maanantai 10. helmikuuta 2020

Miksi työtöntä ei palkata?

Miksi työpaikatonta työnhakijaa ei palkata? Tässä on esitetty viisi syytä:

Vuosikaudet on työssä olevien palkkaaminen ollut etusijalla. Joskus (1980-luvulla!) vain vähän ihmisiä oli työttömänä ja silloin työttömässä saattoi oikeasti olla jotain ”vikaa”. Valitettavasti tämä asenne ei ole muuttunut.
Rekrytointi on vaikeaa, joten työnantajien täytyy käyttää erilaisia ”edustusarvoja” sitä helpottaakseen. Tutkinto on yleinen edustusarvo, joka kertoo että hakijalla on tietoa, sinnikkyyttä ja tarpeeksi sosiaalisia taitoja. Rekrytoijat luottavat oppilaitoksen arvioon hakijasta ja myös siihen, että kun hakija on työsuhteessa, toinen yritys arvostaa hänen työpanostaan. Työpaikattomuus vastaa tavallaan tutkinnon puuttumista.
Stereotypiat ovat voimissaan. Ei ole merkitystä sillä, että työttömyys on korkea ja silloin on myös hyviä hakijoita vailla työpaikkaa. Stereotypia siitä, että työttömällä työnhakijalla on jotain ongelmia, on edelleen vallitseva.  
Yrityksiin tulvii hakemuksia. Kasvava työttömyys merkitsee sitä, että yhä useammat hakijat yrittävät saada minkä tahansa työpaikan. Yritykset eivät halua sellaisia hakijoita, vaan niitä jotka haluavat juuri kyseisen työn.
Taidot ruostuvat ilman käyttöä.  Toiset työt vaativat enemmän spesifistä osaamista kuin toiset. Joidenkin töiden oppiminen on vaativampaa kuin toisten. Yritykset haluavat sellaisia työntekijöitä, jotka tarvitsevat mahdollisimman vähän koulutusta tai työhön perehdytystä.

cbsnews.com/news/unemployed-5-reasons-companies-wont-hire-you

5 kommenttia:

  1. Aikamoista onnenkauppaa tosiaan. Onnenkantamoisella pääsee töihin tai suhteilla, ainakin hetkeksi.
    Orpo puhuu kovasti sen puolesta, että ikääntyvien eläkeputki pitää poistaa. Kokoomuksen laskuopin mukaan se lisää työllisyyttä. En tiedä kenen työllisyyttä, ei ainakaan kuusikymppisen työllisyyttä. Jos ansiosidonnaisen lisäpäivät poistetaan, se on viimeinen kurjuuden maksimoinnin hirttosilmukka.
    Kannattaa myös muistaa, että jatkuvasti käydään yt-neuvotteluja ja porukkaa vähennetään muutama kerrallaan. Ei ylitä uutiskynnystä.
    Orvon ja Sipilän naamataulut edelleen aiheuttaa vatsanväänteitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eihän tässä tarvitse muuta kuin "mennä" töihin! Niin helppoa se näiden politiikan idioottien mielestä on.
      Kolmas naamataulu, joka aiheuttaa oksennusreaktion, on Juhana Vartiaisen.

      Poista
  2. Olen seurannut blogiasi jonkin aikaa, ja toivon joskus vielä lukevani että olet saanut vakityön.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kauniista ajatuksesta! Samaa toivon myös minä, mutta kun en onnistu saamaan edes lyhytaikaista/ määräaikaista työtä...

      Poista
  3. Hyvä että kirjoitat tällaista blogia. Itse olen 100% kyllästynyt näihin meidän työnantajiin. Ilmeisesti äänestämällä ei voi enää vaikuttaa. Turhaa työnhakumallia tulee joka tapauksessa. On kaksi ratkaisua:

    1. Työnantajia on rangaistava ikärasismista
    2. TE-toimisto on lopetettava ja siirryttävä perustuloon

    VastaaPoista