tiistai 4. marraskuuta 2014

Alemmuuden – ja huonommuudentunteesta



On se kurjaa, kun jopa työvoimakoulutuksessa joudun tuntemaan huonoutta ja alemmuutta! Nimittäin porukassa on sellaisia henkilöitä, joilla on todella pitkä yhtenäinen työkokemus (eli ura) ja lisäksi he ovat olleet hyvin vähän aikaa (alle vuoden) työttömänä. Ansiosidonnainen heillä luonnollisesti juoksee vielä. Oma tilanteeni on kyllä harvinaisen surkea: ansiosidonnaista en ole nauttinut vuosikausiin (ja sekin oli melko huono), kunnon työuraa minulla ei ollut koskaan ja työttömyyteni sen kuin jatkuu jatkumistaan. Työttömyys ei todellakaan jäänyt miksikään välivaiheeksi elämässäni, vaan näillä näkymin hyvinkin pysyväksi jaksoksi. 

En varsinaisesti kadehdi näitä urallaan onnistujia ja elämässään menestyneitä, mutta ajattelen kuitenkin, että olisinpa minäkin…  Tällaisilla henkilöillä on tietenkin huomattavasti paremmat mahdollisuudet vielä työllistyä - omiin olemattomiin työllistymismahdollisuuksiini verrattuna. Toki olemme lopulta päätyneet samalle työttömien kurssille, mutta työttömyyttäkin on niin monentasoista, että myös muiden työttömien joukossa voi tuntea alemmuutta tai huonommuutta. Saman ilmiön tosin havaitsin jo harvoilla käynneilläni Piottyssa silloin joskus.  Huonosti menee, kun ei pärjää vertailussa muihin työttömiin, mutta ehkäpä sitä vertailua ei edes kannata tehdä.

8 kommenttia:

  1. Kyllähän se on totisinta totta, jotta työttömissäkin on se TODELLINEN pohjasakkansa. Silloin kokee voimakasta alemmuudentunnetta tässä pudonneidenkin ryhmässä.

    Kyse on lopulta erilaisen kokemustaustan aiheuttamasta ilmiöstä. Jos et ole kokenut samanlaisia asioita, et voi ymmärtää noita tuntemuksia. Kummasti sitä vain kokee alemmuudentunnetta lähes kaikkiin ulkopuolisiin ja työttömyyden pitkittyessä tuo tuntemus vaihvistaa otettaan. Seurauksena on entistäkin vahvempi syrjään vetäytyminen kuten täällä on jo moneen kertaan todettu.

    Olen myös kokenut kahdeksan vuoden ((kyllä, minusta olen ollut työtön, vaikka olisin ollut työvoimapoliittisen toimenpiteen kohteena, palkkatukityössä tai opiskelijana - kaikki ne ovat nimittäin kehnoja korvikkeita aidolle (aika)palkkatyölle) työttömyyden aikana myös jaksoja, joissa työttömyysturvaa ei myönnetty lainkaan puolison "suurten tulojen" vuoksi. Tuon olen kokenut ehkä suurimmaksi nöyryytykseksi, sillä se kyykyttää muitakin osapuolia (pakottaa toisen yksilön vastaamaan toisen työttömyyden taloudellisista seurauksista).

    Olisiko kuitenkin "helpointa" hyväksyä tilanne: Suomessa on työlliset, jotka jakavat vähäiset oikeat työpaikat. Sitten on ne muut, jotka yhteiskunnan rakenteet pakottavat nurkkaan ja varsin marginaaliseen elämään (jota silloin tällöin yhteiskunnan taholta toistuvat keinotekoiset "ratkaisuyritykset" pyrkivät "korjaamaan").

    VastaaPoista
  2. Olen itsekin työtön ja luettuasi juttuja minusta on selvää, että sinulla on äärettömän pienet mahdollisuudet työllistyä pirkanmaalla. Tästä syystä sinun kannattaisi miettiä uudelleen kouluttautumista ihan toiselle alalle, jossa on vielä työtä tarjolla. Toinen vaihtoehto on jonkinlaisen sivubisneksen tekeminen aluksi työttömänä ja sitten siitä toiminimeen, jos näyttää että on mitään mahdollisuuksia. Loputtomiin ihmeen odottaminen on täysin järjetöntä.

    VastaaPoista
  3. Ei kannata verrata itseään toisiin työttömiin, jokaisella on tarinansa, ja heille jotka eivät ole "tottuneet" työttömyyteen, se voi olla vielä ongelmallisempi ja häpeällisempi asia. Ja kun ne tosiasiat jossain vaiheessa tulevat vastaan, että ei se työllistyminen ole helppoa kenellekään nyt.

    Anonyymi, minuakin kiinnostaisi, että mikä olisi ala jolla töitä olisi (kaikista ei ole hoito/putkimiesalalle) ja vielä enemmän kiinnostaa millä laillisella sivubisneksellä tienaisi, sen kun tietäisin hyppisin riemusta ja alkaisin tienaamaan.

    VastaaPoista
  4. Niinpä. Suomessa on jako työllisiin ja meihin muihin.

    Ensimmäiselle anonyymille: tämä koko blogini perustuu tuohon ajatukseen, että minulla on äärimmäisen pienet mahdollisuudet työllistyä Pirkanmaalla (ja yhtään missään muuallakaan). Työllistymiseni aiemman (ensimmäisen) työttömyysjaksoni jälkeen oli pieni ihme ja nyt, toisella työttömyysjaksolla, siihen tarvittaisiin jo suuri ihme. Jos olet lukenut blogiani tarkkaan, niin olen (jälleen kerran) kouluttautumassa uudelle alalle, hyvin pienin odotuksin mahdollisen työllistymiseni suhteen.

    Jokaisella työttömällä todellakin on oma ja usein hyvinkin erilainen tarina kuin jollain toisella työttömällä.

    VastaaPoista
  5. Niin itseni taas löysin sarjassa kastiajako työnhakijoiden sisällä: toiset ovat vielä posetiivisia vain-hetken-"alalla" olleita (mm. nuoria -> hyvät mahdollisuudet), joihin en voi enää itseäni verrata. Täysin ulkopuoliseksi jopa saman-alan henkilöiden keskellä itseni tunteva. Omituinen otus, joka ei halua lukeutua työttömäksi, mutta sitä on, ja on jopa alemman kastin työtön, kuin ne jotkut muut työttömät, jotka eivät oikeastaan taida työttömiä ollakkaan, kun ovat olleet niin vähän aikaa ja mahdollisuudet olla jtn muuta hyvät ...

    Ja talvikin tuli ja on harmaata, märkää ja kylmää ....
    Ahdistaa.
    /Epäilevä

    VastaaPoista
  6. En ole lukenut blogiasi alusta saakka, mutta olet käsittääkseni it-alalta ja siihen liittyvä koulutus, mitä olet käytännössä tehnyt ja mitä osaat sen parista? Mitä muita koulutuksia sinulla on ja mielenkiinnon/harrastuksia? Voitko tehdä fyysistä työtä vai onko jotain rajoitteita?

    Jos vastailet näihin, niin heitän joitain ideoita, mutta pitää muistaa, että olen itsekin työtön. Minulla on kuitenkin mielessä paljon mitä voisin tehdä, mutta olen liikuntavammainen, enkä voi tehdä kuin istumatyötä, joten se rajoittaa mahdollisuuksiani.

    VastaaPoista
  7. Uskaltaudun minäkin tähän keskusteluun. Todellakin "Toivoton", sinulta tosiaan tulee usein sellainen vastaus, että ei kannata, olen jo yrittänyt, ei siitä mitään tule jne. Ethän oikeasti ole toivoton, koska silloinhan et olisi esim. kurssilla. Ehkä vaan tunnet itsesi toivottomaksi.

    Ainakin minä olisin todella kiitollinen, että joku puolestani avaisi mieltäni uusille vaihtoehdoille. Eli tämä kannustuksena sinulle: Anna anonyymin heitellä sinulle ideoita. Et menetä mitään!

    VastaaPoista
  8. "...olet käsittääkseni it-alalta ja siihen liittyvä koulutus, mitä olet käytännössä tehnyt ja mitä osaat sen parista? Mitä muita koulutuksia sinulla on ja mielenkiinnon/harrastuksia? Voitko tehdä fyysistä työtä vai onko jotain rajoitteita?"

    En ole it-alalta enkä niin ole missään koskaan kirjoittanut. CV:täni tuskin alan tässä julkaista, vaikka siitä näkisi mitä olen aiemmin tehnyt ja mitä osaan - tai luulen osaavani. Muista koulutuksistani olen maininnut tässä blogissa, esim. Työttömyys ja tylsyys tulevat kalliiksi -postauksessa. Mielenkiinnon ja harrastuksen kohteeni löytyvät profiilistani. Mitään fyysisiä rajoitteita minulla ei ole.

    Ideoita saa heitellä aivan vapaasti, se kun ei maksa mitään!

    VastaaPoista