tiistai 15. tammikuuta 2019

Työllisyyskokeilu ei onnistunut


Kirjoitin työllisyyskokeilusta jo aiemmin, mutta tässä vielä yhteenveto kokemuksistani.

Kovasti hehkutettu alueellinen työkokeilu eli työllisyyspalvelujen siirto TE-palveluista kunnalle tai kaupungille päättyi viime vuoden lopussa. Omalta osaltani kokeilulla ei ollut minkäänlaista vaikutusta yhtään mihinkään. Rohkenenpa veikata ettei monen muunkaan tilannetta tämä kokeilu muuttanut suuntaan eikä toiseen.
 
1.      En olisi edes halunnut kokeilun piiriin, mutta ei sitä minulta tietenkään kysytty, joten minut siirrettiin sinne alle puoleksi vuodeksi. En tarvitse sellaista kokeilua, jonka ainoa saavutus/ tavoite/ tulos on laittaa työttömiä palkattomiin töihin.
2.      Minulle väitettiin ensin, että kokeilun palveluinfoa ei voi siirtää matkan vuoksi. Tämä onneksi osoittautui vääräksi informaatioksi.
3.      Palkkatukipaikka oli jo merkitty jollekin varatuksi, mutta silti ns. omavalmentaja antoi minun ymmärtää, että minulla olisi mahdollisuus (edes haastatteluun) ko. paikkaan. Näin varattu-merkinnän ihan itse ja kysyin siitä, mutta kuulemma asialla ei ollut merkitystä.
4.      Yrityskoordinaattori soitti minulle yhden ainoan kerran ja kertoi esittelevänsä minut erääseen työpaikkaan. Tämän jälkeen hän ei palannut enää asiaan, vaikka kysyin tilanteesta sähköpostilla. Pidän tällaista melkoisen ala-arvoisena toimintana!

Sellainen mielikuva jäi kokemusteni perusteella, että virkailijoille oli asetettu kovat tulospaineet, jolloin mainitsemieni kaltaisilta ylilyönneiltä ei vältytty.


Mitä ja ketä tällainen edestakaisin siirtely palveli? Minulle siitä aiheutui vain suuttumusta, pettymystä ja turhautumista. Myöskään palautetta ei ”osallistujilta” ole kysytty – ainakaan minulta. (Siksi kirjoitan sen tänne.) Ainoa, mitä minulle jäi tästä siirtelystä käteen on kynä enkä tiedä olisinko sitäkään saanut ottaa…
 "Jos" tarjolla ei ollut töitä? Vai kun?

8 kommenttia:

  1. Minäkin sain kunnian kuulua työllisyyskokeiluun. Samat kokemukset myös täällä eli ei mitään hyötyä. Kunnalta ei kukaan ottanut yhteyttä. Vasta kun itse tiedusteli asiaa niin sitten tiesi edes kuuluvansa kokeilun piiriin. Muuten ei koko aikana ehdotettu mitään, joka millään tavalla olisi edesauttanut työnsaantia. Olisi kiva tietää kuinka moni sai oikeata palkkatyötä eikä vain palkattomia työkokeiluja tai kuntouttavaa työtoimintaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minuun sentään otettiin yhteyttä, mutta laihoin tuloksin. Kokeilun tavoitteena oli kaunistella työttömyystilastoja keinolla millä hyvänsä, paitsi oikealla työllistämisellä. Tavoitteet ilmeisesti saavutettiin, koska niin paljon hehkutetaan kokeilun "onnistumista".

      Poista
  2. Omavalmentaja. Yrityskoordinaattori.
    Urapolku työttömyysbisneksessä.
    Mitähän nämä ovat siviiliammatiltaan..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monilla näyttää olevan maisterin koulutus, kaikista en tiedä. Minulle soitteli aluksi AMK-insinööri silloin kun 3 kk:n välein tapahtuvat yhteydenotot TE- toimistosta alkoivat.

      Poista
  3. Itselläni on kyllä pelkkiä positiivisia kokemuksia kapunkini työllisyyskokeilusta ja omavalmentajasta tai mikä tämä henkilö nyt titteliltään olikaan?

    Sain aktiivisesti hänen kauttaan palkkatukipaikkoihin haastattelukutsuja, mutta työllistyin sitten kuitenkin omien suhteideni avulla työpaikkaan, johon ilmeisesti olen ehkä työllistymässä vielä uudelleen keväällä, ainakin mitä viime viikolla olimme entisen esimieheni kanssa yhteyksissä.

    Varmaan riippuu paljon työalasta ja tästä kyseisestä omavalmentajasta, että miten sen työllisyyskokeilun kautta on voinut työllistyä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ennen noita palkkatukipaikkoja pystyi kysymään suoraan te-toimistolta jolla oli listattuna kunnan/yhdistysten paikat ja näistä pystyi sitten valitsemaan mihin niistä kävi kysymässä. Nyt siihenkin ilmeisesti tarvitaan välikäsiä kuntakokeilujen kautta ja näin saadaan näyttämään niinkuin itse kokeilu olisi se jonka kautta palkkatukipaikan sai. Ja edelleen se on kuitenkin te-toimisto joka myöntää tai jättää myöntämättä palkkatuen. Yritystukipaikat saattavat olla asia erikseen jos jossain nyt sellaisia edes haussa.

      ""Jos" tarjolla ei ollut töitä? Vai kun?"

      Myös "koska" kävisi yhtä hyvin tai ihan vaan "tarjolla ei ole ollut töitä ja ihmisiä on ohjattu työllistämistä edistäviin palveluihin." Uskokoon ken haluaa niiden edistäviin vaikutuksiin. Vahvasti tilastojen siivousta ainakin Tampereen osalta.

      Poista
    2. Palkkatukipaikan saaminen on osoittautunut yllättävän vaikeaksi sekä tiedonsaannin että varsinaisen palkkatukityön saamisen kannalta.

      Poista
    3. Olisin kaivannut nimenomaan aktiivisia yhteydenottoja palkkatukipaikkoja koskien, mutta niitä en saanut yhtään. Palkkatukipaikat ovat enimmäkseen sellaisia yleispäteviä töitä, joihin ei yleensä täsmäkoulutusta vaadita. Silloin kun palveluinfossa lueteltiin näitä paljon mainostettuja piilossa olevia palkkatukitöitä, siellä oli joukossa myös joitakin ammattikoulutusta vaativia tehtäviä. Toisaalta luulisi erityisosaajille löytyvän työpaikkoja muutenkin kuin palkkatuella?

      Poista