tiistai 31. heinäkuuta 2018

Työttömien kohtelusta


Aktiivimallit:
  • kansalaisaloitteella ei ollut asiaan mitään vaikutusta
  • päinvastoin, lisää on tulossa
  • työpaikattomia rangaistaan siksi, ettei kaikille riitä työpaikkoja (mm. automaation ja ahneuden vuoksi)
  • ei ymmärretä sitä, että työelämän pitäisi muuttua yhteiskunnan mukana, eli perinteinen (vakituinen) kahdeksasta neljään työ ei ole ainoa oikea työllisyyden malli
  • työpaikattomien kuvitellaan olevan samoilla ominaisuuksilla varustettu yhtenäinen ryhmä (joka on omasta syystään ilman työpaikkaa), mikä ei todellakaan pidä paikkaansa!
  • ilmaistyö vääristää työmarkkinoita ja vähentää palkkatyöpaikkoja

Palkallisetkin työpaikat vähenevät

Työttömiä kyykytetään, joku voisi väittää. Jotkut lähettelevät useita kymmeniä hakemuksia saamatta koskaan edes vastausta. Moni kokee TE-keskuksen tarjoamat palvelut, esimerkiksi cv- ja työhakemuskoulutukset, täysin hyödyttömiksi.Työttömät ovat turhautuneita, eikä mikään ihme.
Palkaton työ syö kuitenkin myös palkallisia työpaikkoja. Määrä- ja osa-aikaisten työntekijöiden tunnit vähenevät, kun tilalle palkataan ilmaisia harjoittelijoita.
Ilmaistyö vähentää luonnollisesti myös vakituisten työntekijöiden palkkaamisen tarvetta.
”Olen nähnyt, kuinka kaukana toisistaan juhlapuheet ja todellisuus voivat olla”, virkailija kirjoittaa.
”Olen kohdannut paljon asiakkaita, jotka ovat tehneet palkatonta työtä useiden vuosien ajan: välillä opiskelijana, välillä työelämävalmennuksessa tai työkokeilussa, välillä kuntouttavassa työtoiminnassa. Mikään päättävässä asemassa oleva taho ei halua puuttua tähän epäkohtaan.”
Aktiivimallin läpimeno ei tunnukaan enää niin suurelta ihmeeltä.”
Meidän työpaikattomien suoranainen vainoaminen on mennyt jo aivan käsittämättömäksi! Työpaikat eivät ole staattisia, mutta oikeat (ei provisiopalkatut) sekä oikeasti olemassa olevat (ei epämääräiset vuokratyöt) työpaikat jaetaan työpaikanvaihtajien kesken. Joku taho selvästi hyötyy työttömyyden laittamisesta työttömien omaksi syyksi, koska propagandaa työvoimapulasta ja uusia keinoja työttömien rankaisemiseen riittää. Työpaikkoja sen sijaan ei. Propagandaa riittää myös työllisyystilanteesta, joka ei todellakaan ole niin hyvä kuin annetaan ymmärtää!

2 kommenttia:

  1. hyvä kirjoitus! tuota olen ihmetellut suuresti, miksi kansalaisaloite asian puolesta ei edennyt mihinkään? miksi työttömiä kiusataan entisestään vähentämällä todella pientä päivärahaa? leipäjonoon tässä on lähdettävä, raha ei riitä! mielestäni on törkeää nuo työkokeilupaikat, koska ovat ilmaista työtä. Tämäkö on suuntaus? mitä mieltä olet?

    VastaaPoista
  2. Kansalaisaloite on vaiettu kuoliaaksi...

    Köyhien ja työpaikattomien kiusaaminen tukien leikkauksilla on epäonnistunut ja väärä "säästökohde": https://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3938305-indeksijaadytykset-leikanneet-tyottomyysturvaa-pysyvasti-aktiivimalli-kiihdyttaa-leikkausta

    Ilmaistyön teettäminen on myös täysin vääränlaista työvoimapolitiikkaa! Työtä tehdään yleensä palkan vuoksi eikä pelkästä työnilosta.

    VastaaPoista