maanantai 31. elokuuta 2020

Harhaluulot "ikääntyneistä" työntekijöistä

 https://www.is.fi/taloussanomat/harhaluuloja

”Vanhemman ihmisen palkkaaminen on työnantajalle isompi riski kuin nuoremman.” 

Ei pidä lainkaan paikkaansa. Nuoret (kolmekymppiset) ovat nykyään burnoutissa ja sairauseläkkeillä, koska he kokevat, että heiltä vaaditaan jatkuvasti jotain. Aika paljon tämä vaatiminen taitaa olla siellä korvien välissä, toki työelämä on muuttunut niistä ajoista kun olin itse kolmekymppinen ja kilpailu on nykyään kaikkialla entistä kovempaa.

”Yli viisikymppisen palkkaaminen on kolmekymppistä kalliimpaa, koska työeläkemaksu on suurempi.”

53–62-vuotiaat maksavat itse korkeampaa työeläkemaksua, jolloin näiden osalta työnantajan osuus jää alhaisemmaksi. Olen huomannut, että maksu on todellakin korkea!

”Yli viisikymppisen työkyvyttömyys on kolmekymppisen työkyvyttömyyttä kalliimpaa työnantajalle.”

Ei ole ja hyvä niin.

”Ikääntyneen työpanos on nuoria heikompi.”

Näin ei voi yleistää. Ei todellakaan! Olen nyt kaksi kuukautta opetellut ja oppinut paljon uusia taitoja eikä mitään vaikeuksia ole ollut. Työtä olen jaksanut tehdä ahkerasti. Olen muuten työyhteisössämme vasta neljänneksi vanhin. Nelikymppisiä on paljon ja joitakin kolmekymppisiä.

6 kommenttia:

  1. Onnea työpaikasta! Oletko muuten töissä yksityisellä vai julkisella puolella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen julkisella puolella, en näin yli viisikymppisenä enää yksityiselle kelvannut - monista yrityksistä huolimatta.

      Poista
  2. Olipa sen maksun nimi työnantajamaksu tai maksoipa sen työntekijä palkastaan niin jokatapauksessa ne eurot tulee työnantajalta. Ilmeisesti sen kalliimpaa se ei kyllä ole vaikka itsellänikin on ollut samantapainen luulo. Ei tosin halvempaakaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kumpi maksun silloin maksaa, kun se vähennetään työntekijän (pienestä) palkasta? Mielenkiintoinen kysymys, minusta tässä tapauksessa työntekijä. Eihän tuota maksua ole ymmärtääkseni lisätty palkkaan, jolloin se korottaisi maksettavaa palkkasummaa?

      Poista
  3. "Nuoret (kolmekymppiset) ovat nykyään burnoutissa ja sairauseläkkeillä, koska he kokevat, että heiltä vaaditaan jatkuvasti jotain. Aika paljon tämä vaatiminen taitaa olla siellä korvien välissä, toki työelämä on muuttunut niistä ajoista kun olin itse kolmekymppinen ja kilpailu on nykyään kaikkialla entistä kovempaa."

    Itse keskustelin tästä vasta vanhemman työkaverini kanssa ja hän kertoi, että 80-luvulla oli lähes kaikilla enemmän rahaa, joka myös mahdollisti töissä sen, että palkattiin enemmän väkeä, jolloin se työtaakka jakautui useammalle tasaisemmin.

    Kyllä mielestäni työelämä ja ihan koko maailma on muuttunut ja monilla on se "korvien väli" koetuksella. Ainakin omassa työssäni työnantaja ei nyt ehkä suoranaisesti ole vaatinut, mutta siihen suuntaan ollaan menossa, että pystyisin ja osaisin tehdä monenlaista, jolloin ei tarvitsisi palkata "apukäsiä" jne.

    Palkkaahan ei tietenkään tahdottaisi maksaa enempää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työnantajan vaatimukset ovat erikseen, ja sitten ovat nämä itse itselle asetetut "vaatimukset". Hyvä esimerkki tästä on eräs kuulemma suosittu ns. somevaikuttaja, joka on nyt kovasti esillä burn outiensa kanssa: "...käymme joogassa, laitamme kaurapuuroon chiansiemeniä ja meille kuuluu aina hei tosi hyvää kiitos. Koska jaksamme paitsi nostaa kättä, myös puntteja crossfit-salilla.” Kuka häneltä blogin päivityksen ohessa tällaista vaatii, paitsi hän itse?

      Poista