perjantai 6. heinäkuuta 2018

Soopaa


”Samalla kun eläkeikä nousee, yli viisikymppisten työllistyminen vaikeutuu. Lopputuloksena on suuri, hyödyntämätön työvoimareservi sekä surullisen paljon toimettomuutta ja talousvaikeuksia.”

Viidenkymmenenkahden vuoden kelpaamattomuuteni huipentuu vääriin käsityksiin yli viisikymppisistä. (Toisaalta työpaikkaa vaihtavat viisikymppiset ovat täysin eri asemassa kuin työttömät.)

Nämä ennakkoluulot yli viisikymppisistä ovat todellakin täydellistä bullshittiä:

”Hän on kallis

No, olin viimeksi hakemassa paikkaa, josta olisi maksettu 1800 €/kk - enkä sitäkään saanut… Palkkani ei ole koskaan ylittänyt 2500 €, ja 3000 € olisi jo yhtä juhlaa! Että se siitä ”kalleudesta”… Pienehkökin palkka on ehdottomasti parempi kuin ei palkkaa ollenkaan!
”Hän on sairastelija
Minulla ei ole ollut tapana ”saikutella” koskaan, ja sairauslomapäiväni ovatkin olleet erittäin harvinaisia. Kun tarpeeksi kauan odotellaan eikä minua palkata minnekään, niin saattaa olla, että sairauksiakin jo ehtii tulla?
(Työpaikattomana viettämieni kuluneiden noin yhdeksän vuoden aikana olen pysynyt terveenä.)
”Hän on jäähdyttelijä
Mistähän tässä pitäisi ”jäähdytellä”? Paremminkin pitäisi saada uusi urantapainen jostain rakennettua, mutta mistä?
”Hän on hidas
En todellakaan ole yhtään sen hitaampi kuin kukaan nuorempi, tässä nyt kuitenkaan ei ole mistään juoksukilpailusta kyse! Siitä on jo jonkin verran aikaa, kun 50-vuotislahjaksi saatiin kävelykeppi tai keinutuoli, jossa istuttiin harmaat hiukset nutturalla…
”Hän on teknofoobikko
Juu ei, en ole. Olen käyttänyt tietokoneita 1980-luvulta ja nettiä 1990-luvulta alkaen. Enpä tunne yhtään viisikymppistä teknofoobikkoa, vaan jopa 55+ –ikäisiä teknointoilijoita!

Pieleen on todellakin mennyt, jos minun työpaikkahakemukseni on hylätty näillä perusteilla!

Seuraavissa ennakkoluuloissa sen sijaan saattaisi olla osittaista paikkansapitävyyttä joissain tapauksissa:
”Hän on muutosvastarintainen
Tämä riippuu täysin muutoksesta; muutos muutoksen vuoksi ei ole välttämättä aina hyvä asia.
”Hän on pomoa fiksumpi
Pomoja on monenlaisia eivätkä he kaikki ole oletusarvoisesti mitenkään erityisen fiksuja

Yleensäkin työpaikanvaihtajat, myös yli viisikymppiset, saavat helpommin töitä ja toisaalta (pitkäaikais)työpaikattomilla, myös nuorilla, on vaikeuksia työllistyä. Viisikymppinen ei muuten ole ikääntynyt eikä ikääntyvä (vaikka kaikkihan me ikäännymme koko ajan), vaan noita ”laatusanoja” käyttäisin vasta yli kuusi- tai seitsemänkymppisistä.


20 kommenttia:

  1. "Juu ei, en ole. Olen käyttänyt tietokoneita 1980-luvulta ja nettiä 1990-luvulta alkaen. Enpä tunne yhtään viisikymppistä teknofoobikkoa, vaan jopa 55+ –ikäisiä teknointoilijoita!"

    Itse olen neuvonut tietokoneen niksejä näille 55+ ikänsä töissä olleille. Eivät siis oikeasti osaa juurikaan käyttää konetta. Tekstin kopiointi, liittäminen ja sähköpostin käyttökin saattaa olla vähän niin ja näin. Ja tämä koskee siis töissä olevia. Ehkä uuden oppimisella ei ole niin väliä jos on jo vakipaikalla ja varma työ eläkeikään asti. Enään en kyllä suostu neuvomaan vakituisia jos itselläni ei ole vakipaikka alla. Ja oma ikänihän on 30+.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kannata eikä pidä yleistää oman yksittäisen kokemuksen kannalta.

      Poista
    2. Jos jossain julkisen puolen suojatyöpaikassa sattuu vielä olemaan jotain 55+ ikäisiä "dinosauruksia", jotka eivät osaa käyttää tietokonetta (tarjolla olevasta opetuksestakaan huolimatta) ja ovat silti saaneet pitää työpaikkansa, niin sitä ei todellakaan kannata yleistää koskemaan meitä muita, joiden ikä alkaa viitosella! Omat vanhempanikin opettelivat tuossa iässä käyttämään tietokonetta perustasolla.

      Poista
    3. Julkisella puolella viimeksi. Ja kyllä he siis osasivat sen mitä tarvitsivat mutta eipä juuri enempää. Yhdessä yksityisen alan työpaikassa taas ihan pomo valitteli minun eli työkokeilijan kuullen miten vanhemmat työntekijät eivät suostu opettelemaan uutta tekniikkaa. Nyt he lienevät jo kaikki eläkkeellä mutta ei tuolla asialla ollut työpaikassa pysymisen kannalta mitään väliä. Eikä kuulu ollakaan kun tietotekniikka oli vain pieni osa työnkuvaa.

      Ja en yleistä mutta ymmärrän hyvin miten kaikki vanhemmat ihmiset eivät ole kiinnostuneita eikä välttämättä edes opi. Omat vanhempani taas kuuluvat tähän ryhmään. Tosin he ovat äskettäin eläkkeelle päässeitä joten ei kosketa enää heitä eikä heidän työtään.

      Poista
  2. https://www.aamuposti.fi/artikkeli/514703-rakennusliiton-pomo-tyovoimapulasta-puhuminen-on-valhetta-auki-vain#.WQcs2YpjHEs.facebook

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työvoimapulaan ei usko kukaan vähääkään omilla aivoillaan ajattelemaan kykenevä. Varsinkaan kukaan itse vailla työpaikkaa oleva työkykyinen ja -haluinen sekä uusia asioita oppimaan pystyvä.

      Poista
  3. Let’s face the facts. Työttömyys ei ole aina potkut saaneen oma vika, pitkäaikaistyöttömyys sen sijaan on. Saamattomuutta; ei viitsitä opiskella tai kouluttautua, oma koulutus jos ei vastaa työmarkkinoiden vaatimuksia niin ei siinä mikään sherlock tarvitse olla ymmärtääkseen mitä tarvitsee tehdä saadakseen töitä. Toki voi uikuttaa vuosikausia mutta ei sillä tavalla töitä saa ikinä. Kirjoitan kokemuksesta, olin yli 2v työttömänä ja sitten otin itseäni niskasta kiinni ja pääsin töihin, töihin jossa olen nyt ollut kohta 2v. Työttömyysaikana itseopiskelin uutta ja pääsin te-toimiston koulutukseen joka tuki opiskeluani ja sitä kautta pääsin takaisin työelämään. Niin ja ikää karvan verran alle 50. Se että jos ilmoittaa olevansa oppimiskykyinen ei todista mitään, se että olet oikeasti opiskellut km-tehtaalla alaa/taitoja joka tukee työnsaantia puolestaan on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet varmasti tutustunut myös tähän blogiin.
      http://tuhannentyohakemuksenimies.blogspot.com/

      Ei ole vielä auttanut opiskelu eikä kokonaan uudelle alalle kouluttautuminen eikä työkkärin kursseille osallistuminenkaan. Hänellä taitaa olla kokemusta työttömyydestä jo pikkuisen pitempään kuin kaksi vuotta. Ehkäpä tth ei vain vielä ole kokeillut tuota itsestään niskasta kiinni ottamista...

      Poista
    2. No mikä on se ala jota työttömän kannattaa opiskella? Missä päin siihen järjestetään sopivaa koulutusta?

      Kouluttautuminen useimmilla aloilla ei ole taannut enää aikoihin yhtään mitään. Vaaditaan työkokemusta, nimenomaan palkallista työkokemusta. Työkokeilu tai kuntouttava ei ole työkokemusta, mulle on sanottu niin suoraan. Ei vaikka tekisit ihan samaa työtä, kun palkalliset. Palkaton työ on vain harjoittelua, vaikka olisitkin aikuinen.

      Olen itse saanut kaksi pätkää palkkatöitä kuntouttavan työtoiminnan kautta. En silti suosittele ketään hakeutumaan kuntouttavaan työllistyminen mielessä. Tiedän sen hyvin, että satuin olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

      Poista
    3. Ihan mielenkiinnosta, olivatko palkkatuettuja töitä? Minullekin tarjosivat ensin työkokeilua tai kuntouttavaa mutta kieltäydyin ja sitten sainkin palkkatuettua työtä suoraan. Kyseessä oli kunta-alan työpaikka.

      Poista
    4. Täsmälleen samaa mieltä. Työttömäksi joudutaan eri syistä, mutta jos työttömyys jatkuu vuosikausia on kyseessä yksilön elämänhallinnan puute. Ei jakseta, osata tai viitsitä taistella uuden työpaikan saamiseksi. Kukaan ei tule sanomaan, mille alalle kannattaisi opiskella tai miltä alueelta hakea työtä. Kyllä nämä asiat pitäisi jokaisen pystyä itse selvittämään.

      Poista
    5. Oletpa huono trolli, sulla on kaiken lisäksi vaikeuksia ymmärtää lukemaasi tekstiä.

      En ole kertonut olevani ollut vuosia työttömänä, todellisuudessa vähemmän aikaa. Ihmettelin vain, että mikä on se ala, jolla töitä riittää kunhan on sopiva koulutus. Ei ole sellaista tullut vastaan, eikä kukaan muukaan tunnu tietävän.

      Erilaisiin koulutuksiin hakee yleensä moninkertaisesti se määrä, mitä otetaan opiskelemaan. Joten senkään puolesta koulutus ei ole mikään helppo ratkaisu työttömyyteen. Ne koulutukset voi vielä olla todella huonoja, ainakin vuosia sitten aikaisemmalla työttömyysjaksolla näin oli. Se oli vaan suurimmaksi osaksi sitä samaa vanhaa työkokeilua.

      Poista
    6. Kumman suosittu tuo itseään niskasta tarttuminen on ja aina aika ajoin sitä tarjotaan lääkkeeksi milloin mihinkin vaivaan.

      Mielelläni kuulisin, mille alalle koulutus auttaa, sillä työttömyysajalla olen kouluttautunut työnjohdon eat:iin, mekaniikkasuunnittelun eat:iin ja isännöitsijäksi.

      Tovin aina koulutuksen jälkeen olen päässyt haastatteluihin, niissäkin vain todetaan, ettei ole palkkatyökokemusta, joten ei palkata.

      Koulutuksiin on kuulunut ilmaistyöharjoittelua, josta myöhemmissä haastatteluissa on suoraan sanottu, ettei kelpaa työkokemukseksi kun en ole palkkatyösuhteessa ollut.

      Joten kaikki vinkit alasta, josta pääsee koulun jälkeen töihin, otan vastaan innolla. Nämä on kokeiltu ja eivät tuo työpaikka:

      -Ylioppilas
      -Sähköasentaja
      -Logistiikan insinööri
      -Teknisen työnjohdon eat
      -Mekaniikkasuunnittelun eat
      -Isännöitsijän ammattitutkinto (IAT)

      Poista
    7. Good for you! Kiitos, että jaoit huikean menestystarinasi täällä, sinä 4100 €/kk! Me muutkin varmasti alamme nyt kaltaiseksesi onnistujaksi. Olen kyllä (itse)opiskellut sekä käynyt TE-toimiston järjestämiä koulutuksia ja ollut jopa töissä noin kaksi vuotta sitten. Yksikään työtehtävä ei ole minulta myöskään jäänyt oppimatta, joten oppimiskykyäni on turha kyseenalaistaa!

      Poista
    8. Elämänhallinnassanikaan ei ole mitään puutteita, kun sekin täällä jo kyseenalaistetaan. Puutteita minulla on korkeintaan niissä "taistelutaidoissa" uuden työpaikan saamiseksi sekä juonittelun ja manipuloinnin osaamisessa, jota työpaikan sosiaalisiksi taidoiksi nimitetään.

      Poista
  4. Ensin palkkatuella, sen jälkeen jatkui vielä normaalilla palkalla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tarkoitatko että ensin olit kuntouttavassa, sitten palkkatuella ja sitten sen jälkeen palkattuna ilman tukea? Hyvä jos näin. Nykyisin tuntuu että työttömät määrätään ensin kuntouttavaan tai työkokeiluun "oppimaan" työ ja sitten palkataan palkkatuella. Ja tämä on väärin. Palkkatuki itsessään on sitä varten ettei tuottavuutesi välttämättä ole sama kuin muilla, koulutusta puuttuu tai olet vaikkapa vajaakuntoinen.

      Poista
  5. Kun olet tarpeeksi kauan työttömänä, joudut ensin työkokeiluun vuodeksi. Vuoden jälkeen se jatkuu kuntouttavana. Usein käytännössä niin kauan, kun työllistyt tai kuolet pois. Nytkin joillain on viides vuosi menossa kuntouttavassa. Liian moni on kuollutkin. Tämä ei ole vapaaehtoista, jos kieltäydyt, saat karenssia. Kun karenssi loppuu, määrätään uudestaan. Toinen kieltäytyminen perään johtaa työvelvoitteeseen.

    Palkkatuki voi olla juhlapuheissa tarkoittettu vajaakuntoisille. Käytännössä siihen on kuitenkin oikeutettu tarpeeksi pitkään jatkuneen työttömyyden jälkeen. Sillä tekeekin töitä ihan kaikenlaiset ihmiset.

    Olin ensin kuntouttavassa, se johti palkkatukeen ja jatkui vielä määräaikaisena palkalla. Harvinaista se on, mutta tiedän pari muutakin vastaavaa tapausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ok. Tuo kuntouttava olisi vaan saanut jäädä välistä pois ja siinä tapahtuu väärinkäyttöä työkuntoisten kohdalla. Itse olin vuosia työttömänä ja kuntouttavastakin oli puhetta "se on kuin oikeata työtä että ei sitä pidä väheksyä". No sanoin että en ole menossa, tulkoon vaikka ikuinen karenssi. Jostain syystä (itselläni on kyllä vahva veikkaus mikä se syy oli) tämä sitten unohdettin ja pääsin jonkun ajan päästä palkkatuettuun työhön kunnalle. Mutta olisinkin ollut valmis karenssiin ja toimeentulotukeen, tilanteeni taloudellisesti tai muuten ei olisi juurikaan muuttunut.

      En ole itsekkään vajaakuntoinen vaan pelkän "työttömyyden pitkittymisen" vuoksi tuki myönnettiin. Tosin olisin päässyt ilman tukea 6kk jokatapauksessa mutta nyt sain 8kk pestin. Näin meidän kunnassa.

      Tuosta työkokeilu, sitten kuntouttava ja vasta sitten palkkatuki en ole kyllä ikinä kuullut täällä kenenkään kertovan. Ensin kuntouttava, sitten työkokeilu ja palkkatuki saattaa joku ollakin käynyt. Yleensä ovat siirtyneet työkokeilusta tai kuntouttavasta palkkatukeen. Ja toiset ovat "kierteessä" ansiosidonnainen päiväraha, sitten palkkatukityö, taas ansiosidonnainen jne. Ei puhettakaan työkokeiluista tai kuntouttavasta noina työttömyysjaksoina.

      Poista
    2. Kuntouttava työtoiminta oli alunperin tarkoitettu nimenomaan vajaakuntoisille työnhakijoille, mutta nykyisin sitä käytetään kaikenlaisille työttömille, mikä on väärin.

      Minulle ehdotettiin työkokeilua, mutta en aio mennä ilman palkkaa enää minnekään töihin, joten ainoaksi vaihtoehdoksi minulle jää palkkatukityö. Se on ainoa järjellinen työllistämistoimenpide, koska siitä maksetaan palkkaa. Valitettavasti niitäkään paikkoja ei ole paljon tarjolla.

      Poista