin monenlaista työtä. Työnantajat kuitenkin miettivät, että jos on ollut kymmeniä vuosia samalla työnantajalla, niin mitä tällä ihmisellä voi olla annettavana. Tosiasiassa hänen osaamisensa voi olla vaikka kuinka laajaa. Yli 50-vuotiaat ovat usein valtavia tietopankkeja, joilla on näkemystä ja kokemusta siitä, kuinka hommat tehdään. Lisäksi heillä on perspektiiviä sekä joustavuutta, Soikkeli sanoo.
Jo 45-vuotiaat työnhakijat kokevat ikäsyrjintää, ilmenee tutkimuksista.
Ketterä on työelämän muotisana. Asenteet ovat tiukassa, ja ehkä se keski-iän ylittänyt ei niin ketterä mielikuvissa enää ole, sanoo Soikkeli.
"Työnantajat pitävät uuden työntekijän palkkaamisessa tutkimusten mukaan tärkeimpinä asioina motivaatiota, asennetta työhön sekä kykyä ja halua oppia uutta."
Yli 50-vuotiaiden työnhakijoiden itsetuntoa voisi kohottaa myös työnantajien viesti siitä, että he haluavat ottaa kaiken ikäisiä töihin ja että kaiken ikäisiä tarvitaan, Soikkeli sanoo.
Minulta löytyvät kaikki mainitut eli motivaatio, ” asenne työhön” sekä kyky ja halu oppia uutta, joita olen pyrkinyt työhakemuksissanikin korostamaan, vaan eipä ole sekään auttanut työllistymisessä!

19 kommenttia:

  1. Vaikka tämä nyt ei mikään yleinen keskustelupalsta olekkaan niin kysyisin silti onko sinulla tai kenelläkään kokemusta niistä palkkatukipaikoista joiden piti vuoden alusta alkaa näkymään myös sähköisesti? Itselleni tätä mainostettiin mutta yhtäkään en ole onnistunut bongaamaan. Onko joku onnistunut?

    Yleensä en tosin viitsi edes kirjautua molin sivuille kun muut paikat näkyvät tietääkseni ihan ilmankin. Voi johtua tuostakin tai sitten paikat ovat jossain kohdassa mistä en osaa etsiä tai sitten se kaikkein todennäköisin vaihtoehto eli ei sinne mitään paikkoja edes ilmoitella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Blogissani on ollut tuosta jo keskustelua eikä tietääkseni kukaan ole vielä niitä palkkatukipaikkoja onnistunut näkemään. Ehkä niitä ei sitten ole tarjolla?

      Poista
    2. https://www.te-palvelut.fi/te/fi/nain_asioit_kanssamme/te_palvelut/ajankohtaista/07_2019/2019-12-16-01/index.html

      "TE-palvelujen Oma asiointi -palvelua on uudistettu. Työnantajat voivat nyt ilmoittaa Yrityksen ja työnantajan palvelussa avoimet palkkatukityöpaikat, ja työnhakijat, joiden työllistymissuunnitelmassa on 16.12.2019 alkaen sovittu palkkatuesta, voivat selailla palkkatukipaikkoja Henkilöasiakkaan palvelussa. Jos hakuehtoja vastaavia ilmoituksia löytyy, ne näkyvät Mahdollisia palkkatukipaikkoja -osiossa Oma asiointi -palvelun etusivulla."

      Poista
    3. Kiitos linkistä. Tuollaista "mahdollisia palkkatukipaikkoja" en tosin ole vielä bongannut mutta pitääpä tarkistaa asia uudestaan.

      Poista
    4. Tuo TE-palveluiden sivuilta lainattu sepustus on jo ennestään tuttu, mutta siitä huolimatta ei ensimmäistäkään palkkatukipaikkaa ole omilla sivuilla näkyvissä. Mahdolliset työpaikat ja mahdolliset koulutukset kyllä näkyvät siellä.

      Poista
    5. Näin oli minullaki nyt kun kävin katsomassa eli vain nuo mahdolliset työpaikat ja mahdolliset koulutukset näkyivät. Ilmeisesti niiden mahdollisten palkkatukipaikkojen olisi kuulunut olla siinä samassa jos niitä olisi ollut. Enpä henkeäni pidättäen odottele niiden ilmestymistä.

      Poista
  2. Osaamisbotista löytyy ainakin osa palkkatukipaikoista Tampereella.Näin kertoi työkkärin täti ja ainakin joitain siellä on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suhtautumiseni osaamisbottiin on hieman epäileväinen: https://toivotontyoton.blogspot.com/2018/09/osaamisbotti-nyt-on-kaikki-nahty.html

      (Vastaava rahastusautomaatti on Foreammatti, jota käytetään työllistymisvalmennuksen yhteydessä.)

      Ehkä osaamisbottiin sitten kannattaisi perehtyä, paitsi jos siellä näkyvät vain Tampereen kaupungin palkkatukipaikat, joihin "en ole oikeutettu, koska olen aikaisemmin ollut siellä".

      Poista
    2. Näinhän se just on ihan höpö höpö botti.
      Spr:lle ja 3 alan? tms tukipaikkoja oli.

      Poista
    3. Kolmannelle sektorille ilmeisesti eli järjestöille ja yhdistyksille? (TE-toimiston virkailija muuten kertoi minulle, että niihin voi saada 100 % palkkatukea, jos työhön sisältyy työllistetylle jonkinlaista koulutusta.)

      SPR:n Kontti on surullisenkuuluisa kuntouttavan työtoiminnan paikkana.

      Poista
    4. Itsekkin olin kerran työhönvalmennuksessa (tms projektissa) mukana jota mainostettiin myös palkkatukipaikoilla. Kaksi paikkaa onnistuin sitä kautta noin puolen vuoden aikana bongaamaan heiltä ja molemmat olivat paikalliselle työttömien yhdistykselle. Ennen nuokin paikat saatiin ihan vaan työkkarin kautta mutta nyt oli ilmeisesti pitänyt syytää rahoja projektille ja ne olikin sitä kautta saatavilla. Edeleen tosin te-toimisto päätti olisi tukeen oikeutta vai ei. Pikkuisen oli huijattu olo. Työttömien kierrätysbisneksessä sitä vasta rahaa pyöriikin ja pyörä keksitään koko ajan uudelleen.

      Tuosta tukijakson aikana annetttavasta koulutuksesta ei minulla ole kokemusta mutta luulen sen tarkoittavan lähinnä cv kursseja eli joku opettaa sinulle miten työhakemus tehdään ja näin se koulutusvaatimus on täytetty. Joskus olen myös kuullut että tukijakson aikana voi suorittaa esim. osatutkinnon jostain ammatillisesta koulutuksesta. Tekeekö tuollakaan nyt sitten sen ihmeempiä jos se esim. myynnin osa-alue on suoritettu spr kirppiksellä.

      Poista
    5. Melkoisen surkeaa on, jos paljon mainostetut palkkatukipaikat ovat työttömien yhdistyksessä...

      Työttömiä käytetään hyödyksi monenlaisissa bisneksissä, me olemme tuottoisa rahasampo!

      En tiedä tarkemmin siitä, millaista koulutusta tarkoitettiin tuossa kolmannen sektorin palkkatukityöllistämisessä, toivottavasti kuitenkin jotain muuta kuin iänikuista CV:n muokkausta!

      Poista
  3. Juu just niitä kolmannen sektorin työpaikkoja tarkoitin mikä lie ajatuskatkos.
    Ootkos muuten sinäkin päässyt jo työtalo tai focus työpolut palveluun :D
    Sinne miun tie vie ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen parhaillaan Focus työpolut- valmennuksessa eikä siitä ainakaan mitään haittaa ole ollut. Päinvastoin, olen sen ansiosta tähän mennessä välttynyt joutumasta Tampereen työllisyyspalveluiden rattaisiin!

      Henkilökohtainen valmentajani tsemppaa minun olevan "nainen parhaassa iässä" (hän on itse samaa ikäluokkaa), mutta jos yksikään työnantaja ei ajattele samalla tavalla, niin se ei paranna tilannettani yhtään.

      Poista
  4. Tuo "oikea asenne" -vaatimus aina herättää omat hälytyskelloni, kun luen sen työpaikkailmoituksesta. Yleensä se käytännössä tarkoittaa työntekijän loputonta joustamista ja alistumista työnantajan älyttömiin vinkeisiin.

    Mielestäni jokaisella aikuisella ja normaalilla työmoraalilla varustetulla ihmisellä on se asenne kohdallaan.

    Ei sellaista tarvi erikseen vaatia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä tästä asenneasiasta. On perusedellytys, että "asenne" on kohdallaan eikä sitä tarvitse erikseen mainita! Kun ei muuta keksitä, niin sitten täytyy kehitellä tällaisia kriteerejä. Useimmilla on myös motivaatio ja halua oppia uutta kohdallaan.

      Poista
  5. Tuli blogiasi lukiessa mieleen, että onko joillain siis oikeasti tällaisia "henkiläkohtaisia työnhakuvalmentajia"? Minulla esimerkiksi on työllistymissuunnitelmani käsittelijä vaihtunut aivan jokaikinen kerta. Kysyn joka kerta, että oletko uusi asioideni hoitaja ja saan vastauksen että kyllä. Ja seuraavalla kerralla tyyppi on eri. :D Koskaan ei ole tullut samaa nimeä edes kahta kertaa peräkkäin (syklihän on se venyvä ja paukkuva 3 kk).

    -pääkaupunkiseudun alueella työttömänä jo pian 5 vuotta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyseessä on pilottihanke nimeltä "Focus työpolut", jossa saa käyttöönsä henkilökohtaisen työnhaun valmentajan. En ole tietoinen siitä, onko pääkaupunkiseudulla vastaavia.
      Kai tämäkin lyhyeen loppuu, nyt kun koronavirus tuhoaa talouden?

      Poista