keskiviikko 30. tammikuuta 2019

2600 €


Onko 2600 euroa kuukaudessa ylellisyyttä?

Minulle tuo summa olisi jo bruttopalkkana ylellistä, ja nettopalkkana todella ylellistä! (Jutussa puhutaan bruttopalkasta.) Toisaalta mikä tahansa on ylellistä surkeaan työmarkkinatukeen verrattuna. 2600 eurosta voisi jäädä verojen jälkeen jopa 2000 euroa tai ainakin lähelle sitä. Sehän olisi jo lähes 4 kertaa työmarkkinatuen verran! Paljon en ”vaadi” tai pyydä, mutta edes sitä en saa.

Monille kommentoineista 2 600 ennen veroja kuulostikin haavesummalta.”
Näin on; haavesumma on ja haaveeksi jää! Edes kahdentuhannen euron bruttopalkkaa en saa, koska en saa mitään palkkaa.

Miten muka voisin saada 500 euroa ”ylimääräistä” kuukaudessa (työmarkkinatuen lisäksi), jolloin saisin jo ”huikeat” 1000 €? Paitsi että työmarkkinatuen lisäksi ”saa” tienata 300 € - ja sekin vaatinee kauhean paperisodan?

Kirjoitan iltaisin melko suosittua blogia, josta saan 500–1500 euroa kuussa bannerimainosten ja kaupallisten yhteistöiden kautta.”

Itse kirjoitan harvakseltaan epäsuosittua blogia, josta en tienaa senttiäkään. Eipä sitä sivutyötä niin vain hankita, kuten ei päätyötäkään.



22 kommenttia:

  1. työmarkkinatuki on onneton. täytyy todella laskea rahoja että saa riittämään :( :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on aivan totta, viitisen sataa euroa kuukaudessa näin kalliissa maassa on sama kuin sanoisi ihmiselle kuukausittain "haista paska"! Vielä kehdataan ns. aktiivimallin varjolla nyhtää siitä pienestäkin lisää pois.

      Poista
    2. totta! tuolta musta just tuntuu kun työmarkkinatuki tulee että ihankuin sanottais "haistappa paska" :( nyt ehdottivat minulle työkokeilua kun muutama vuosi jo työttömyyttä. tiedätkö sinä saako työkkärin asiakas päättää sen tavallaan itse lähteekö sinne vai voidaanko pakottaa karenssin uhalla? olen ammattitaitoinen ihminen ja haluaisin palkkatyötä. voiko tämän sanoa työkkärin tädille?

      Poista
    3. se on minusta väärin, että työkokeilua käytetään hyväksi että siinä työnantaja saa ilmaista työvoimaa. työkkärin täti ehdotti siis tätä omalle alalleni johon on vielä koulutus ja kokemusta. Tutuisi hullulta lähteä tuollaiseen ilman palkkaa. Voinko siis sanoa että yritän saada oikeita töitä? vai paukkuuko karenssi? :(

      Poista
  2. miten sinä saat riittämään tuon työmarkkinatuen? yksin asuvana täytyy laskea joka sentti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei sitä yksinasuvana työttömänä tai edes osa-aikaisena työläisenä saa mitenkään riittämään ja joutuu hakemaan asumis- ja toimeentulotukea.

      Pääkaupunkiseudulla, jossa aina kerrotaan niiden töiden sijaitsevan, voi jo yhdestä koirankopin kokoisesta yksiöstä joutua maksamaan lähemmäs 1000 euroa vuokraa!

      Blogistilla ilmeisesti kuitenkin on työssäkäyvä aviomies, joka pääasiassa rahoittaa perheen juoksevat kulut?

      Poista
    2. Eihän työmarkkinatuki riitä edes yksinasuvalle saati perheelliselle. Perheemme talouden tosiaan pelastaa aviomieheni tulot. Minun "tuloillani" ei juuri mitään maksella, ja kaipaisinkin kovasti tuollaista 2500 € bruttopalkkaa myös mahdollista tulevaa eläkettäni ajatellen. Taloudellinen omavaraisuus ei työmarkkinatuelle oikein onnistu...

      Poista
    3. Kyllä, ja on siinä sitten kuitenkin sellainenkin homma, että olet aikuinen, itsenäinen nainen ja ihminen, niin sitä olisi varmasti itsekunnioituksenkin puolesta tärkeää elättää itse itsensä, vaikka varmasti rakas miehesi aivan ehdoitta maksaa myös sinunkin menojasi.

      Ehkä se "riippumattomuus" on tässä nyt se sana ja pointti, jota tällä kommentillani tarkoitan.

      Ja siis sellainen tunne, että kokee itsensä tärkeäksi ja tarvittavaksi sen kodin ja perheen ulkopuolellakin.

      Poista
    4. Voisit muuten tuosta riippumattomuudesta ja riittämättömyyden tunteesta kirjoittaa bloggauksen, jos näin vakiolukijanasi saan toivomuksia esittää?

      Ne ovat aiheita, joita tosi moni muukin työtön kokee siellä yksin mielessään ja olisi tärkeää nostaa niitä asioita tapetille ja puhua niistä tällä tavalla vertaistuella, jonka ainakin itse olen hyvän blogisi kautta kokenut.

      Jotain mukavaa lempeyttä sinussa on aistittavissa, mutta samalla sellaista "pippurisuutta", joka saa seuraamaan blogiasi.

      Kirjoittele enemmän ja anna asioiden rönsyillä!

      Poista
  3. 2600 euroa edes bruttona olisi jo todella kova palkka alallani (rakennusala), ellei huhkisi urakalla itseään näännyksiin.

    Korkeasti koulutetut ystäväni (esim. suunnitteluinsinööri) kuulemma saavat jotain 3500 euroa bruttona, mutta heidän veroprosenttinsa on sitten vastaavasti todella suuri.

    Näistäkin palkka-asioista olisi hyvä keskustella avoimemmin, koska Suomessa ne vielä tuntuvat kovasti olevan tabuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Millainen veroprosentti mahtaa olla 3500 euron tuloissa? Keskustelupalstoja kun lukee, niin monet ilmoittavat bruttotuloikseen vähintään 4000 €.
      (En ihan usko tätä.) Minulle sellainen on täyttä utopiaa, vaikka teoriassa insinöörin koulutuksella piti saada hyvää palkkaa. Ei mennyt kuitenkaan ihan kuin Strömsössä tämäkään asia.

      Poista
    2. No siis mitä kyselin ja vastasivat, niin sellaista noin 17-25 % kuulemma.

      Ja joo, kyllä tuokin 4000 euroa voi olla ihan mahdollinen, esim. mitä ystäväni kokenut geologi saa kuukaudessa.

      Se geologin työ on kuitenkin aivan helvetin vastuullista, ja siinä määrätään yksin koko kaivosfirman tuottamisen suhteen, että mistä sitä vaikkapa malmia aletaan kaivamaan jne.

      Ja virheisiin ei ole varaa.

      Poista
    3. Eli suuri palkka tuo myös suuren vastuun, jota kaikilla ei pää kestä.

      Poista
    4. Suuri palkka ei aina tuo suurta vastuuta. Jos mietimme vaikka kansanedustajien ns. palkkiota, joka on lähemmäs 6000 € eikä mitään tulosvastuuta tai edes läsnäolovelvollisuutta ole. Toinen hyvä esimerkki on nyt esillä oleva vanhustenhoitamattomuuskeissi, jossa todellista vastuuta kantavat saavat pientä palkkaa. Toisaalta TJ, jota ei edes kiinnostanut, mitä hoitokodeissa tapahtuu, "ansaitsi" lähes kuusi miljoonaa euroa tuloja!

      Poista
    5. Niin, ja sitten jos mietitään vaikkapa jotakin Alkon johtajaa? Alkolla on Suomessa monopoliasema.

      Ei varmaan paljoa stressaa myyntitulospalavereissa, kun kravatti kaulassa kahvittelee suupielet munkkisokerissa.

      En nyt kuitenkaan halua häntä tässä mitenkään väheksyä, mutta noin niinkuin esimerkkinä tuo.

      Poista
    6. Toinen hyvä esimerkki on sähkönmyynti. Sähköä kuluu, oli sähköyhtiön johtajana kuka tahansa, mutta tämä henkilö saa huippupalkan, bonukset ja optiot. Hänkin toki "lähtisi ulkomaille töihin", jos ei näitä rahoja saisi, kun niin kovasti sinne kosiskellaan - vai miten se meni...? Kolmas esimerkki on Veikkaus, jossa pyörivät suuret rahat - riippumatta siitä kuka johdossa on.

      Poista
  4. Onko 17-25% veroprosentti suuri ? :D :D
    Eiköhän se ole vähintään 30%...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eivät minunkaan mielestäni ole erityisen suuria veroprosentteja.

      Poista
    2. No isoja veromätkyjä heille on tullutkin.

      Poista
  5. Itse olen sanonut etten tarvitse työkokeilua mihinkään, vaan palkallista työtä. En kuitenkaan osaa sanoa, miten asiaan yleensä suhtaudutaan eli onko se virkailijakohtaista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä vastaus siis ylempänä esitettyyn työkokeiluasiaan.
      (En tiedä, miten saisin vastauksen oikeaan kohtaan.)

      Poista