maanantai 15. huhtikuuta 2019

Työttömien aseman parantaminen ei kiinnosta ketään


Kansanedustajia eivät työpaikattomien asiat kiinnosta.
Tässä olisi ensi alkuun parannettavaa:
1) Rankaiseva aktiivimalli pois ja tilalle kannustava tai ei mitään
2) Työmarkkinatukeen korotus
3) Ansiosidonnaisen ja työmarkkinatuen kytkös pois! (Työmarkkinatukea ei voi korottaa ilman, että ennestään ylisuuria ansiosidonnaisia päivärahoja korotetaan.)
  Tämä asia ei ole kiinnostanut poliitikkoja vuosikausiin. Alla oleva lainaus on vuodelta 2011.
4) Lisää oppisopimus- ja palkkatukipaikkoja



”Jos ja kun valtion rahatilanne on kiperä, työttömien perusturvan korottaminen pitäisi suunnata niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsevat, eli työmarkkinatuen nostamiseen ilman, että samalla nostetaan ansiosidonnaista turvaa. Työmarkkinatuen saajat ovat heikoimmassa asemassa olevia työttömiä, joista joka kolmas joutuu täydentämään toimeentuloaan sekä asumistuella että toimeentulotuella.”
 [ ]
”Kytköksen säilyttäminen tarkoittaisi sitä, että heikoimmassa asemassa olevat työttömät asetetaan vastakkain paremmassa asemassa olevien työttömien kanssa. Köyhimpien tilannetta on voitava parantaa ilman, että muidenkin tilannetta parannetaan. Muu on luokka-ajattelua.”


13 kommenttia:

  1. Eri mieltä kohdasta 3. Myös pienemmillä ansiosidonnaisilla voi hakea ja saada asumistukea ja toimeentulotukea joten ei kannata maksaa liittoon koska saman saa ilmankin. Sen sijaan ansiosidonnaselle katto ja Tanskan mallin mukaisesti pienimmistä palkoista laskettu ansiosidonnainen jopa 80% tai ylikin ja suurista palkoista sitten prosentuaalisesti vähemmän kunnes katto estää tolkuttomat ansiosidonnaiset kokonaan.

    Oma ansiosidonnaiseni on nettona (aktiivimallileikattuna) noin 750e/4 viikkoa ja tähän päälle vähän asumistukea. Pääsen juuri ja juuri toimeentulotuen yli. En enää liity liittoon ansiosidonnaisen kannustamana koska saman saan ilmankin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pienimmät ansiosidonnaiset eivät tosiaan juurikaan eroa työmarkkinatuesta. Toisaalta suurimmat ansiosidonnaiset ovat kohtuuttomia (kuten suurimmat eläkkeet). Katto molemmille olisi todellakin paikallaan, vaan eipä taida sekään päättäjiä kiinnostaa!

      Olen itse jo vuosikaudet kuulunut pelkkään työttömyyskassaan, mutta nykyään sekin lienee turhan takia, koska mitään työtä - varsinkaan ansiosidonnaista kerryttävää - ei ole tiedossa.

      Poista
    2. Itse valitsin Kelan peruspäivärahan, asumis- ja toimeentulotuen yhdistelmän pienen ansiosidonnaisen sijaan, koska määrältään nämä eivät juurikaan eronneet toisistaan kohdallani ja saan nyt rahani vaivattomammin ns. "yhdeltä luukulta" ja toimeentulotukeni paikkaa aktiivimallin leikkauksen, kattaa sähkölaskun ja mahdolliset lääkäri- ja lääkekulut jne.

      Poista
    3. Lisään vielä, että ansiosidonnainen työttömyyspäiväraha kyllä kerryttää eläkettä, mutta toisaalta onko mitään eläkkeitä enää edes olemassa tulevaisuudessa? Itselläni olisi eläkeikään vielä jotain 30 vuotta, niin on järkevämpää ajatella tämän hetken taloudellista etua.

      Poista
    4. Olen tuo ensimmäinen ja tosiaan itsekkin kuulun vain kassaan vaikka liitosta puhuinkin. Olen myös ymmärtänyt että jos olen ensi tammikuussa kassamaksun tullessa työtön niin maksan sen omasta pussista toisin sanoen silloin mennään alle toimeentulotuen normin. Kassamaksua ei käsittääkseni huomioida toimeentulotukilaskelmassa hyväksyttävänä menona. Ja itsekkin valitsen tästä eteenpäin pelkät Kelan tuet.

      Ei kiinnosta eläkekertymä minuakaan koska se tulee jokatapauksessa olemaan kansaneläke. Ja toisaalta virallinen eläkeikäni tulee olemaan tai nousemaan jonnekin vähintään 70 tuntumaan. Omaa sukuani kun mietin niin monet on kuolleet jo alle 75 ja ne yhä elossaolevatkin ovat alkaneet tuossa vaiheessa jo olla dementoituneita tai vähintään tauti on jo hyvällä alulla. Miksi kerryttäisin eläkettä jotta voisin viisi vuotta elää suht hyvää eläkeaikaa tai vaihtoehtoisesti ties kuinka pitkään mutta laitoshoidossa.

      Poista
    5. Eläkeasiat voinee tosiaan monesta(kin) syystä tässä minun tilanteessani unohtaa... Huonolta näyttää joka tapauksessa.

      Poista
  2. Nykyisen hallituksen aikana saatiin valtion velkaantuminen kuriin ja työpaikkoja lisää. Keinot tosin eivät olleet pehmeitä ja työttömille kyyti oli välillä kylmää. Joka tapauksessa moni pääsi oikeisiin töihin. Oletko harkinnut metalli-alaa ? Auto- ja akkutehtaan rekrytoinnit jatkuvat ja metallipajoilla on pulaa mm. CNC-ohjelmoijista. Näihin tehtäviin insinöörin koulutus, oli miltä alalta vaan, voisi olla hyvä pohja. Jatko-opiskelua tietysti tarvitaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei saatu, ei kannattaisi uskoa sokeasti kaikkia valheita. Jos joitakin työpaikkoja mahdollisesti syntyi, niin ei ainakaan hallituksen toimien ansiosta vaan niistä huolimatta!

      Yli viisikymppinen nainen ei taida olla CNC-ohjelmoijana(kaan) kaikkein kysytyin? Kovasti kyllä kiinnostaisivat työpaikat nykyisten koulutusteni ja työkokemukseni pohjalta, vaan eipä ole kysyntää ollut. Työpaikalla työt (työpaikkakohtaiset asiat) kuitenkin käytännössä opitaan, ja niitä olisi kova tarve päästä tekemään.

      Poista
  3. Ei nyt noin lonkalta kannata valheiksikaan kuitata. Kyllä täällä Etelä-Suomessa ainakin metalli-alan yritykset ovat koko ajan palkanneet lisää henkilökuntaa jos vaan ovat sopivia löytäneet. Sekaan on mahtunut viisikymppisiä naisiakin, jos asenne ja motivaatio ovat olleet kohdallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiky tai aktiivimalli tuskin ovat tuohon vaikuttaneet, että se niistä hallituksen toimista. Motivaatiosta ja asenteesta olen kirjoittanut aikaisemmin näin:
      Motivaatiota työllistymiseen minulla olisi aivan valtavasti, mutta ehkä se tulee esiin vain epätoivoisena tyrkyttäytymisenä? Asenteeni työllistymiseen on luonnollisesti myönteinen, mutta ilmeisesti en osaa olla työhaastattelussa sellainen kuin siellä pitäisi olla? Lisäksi asenteissa on vikaa työnantajien puolella pitkäaikaistyöttömän palkkaamiseen liittyen.

      Poista
  4. Itse olen harkinnut metallialaa siitä huolimatta että olen nainen ja nelikymppinen enkä insinööritaustainen ollenkaan. Ongelmana on lähinnä se ettei minulla ole mitään käsitystä mitä työ käytännössä on tai mitä vaaditaan.

    Joskus olen toivonut että yritysvierailuja voisi olla vaikka te-toimiston järjestäminä ja kerran jopa osallistunut sellaiseen hankkeeseen missä näitä piti olla mutta ei ainakaan sen puolen vuoden aikana kun itse siellä ramppasin ollut kertaakaan edes puhetta vierailuista. Hankkeen mainonta oli kyllä ihan erilaista mitä itse hanke sitten oli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On kyllä kummallista, kun ei saada järjestettyä järkeviä infoja esim. metallialasta ja sellaisia työvoimakoulutuksia, joista oikeasti alasta kiinnostuneet sinne työllistyisivät.

      Poista
  5. Esimerkkiä vaikka tuolta:
    https://www.takk.fi/fi/koulutukset/ammattialat/kone-ja-metallitekniikka/opiskelijatarinat/kaytannonlaheista-ja-monipuolista-tyota-koneistajana/

    VastaaPoista