maanantai 3. toukokuuta 2021

Ilman lomaa - tähän asti

 –  Nyt on pakko myöntää, että alan olla uupunut. Sitä on kuin ääriään myöten täytetty kahvikuppi. Kun vähän horjahdat, niin se läikkyy yli.

aamulehti.fi/tyoelama/

En ole ollut aivan noin väsynyt kuin yllä kuvataan, mutta silti en enää jatkossa halua odottaa lomaani yhdeksää (+ yhtä) kuukautta, vaan toivoisin joustoa lomien kanssa. Minulla on vihdoinkin alkanut ensimmäinen viikon loma ja kesäkuussa on vielä kahden viikon loma, jotka molemmat ovat todella ansaittuja. Pätkätyöläisyydessä on lomien kanssa vaikeaa, kun niitä ei välttämättä ole tai sitten ensimmäistä lomaa joutuu odottamaan kohtuuttoman kauan.

Vähintään viikko tarvitaan aikaisista aamuherätyksistä toipumiseen. Neljä päivää silloin tällöin (kaksi kertaa tähän mennessä eli viikonloppu + 2 pyhäpäivää) ei oikein siihen ole riittänyt. Vaikka työni ei ole erityisen stressaavaa eikä vaativaa, silti siitä kaipaa välillä taukoa. (Voi toki olla edessä hyvin/ liian pitkä tauko kesäkuun jälkeen ja on todella huono asia, jos niin tulee käymään…)

–  Lomalla on ihmisen jaksamiselle keskeinen merkitys. Jaksamisen kannalta keskeistä on uudistuminen. Se voi tarkoittaa arjesta irrottautumista ja vaikkapa uusien asioiden opettelua.

Työntekijä, joka on saanut lomailla, on tyytyväisempi ja tehokkaampi. Joustaminen puolin ja toisin näkyy myös työpaikan ilmapiirissä ja kaikessa tekemisessä.

kaleva.fi/miten-selvitä-kesästä-ilman-lomaa

3 kommenttia:

  1. Olen itse ollut nyt vasta kuukauden valtion virastossa palkkatuella, ja välillä meinaa jaksaminen loppua. Työ on kiireistä ja stressaavaa, työn määrään nähden liian pieni porukka ja aikovat vähentää väkeä entisestään. Työaika on liukuva, mutta asiakaspalvelun aukiolojen vuoksi ei paljoa liukumavaraa ole ja ylityötä tulee väistämättä joka päivä.

    Onneksi määräaikaisena lomapäiviä saa käyttää joustavasti, ja ne tietysti täytyykin pitää ennen pätkän päättymistä. Multa jo kyseltiin ennen ekan työssäolo kuukauden päättymistä, onko kiinnostusta jatkaa, jos vaan pystyvät saamaan jatkopätkää. Nyt kaduttaa että vastasin myöntävästi. En tykkää työstä enkä meidän asiakkaista, enkä jaksa tätä työtahtia.

    Eniten vituttaa se, että palkkatuesta ei lukenut mitään mun työllistymissuunnitelmassa, mulle ei kerrottu että tää työ oli palkkatukipaikkka kun käskettiin hakea. Olen aiemminkin saanut ihan itse työpaikan, edellinen pätkä loppui vasta viime heinäkuussa, joten en ymmärrä miksi mut pakotettiin palkkatuella töihin. Varmasti olisi niitäkin, jotka olisi oikeasti olleet palkkatukityön tarpeessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jatkan vielä, että olisin saanut kesäksi työn, jota halusin ja jossa olen aiemminkin ollut ja tykkään siitä työstä, mutta se olisi ollut lyhyempi kuin tämä palkkatukipätkä, joten en voinut valita sitä työtä, jota todella halusin.

      Poista
    2. Onpa ikävä tilanne! Todella epäreilulta kuulostaa tuo palkkatukikuvio. Palkanmaksu tuntuu olevan työnantajille niin vaikeaa, että kaikki keinot ovat käytössä sen välttämiseksi tai palkkakustannusten alentamiseksi.

      Poista