perjantai 7. helmikuuta 2020

Hurskastelua


On hurskastelua sanoa, että ”ikä on vain numero”, koska työnhaussa se ei kuitenkaan käytännössä toteudu. Pelkästään yli viisikymppisten/ 55-vuotiaiden nimittäminen ikääntyneiksi on loukkaavaa ja alentavaa eikä todellakaan ole omiaan vähentämään ikäsyrjintää! Asenteet eivät ainakaan muutu ”ikääntyneistä” jauhamalla…
”Ikääntyneiden työllisyysaste on Suomessa muita Pohjoismaita heikompi, ja heidät halutaan saada nykyistä tehokkaammin pysymään työelämässä. Ikääntyneet ovat yksi tärkeä ryhmä myös tavoitteessa saada Suomen työllisyysaste nostettua 75 prosenttiin. Todellisuus on kuitenkin karu: Ikäsyrjintä on Suomessa valitettavan yleistä ja kaikki ikääntyneet, myös korkeakoulutetut, kokevat työllistymisen vaikeaksi, ellei peräti mahdottomaksi.”


”Meillä on työmarkkinoilla iso joukko yli 50-vuotiaita, joiden osaaminen ja kyky oppia ovat ajan tasalla, fyysinen ja henkinen kunto hyvä sekä työmotivaatio ja muutosvalmius kohdallaan. Yli 50-vuotiaat, varsinkin korkeakoulutetut, haluavat myös pysyä työelämässä. Toiveet ja tavoitteet ovat siis yhteneväiset. Silti työnsaanti on heille hankalaa.
Ikääntyneiden työllistymiseen on esitetty runsaasti toimenpiteitä: osaamisen kehittämistä, tukea ja neuvontaa, matalan kynnyksen palvelupisteitä, ammatillisia opintokokonaisuuksia, henkilökohtaista opintoneuvontaa ja uraohjausta, työkyvyn arviointia, työharjoittelua ja palkkatukijaksoja.”
Mitä näihin ns. työllistymistoimenpiteisiin tulee, ne eivät toimi. Osaamista kehitettäisiin parhaiten tekemällä työtä työpaikalla, koska mitään työtä ei opita pelkästään loputtomalla teoriaopiskelulla. Mitä hyötyä on ”tuesta ja neuvonnasta” sekä ”matalan kynnyksen palvelupisteistä”, jos niillä ei ole mitään konkreettista tarjottavaa? Minua ei auta se, jos henkilökohtainen valmentaja toimii terapeuttina ja neuvoo syvähengitystä! Viimeksi hain työpaikkaa työnhakuvalmennuksen opein tehdyillä CV:llä ja hakemuksella, mutta en saanut kutsua työhaastatteluun. Henkilökohtainen opintoneuvonta saattaa toimia vähemmän koulutetuille tai kouluttamattomille. Uraohjauksesta ei ole hyötyä, kun tietää mitä osaa ja mitä haluaisi työkseen tehdä, mutta ei saa ainoatakaan työpaikkaa. Työkyvyn arvioinnilla ei ole merkitystä, jos (osa)työkyvyttömyyseläkkeelle ei vajaakuntoisia kuitenkaan päästetä (näin olen ymmärtänyt). Työkyvyn arviointi ei koske minua, koska työkykyä minulla olisi, mutta työpaikka puuttuu. Palkatonta työharjoittelua olen tehnyt yhteensä vuoden verran ilman sanottavaa hyötyä. Jäljelle jää palkkatukityö, joka edelleen kiinnostaisi kovasti, mutta mitään tietoa mahdollisista palkkatukipaikoista ei saa. Kai nekin jaetaan suhteilla, kuten monet muutkin työpaikat.

4 kommenttia:

  1. Mitä se työttömien viisikymppisten uraohjaus muka auttaa, kun päätöksen palkkaamattomuuteen tekee työnantaja, ei se työntekijä. Jos valtio tosissaan haluaisi puuttua asiaan, se myöntäisi yrityksille sen verran tuntuvia porkkanoita viisikymppisten palkkaamisesta, että heitä alettaisiin pitää ihan varteenotettavana vaihtoehtona.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei valmennus tai uraohjaus eivätkä muutkaan "toimenpiteet" saa työnantajaa palkkaamaan työtöntä työnhakijaa. Kuten ei myöskään "ikääntyneisyyden" korostaminen. En todellakaan tiedä miten tämän tilanteen voisi muuttaa ja onko se edes mahdollista, koska aina on mieleisempiä/ nuorempia/ sopivampia/ muulla tavalla työnantajan mielestä parempia hakijoita tarjolla.

      Poista
  2. Minullakin olisi vielä palkkatukioikeutta jäljellä ainakin TE-toimiston sähköisen asioinnin tietojeni mukaan, mutta kuten jo totesitkin, ettei niistä avoimista palkkatukipaikoista saa mistään mitään tietoa!

    Tarkoitukseni olisi kuitenkin aloittaa keväällä työt ilman palkkatukea vanhassa työpaikassani, mutta tyrkytin sitä silti työnantajalleni jos voisin sen turvin aloittaa jonkin muun soveltuvan työn nyt jo kevättalvella.

    Palkkatukimahdollisuuden esille ottaminen on myöskin helpompaa jos työnantaja on jo entuudestaan tuttu. Eli kyllä se tukityöllistäminenkin paljon pyörii juurikin niiden suhteiden varassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkkatukipaikkoja ilmeisesti pimitetään, koska niitä ei tietenkään riitä kaikille työttömille eivätkä myöskään kuntien rahat riitä palkkatuen maksamiseen. Tampereella ymmärtääkseni palkkatuen maksu kuuluu nykyään kaupungille. Tämä tarkoittaa sitä, että palkkatukipaikkoihin pääsy on yhtä vaikeaa/ mahdotonta kuin kaupungin muihin työpaikkoihin, jotka siis menevät suhteilla.

      Poista