keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Viisi syytä


Viisi keskeistä syytä, miksi suomalainen työtön ei saa työtä esitetään tällä videolla: https://www.ruutu.fi/video/ (30.9.2016) 

1. Ei ole töitä

Töitä ei yksinkertaisesti ole”, mikä johtuu siitä, että ”suomalaiset yritykset eivät tee tarpeeksi sellaisia tuotteita tai palveluita, jotka menisivät kaupaksi nykyisillä hinnoilla”.

2. Meillä on töitä, mutta ei juuri sinulle


Työtön on tavalla tai toisella sopimaton

3. Ei kannata tehdä töitä

”Tukia saa (muka) enemmän.”

4. Työ ei kiinnosta


”Tarjolla oleva” työ ei kiinnosta – syystä tai toisesta.

5. Emme halua ottaa töihin

Pk-yritykset eivät työllistä, koska työehtosopimukset eivät ole niiden mielestä joustavia.”


Ensimmäinen mainituista syistä on se perimmäinen syy työttömyyteen. Taustalla on lisäksi yritysten ahneus ja tuloksen parantaminen henkilöstöä irtisanomalla, koska se on helpoin tapa lisätä osakkeenomistajien voittoa. Työttömänä oleminen on toinen selkeä este työnsaamiselle sekä vaatimus siitä, että on aikaisempaa työkokemusta haetusta tehtävästä. Minun tapauksessani ei ole sellaista tilannetta ettei työnteko ”kannattaisi”. Lähes mikä tahansa palkka on parempi kuin surkea työmarkkinatuki - enkä mitään muita tukia saa. Palkan pitää olla aina ensisijainen eikä sitä pidä verrata tukiin. Työ todellakin kiinnostaa aina, mutta sitä ei ole ns. tarjolla. (Provikkapalkkaisia ”töitä” ei tässä huomioida.) Ongelma on minun tarjolla oleva työvoimani, joka ei kelpaa! Tarjotun työn olen aina ottanut vastaan, jos työtä on minulle tarjottu hakuprosessissa työhaastattelun jälkeen. Muulla tavoin työpaikkaa ei ole minulle koskaan ”tarjottu”, joten eipä ole tarvinnut ”kieltäytyä” vastaanottamasta työtä…

Halutaan pitää yllä valhetta, että työttömille jatkuvasti tarjotaan töitä, joista me aina kieltäydymme. Ensimmäinen ja viimeinen syy listassa ovat periaatteessa samat; työpaikkoja ei ole (tarpeeksi)! Halpa ulkomainen työvoima toki kelpaa tietyissä tapauksissa ja tietyillä aloilla. Lisäksi käytetään vuokratyövoimaa ja tarjotaan (jos yleensä tarjotaan) nollatuntisopimuksia, osa-aikatöitä yms.


2 kommenttia:

  1. No itse vasta olin työhaastattelussa ja olisitpa nähnyt pomon ilmeet, kun kysyessään palkkatoivomustani esitin ihan asiallisesti alani työehtosopimuksen mukaisen ja koulutustani vastaavan summan.

    Kyseisessä tehtävässä olisi jopa pitänyt olla tiiminvetäjänä, joka myöskin korottaa sitä vastuuta ja sitä myöden palkkaa.

    En saanut kyseistä työpaikkaa varmaankin juuri sen palkkatoivomukseni vuoksi, mutta pääsin onneksi takaisin entiseen työpaikkaani, kun tarvetta siellä ilmeni jälleen.

    Se palkkahan ei nyt ole kummoinen tässä nykyisessä työssäni, mutta senkin korvaa hyvät työkaverit, joihin olen ystävystynyt.

    Eli se työelämä antaa paljon muutakin kuin sen palkan ja yhteiskunnallisesti itsekunnioituksen.

    Aina ei vaan voi voittaa, ei edes joka kerta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Palkkaa ja siihen liittyvää itsekunnioitusta kovasti tarvitsen, mutta siinä suhteessa olen vain hävinnyt, nykyisin joka kerta!

      Poista