keskiviikko 19. helmikuuta 2020

Työttömyys ja rahattomuus


Perusturvaetuudet eivät riitä Suomessa välttämättömiin menoihin. Asia käy ilmi sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten julkaisemasta selvityksestä.
Tulonsiirtojen ja verotuksen muutosten yhteisvaikutus on ollut hyvätuloisia suosiva ja pienituloisille kielteinen vuodesta 2015 vuoteen 2019. Kehitys kääntyy tänä vuonna, mutta nyt tehdyt muutokset korjaavat selvityksen mukaan vain osittain aiempien vuosien heikennyksiä pienituloisille.
Perusturvaetuuksien kehitys on ollut vuosina 2010–2020 Suomessa poukkoilevaa. Vuosikymmenen alun parannusten jälkeen ryhdyttiin pienentämään etuuksia erityisesti indeksileikkauksilla ja -jäädytyksillä. Ne koskivat laajasti eri etuuksia, kuten työttömän peruspäivärahaa (ja työmarkkinatukea), pienimpiä sairauspäivärahoja ja kansaneläkkeitä.
"Hyvinvointivaltion säilyttäminen edellyttää korkeampaa työllisyysastetta. Sen tavoitteleminen köyhien toimeentulosta leikkaamalla on julma ja myös itseään vastaan toimiva linja", luonnehtii Sosten pääsihteeri Vertti Kiukas.

Työmarkkinatuella tai peruspäivärahalla kärvistelemään joutuessa ei oikein edes voida puhua pienituloisuudesta, koska ”tulot” lähestyvät olematonta. Sanonta ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot” ei tässä tapauksessa päde, koska menojen minimointi ei auta tulojen ollessa onnettomat. Töihin olen kovasti yrittänyt mennä paikatakseni tulovajeen, mutta – ikävä kyllä – kukaan ei minua palkkaa töihin. Kukaan ei myöskään ota minua töihin sillä perusteella, että surkeaa työmarkkinatukea on ennestään leikattu tai sitä ei ole vuosikausiin tarkistettu suhteessa kohonneisiin elinkustannuksiin. 

2 kommenttia:

  1. Jotta rahaa voisi käyttää säästeliäästi ja viisaasti, sitä tulisi myös olla. Yksinäinen ja köyhä työtön harvoin voi työssäkäyvien tavoin tehdä järkeviä hamstrausostoksia, ellei esimerkiksi halua nähdä nälkää nurkat täynnä tarjousvessapaperia.

    Nämä ”Tuet pois, niin alkaa työt maistumaan!” -huutelijat eivät ymmärrä kuinka mitättömillä kuukausituloilla työtön joutuu kärvistelemään. Eikä niillä työttömän töiden maistumisilla ole mitään merkitystä, koska työnantaja päättää kenet hän palkkaa ja yleensä työtöntä ei palkata. Lisäksi työtä ei riitä läheskään kaikille halukkaille, vaikka kaikki avoimet työpaikat saataisiin nyt täytettyä.

    Tuet takaavat myöskin edes jonkinlaisen yhteiskuntarauhan, sillä eivät ihmiset suostu kuolemaan nälkään tai kylmyyteen ja silloin se puuttuva raha pahimmillaan otetaan hyväosaisemmilta puukko kurkulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin; lähes tyhjästä on vaikea säästää.

      Useimmat "tuet pois"-huutelijoista elävät valtion (velka- tai vero)rahoilla, joten heidän sopisi olla ihan hiljaa, kun heille käytännössä tyhjästä maksetaan. Miksi he ansaitsevat isomman rahan kuin työttömät - lähes vastikkeetta? Poliitikkomme eivät ymmärrä sitä, että työpaikkojen määrä on radikaalisti vähentynyt ja jotain yhteiskunnallista muutosta pitäisi tehdä, koska työllisyys ei tule tästä paranemaan.

      Poista