keskiviikko 11. maaliskuuta 2020

Ikäviä totuuksia työttömien palveluista


”Verorahoja siirretään yksityisille firmoille, jotka tuottavat julkisilta palveluilta näyttäviä lavasteita.”
En myöskään suostu uskomaan, että tällaiset ongelmat eivät olisi päättävien tahojen tiedossa. Halua muutokseen ei ole. Niin yksinkertaista se on.”

Hyvinvointivaltion rippeenä maksamme isoja rahoja näennäistyötä tekeville, joilla ei ole edes oikeutta venyttää työnkuvaansa vastaamaan todellista tarvetta. Verorahoja siirretään yksityisille firmoille, jotka tuottavat julkisilta palveluilta näyttäviä lavasteita.
"Kaikki keskeiset mullistukset huonosti pärjäävien auttamiseksi ovat tällä vuosisadalla olleet kyseenalaisia. Kuntouttava työtoiminta, lasten laitoshuostaanottojen räjähdysmäinen kasvu, työnhakuvalmennus ja koulutussäästöt ovat synnyttäneet ulkopuolisten ihmisten armeijan, jonka päiväohjelma vastaa ennemmin Samuel Beckettin näytelmää kuin hyvinvointivaltion rasvattua koneistoa. Vuosikausien jälkeen tämä joukko ei ole enää poliittinen ongelma, vaan rakenteellinen lopputulos. Osa meistä suomalaisista vain sattuu syntymään palloteltavaksi systeemiin, jossa oman elämän ohjakset ovat toisten käsissä.”

Aleksis Salusjärvi


Kolumnisti vaikuttaa harvinaisen selväjärkiseltä ja empaattiselta (erityisesti verrattuna joihinkin nimeltä mainitsemattomiin tahoihin). Työnhakuvalmennus on oiva esimerkki julkisen palvelun siirtämisestä yksityiselle firmalle. Valitettavasti tällainen toiminta ei auta parantamaan työttömän työllistymismahdollisuuksia, sen sijaan työtä syntyy näille yrityksille, jotka kyllä rahastavat huolella ”palveluistaan”. No, eipä tyhmä ole se, joka pyytää vaan se, joka maksaa. Nämä yritykset eivät kuitenkaan saa hoitaa viranomaistehtäviä eli kaikenlainen byrokratia tehdään lopulta kuitenkin julkisella puolella.

Tässä eräs esimerkki yksityisen yrityksen ”palvelusta”:
”Saat mahtavan etulyöntiaseman! Taas tuli tuollainen eilen. On erikseen junioriohjelma vastavalmistuneille ja senioriohjelma kokeneille. Yhtä kaikki teet 4-5 kk ilmaistyötä jollekin yritykselle omalla alallasi, koulutustasi vastaavassa työssä. Palkkaa ei tipu mutta työttömyyskorvauksen saat pitää. Vähän kuin työkokeilu mutta härskimpi, kun pitää jo olla sopiva pätevyys ja mieluusti pitkä kokemuskin.”

Olen jo kauan hämmästellyt, kuinka ko. firma saa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen pyörittää samaa toimintaa veronmaksajien rahoilla. Mitkä lienevät omistajien suhteet työvoimahallintoon? Totuus näiden ”ohjelmien” hyödystä työllistymisen kannalta ei kestä päivänvaloa, mutta onhan keisarillakin uudet vaatteet.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti