keskiviikko 4. joulukuuta 2019

En mennyt typaan

Sain kutsun työllisyyspalveluihin (eli typaan) niin kutsutulle omavalmentajalle, koska minulle on maksettu jo 350 päivää työmarkkinatukea. Tampereen kaupunki haluaisi kovasti laittaa minut esim. kuntouttavaan työtoimintaan* välttyäkseen kuntien ns. sakkomaksusta** pitkäaikaistyöttömistä. Typa on muka vapaaehtoista ja siihen pitäisi vapaaehtoisesti allekirjoittaa suostumus, jota minulla ei ollut aikomustakaan allekirjoittaa. (Jotenkin tuosta ei kuitenkaan jää mielikuvaa vapaaehtoisuudesta.)

Onnistuin tällä kertaa välttämään typan ilmoittautumalla TE- toimiston pilottiin, jossa yksityiset toimijat yrittävät etsiä työpaikkoja. Nyt heillä on valttina myös palkkatuen tarjoaminen, jota ei aikaisemmin ole ollut. Mahdollisuuden tällaiseen palveluun olen ennen jättänyt käyttämättä, mutta nyt ei tunnu olevan enää muita vaihtoehtoja. En silti odota mitään muutosta työpaikattomuustilanteeseeni.

*Kuntouttavaa työtoimintaa ei mainita työllistymissuunnitelmassani eikä sitä sinne myöskään tule. Lisäksi kuntouttava työtoiminta on sosiaalipalvelua, jollaista en tarvitse. Kieltäytyisin siitä, vaikka saisin karenssin, koska se ei parantaisi tilannettani millään tavalla. Päinvastoin, kenelle nöyryytetyksi tulemisesta on ollut koskaan hyötyä?
Kuntouttavalla-työtoiminnalla-ei-voi-paikata-kunnan-kassaa-tai-puuttuvia-palveluja

**Tampereen kaupungin ”säästöjen” ollessa kyseessä joudun toteamaan, että täällä kaupunkilaiset - etenkään lapset, nuoret, vanhukset, sairaat ja työttömät - eivät ole etusijalla niin kuin pitäisi olla. Heidän sijaansa etusijalla ovat suuruusharhaiset ns. kehityshankkeet eli rakennusliikkeet, joille suorastaan lapioidaan rahaa. Toisaalta halutaan säästää jossain lillukanvarsissa, joita esim. mainitsemani sakkomaksut ovat verrattuna em. törsäykseen! Tampereella myös on korotettu monia maksuja kuten pysäköintimaksuja ja joukkoliikenteen maksuja, joista kerätyt rahat eivät todellakaan kata holtitonta ja käsistä karannutta tuhlausta. 

4 kommenttia:

  1. Myös itse olen kieltäytynyt kuntouttavasta vaikka sitä kovasti markkinoitiin. Yhden tapaamisen jouduin kuitenkin typassaa (vai mopassa vai mikä se nyt olikaan?) käymään ja sen jälkeen palauduin tavallisen työkkärin puolelle. Jäi sellainen vaikutelma että kuntouttava (eli tapauksessani karenssi) olisi kutsunut mutta ilmeisesti sosiaalityöntekijä oli kysynyt mielipidettä edellisestä palkkatukipaikastani ja se ratkaisi. Muuten en käsitä tuota yhtä pakollista käyntikertaa ja sen jälkeistä suunnan muutosta heidän mielipiteessään.

    Minulla on se etu että yksinasuvana saan toimeentulotukea jos työttömyysetuus evätään ja taloudellinen tilanteeni ei muutu välttämättä ollenkaan jos ei tule alennuksia. P*ska maku jäi kuitenkin tuosta toiminnasta sekä te-toimiston että kunnan suuntaan. Saku Timosen blogissa on myös ohjeita miten kieltäytyä kuntouttavasta ilman karenssia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tutkimattomia ovat nämä "työkkärin" tiet ja toimet.

      Minulla on tiedossa nuo ohjeet kuntouttavasta työtoiminnasta kieltäytymiseen ja toisaalta sitä ei myöskään ole työllistymissuunnitelmassani mainittu. Tähän asti olen sen onnistunut välttämään ja toivottavasti jatkossakin.

      Poista
    2. Ihan käsittämätöntä miten ollaan täysin työkuntoista viisikymppistä perheenäitiä tuonne kuntouttavaan tuuppimassa, koska käsitykseni mukaan se on tarkoitettu lähinnä mielenterveys- ja päihdeongelmaisille auttamaan paluuta normaaliin elämään?

      Eikä sitä voi miksikään "ansioksi" ansioluetteloon kirjoittaa, jos haluaa olla vakavasti otettava työnhakija.

      Ei pitkittynyt työttömyys ikärasismin vuoksi ole mikään syy sellaiseen!

      Ja ei se todellakaan "kuntouta", että olisit jollakin "sukkienvirkkauspajalla" huumehörhöjen kanssa tekemässä palkatonta työtä.

      Itse olen kausityöntekijänä vielä toistaiseksi välttynyt noilta hulluuksilta ja saanut olla rauhassa niiltä.

      Kaikkea onnea sinulle kuitenkin ja rauhallista joulun odotusta!

      Poista
    3. Itse asiassa vielä ei ole onnistuttu tai alettu tuupata minua kuntouttavaan, mutta sen uhka tuntuu väijyvän ylläni. Koskaan en kuitenkaan laittaisi sellaista ansioluettelooni! (En laittaisi mitään tai yrittäisin ilmaista asian jotenkin muuten.)

      Pitkittynyt työttömyys ei tosiaan ole peruste kuntouttavalle työtoiminnalle. Ikäsyrjinnälle ei mitään voi, kun joku kerran on keksinyt että yli 50-vuotias on liian vanha.

      Kiitos, samoin sinulle!

      Poista