tiistai 10. joulukuuta 2019

Minä tienaan tällä!


(Otsikon perusteella saattaa erehtyä luulemaan, että tienaisin jotain blogillani, mutta en tod. tienaa tällä senttiäkään!)

Edellisessä blogikirjoituksessani kerroin ilmoittautuneeni mukaan yksityisten toimijoiden tarjoamaan työttömille tarkoitettuun palveluun, jonka infotilaisuudessa kävin eilen.  Saattaa olla, että - kuten ennenkin - tarjolla on enemmän omakehua ja lupauksia kuin konkreettisia tuloksia, mutta ei ko. palvelu ensi näkemältä ainakaan huonolta vaikuta. Onpahan edes jotain uutta tekemistä ryhmävalmennuksen ja tehtävien muodossa. Paljon lupaa, mutta vähän antaa?

Mitä tulee tuohon tienaamiseen, sain ilokseni kuulla, että palveluun osallistuminen täyttää aktiivimallin ehdot. Lähes kahden vuoden jälkeen ennen aktiivimallileikkurin (mahdollista) poistumista (en usko ennen kuin näen) säästyn ensimmäistä kertaa aktiivimallivähennykseltä. Toinen tapa ”tienata tällä” on yhdeksän euron korvaus, jonka saan ryhmävalmennuspäiviltä. Tässähän suorastaan ”rikastuu” aiempaan verrattuna…  Matkakustannuksia bussimatkoista tulee neljän euron verran päivää kohti, joten viisi euroa jää ”yli”, jos ei lounaskustannuksia lasketa. Toisaalta lounasta pitää joka tapauksessa syödä päivittäin, ja pyrin aina tekemään lounasruokani mahdollisimman halvalla. Säästöä on pienikin säästö ja rahaa on pienikin raha. Näillä on mentävä, kun ei muutakaan ole tarjolla.

Palvelu, jota oikeasti tarvitsen, on työllistyminen jonnekin saadakseni (lisää) työkokemusta ja tietenkin palkkaa. Yksinkertaisesti sanottuna tarvitsen (palkkatuki)työpaikan jonkun kontakteilla tai verkostoilla, koska itselläni ei sellaisia ole. Tällaista palvelua ei kuitenkaan valitettavasti ole olemassa - ellei tämä sellaiseksi osoittaudu.

6 kommenttia:

  1. No kyllähän tuo vaikuttaa aikamoiselta "tekohengitykseltä", mutta mikäpäs siinä jos siitä vielä saa sen verottoman kulukorvauksen ja samalla pääsee sieltä pirtistä ihmisten ilmoille?

    Niitä suhteita on työpaikattomana vaikeaa rakentaa. Itse työskentelen kausityöntekijänä käsillä tehtävällä alalla ja jatkuvasti tulee työkeikkakutsuja työporukan ja sählytiimin sisällä, kun on juurikin niitä suhteita sieltä töistä ja harrastuksista.

    Vaikutat kuitenkin todella fiksulta ihmiseltä hyvän blogisi perusteella ja työnantajan roolissa palkkaisin sinut heti!

    Pidän sinussa erityisesti hyvää kielenkäyttöäsi ja virheetöntä kirjoittamistasi hienona asiana, kun itse harrastan vapaa-ajallani luovaa kirjoittamista ja kehitteillä on romaani kausitöissä kokemistani hauskoista jutuista.

    Blogisi on tosiaan erittäin mielenkiintoinen ja jotenkin myötäelän sinun kanssasi työpaikattomuudesta, koska olen itse entinen pitkäaikaistyötön ja tiedän täsmälleen mitä se toivottomuus ja rahattomuus on!

    Vakilukijaltasi kaikkea hyvää jatkoon sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustavasta palautteestasi.

      Tekohengitystä varmaankin, mutta eipä tässä valtavasti muitakaan vaihtoehtoja ole ollut tarjolla.

      Hyvä kielenkäyttö ja virheettömyyteen pyrkivä kirjoittaminen ovat minulle suorastaan sydämenasioita!

      Minäkin toivoisin jonakin päivänä olevani nimenomaan entinen pitkäaikaistyötön - ilman tietynlaista toivottomuutta ja erityisesti rahattomuutta.

      Hyvää jatkoa myös sinulle!

      Poista
  2. Ehditkö täyttää ehdot kertaakaan ennen vuodenvaihdetta? Ehtojen täyttyminenhän riippuu siitä milloin uusi tarkastelujaksoa alkaa. Eli huonoimmassa tapauksessa nyt täyttyvä aktiivisuus kumoaa leikkurin vasta noin ensi vuoden helmikuun (tai jopa maaliskuun) puolella. Toivotaan että jokatauksessa leikkuri poistuu vuoden vaihteessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän leikkuri poistuu! Ehdin täyttää ehdon joulukuussa, mutta tarkastelujaksoista en ole täysin selvillä (tieto löytynee Kelan omilta sivuiltani?).

      Joka kerta, kun olen saanut kirjeen siitä, että "en ole täyttänyt aktiivimallin ehtoja ja työmarkkinatukeani leikataan", on v-käyräni ja verenpaineeni noussut kattoon ja minun on tehnyt mieleni tuhota kirje kaikilla mahdollisilla tavoilla (toki yksi tapa riittää). Tilanne on ollut se, että työttömyyskorvaukseni (aluksi ansiosidonnainen ja nyt työmarkkinatuki) olivat käytännössä pysyvästi alennettuja eikä siitä olisi tarvinnut minulle joka kerta erikseen ilmoittaa!

      Poista
    2. Tuo aktiivimallin leikkuri oli kyllä surkuhupaisuudessaan varmaan yksi mielipuolisimpia sekoiluja "työttömyyden hoidossa" koko Suomen hallituksen historiassa. Siltähän ei siis käytännössä voinut välttyä muuten kuin vain työllistymällä palkkatyöhön, jos silloinkaan!

      Suoritin ennen töideni alkua kursseja mm. uusimalla vanhentuneen työturvallisuuskorttini, jota tarvitsen työssäni, mutta kyseinen kurssi ei täyttänyt aktiivisuusehtoja yhden päivän kestollaan.

      Olin sopinut suullisesti töideni aloituksesta työnantajani kanssa jo kuukausia aikaisemmin, mutta tämäkään ei riittänyt leikkurilta välttymiseen.

      En siis mukamas ollut tarpeeksi aktiivinen työllistymiseni suhteen, vaikka olin kurssittanut itseäni ja hankkinut itselleni työpaikan!

      Poista
    3. Yleensäkin tämän (jo ennestään pienen) työttömyyskorvauksen automaattileikkurin nimeäminen aktiivimalliksi oli ovela veto. Ne tahot, jotka eivät tunne mallin sisältöä, kuvittelevat että työttömän pitää olla "aktiivinen" ja jos hän ei ole, niin työttömyyskorvausta kuuluukin leikata. Valitettavasti tämä ns. aktiivisuus oli kuitenkin kovin rajoitetusti määritelty.

      Poista