tiistai 5. marraskuuta 2019

Työvoimapula helpottaa

Erityisesti täällä Tampereella työvoimapula on helpottanut – vai olisiko sittenkin työpaikkapula pahentunut?:

Sandvikilla on Tampereella pula 13 työpaikasta:

Metso Mineralsilla on tulossa pula 28 työpaikasta:
Metso Minerals kertoi yhteistoimintaneuvottelujen loputtua maanantaina, että yhtiö on päättänyt perustaa uuden Metso Business Services -keskuksen Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan. Toinen vaihtoehto keskuksen paikaksi oli Tampere. Tampereen palvelukeskuksen toiminta loppuu kokonaisuudessaan, ja yhteensä 28 vakituista työsuhdetta Tampereen palvelukeskuksessa päättyy siirtymäajan jälkeen vuoden 2020 puolella.
Oliko Tampere neuvotteluissa tasavertainen vaihtoehto?
– Sellainen tunne jäi, että työnantajan tahtotila oli se, että palvelukeskus siirtyy Vilnaan. Toimme keskusteluissa Tampereen vahvoja puolia esiin, että miksi se kannattaisi pitää Tampereella, ja työnantaja toi esiin omia näkemyksiään.
Tarjotaanko Tampereella työskenteleville mahdollisuutta siirtyä Vilnaan?
–  Kyllä käsittääkseni tarjotaan mahdollisuutta, jos on halukkaita lähtemään Vilnaan. Minun käsitykseni mukaan sellaista halukkuutta ei ole.           (”Yllättävää”!)

UPM:llä on kohta pula 41 työpaikasta:
UPM irtisanoo Tampereelta 41 henkilöä. Syynä on palvelukeskuksen toimintojen siirtäminen Puolaan.

Puolaan ”saa” toki muuttaa työn perässä!

Yhteensä 82 henkilöä on näin saatu/ saadaan helpottamaan valtaisaa työvoimapulaa - vai tosiasiassa lisäämään jo entisestään pahaa työpaikkapulaa?!

Tässä jutussa jo sentään myönnetään ns. työvoimapulan perimmäinen syy: https://www.iltalehti.fi/talous/

”Kauppakamareiden kyselytutkimuksen mukaan ensi vuodelle tehtäisiin lisää investointeja jos talousnäkymät paranisivat.
Työvoiman palkkaamisessa jarruna on korkeat kustannukset.”
      

Hieman ristiriitaisia tosin ovat herra Kotamäen lausunnot! Toisaalta hänen mukaansa ”ihmiset eivät ota työtä vastaan” (huokaus), mutta toisaalta kuitenkin ”työvoimakustannusten taso vaikuttaa työvoiman kysyntään”.

8 kommenttia:

  1. Ei ne näytä tietävän itsekkään mikä on syynä työttömyyteen. Milloin on syynä työhaluttomuus, milloin työvoimakustannukset, milloin muuttohaluttomuus ja milloin tekosyynä on liian hyvä irtisanomissuoja ja siksi huonosta työntekijästä ei kuulemma pääse irti ennenkuin se patalaiska vihdoin ja viimein eläköityy. Sanoisivat suoraan että pula on työpaikoista ja yrittäjistä jotka uskaltavat palkata.

    Ruotsissa kokeiltiin joitakin vuosia sitten (tai saattaa olla että käytäntö on vieläkin voimassa) alentaa nuorten palkkojen sivukuluja toiveena nuorten parempi työllisyysaste. McDonaldsin kaltaiset paljon nuoria työllistävät kiittivät ja kumarsivat mutta eivät palkanneet yhtään enempää ja siirtivät nekin rahat veroparatiiseihin. Eikä nuorten työllisyys muutenkaan noussut. Jos tarvetta ei ole niin sitä ei ole, sen olisi tiennyt typerämpikin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. Kuulemma nykyhallituksen lupaama palkkatuen lisääminenkään ei auta, jos ei ole edelleenkään työpaikkoja tarjolla.

      Verohelpotukset yrityksille eivät ole edistäneet investointeja ja lisänneet työpaikkoja, vaan ne ovat kasvattaneet osinkoja.

      "Yhteisöveron alennus valuu osinkoihin, ei työllisyyteen

      Viime vuonna suomalaiset pörssiyhtiöt paransivat tuloksiaan keskimäärin kahdeksan prosenttia (HS 15.2.2015). Vielä enemmän nousee jaettavien osinkojen määrä. Se kohoaa 80 prosenttiin nettotuloksesta. Investointeihin ja työllisyyteen ei sitten rahaa riitäkään. Päinvastoin, suuryhtiöiden tulos on saatu aikaan väkeä vähentämällä."

      https://puheenvuoro.uusisuomi.fi/mikkoelo/187214-yhteisoveron-alennus-800-miljoonan-euron-huijaus/

      Poista
  2. Hei! Sinulla on varmastikkin ja valitettavasti kokemusta ansiosidonnaiselta työmarkkinatuelle putoamisesta. Eroatko kassasta/liitosta aina ansiosidonnaisen päättymisen yhteydessä vai miten kannattaa toimia? Maksanko turhasta kassaan työmarkkinatuella ollessani kun työllistyminen on kohdallani todella epävarmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo useita kertoja (aivan liian monta) pudonnut ansiosidonnaiselta työmarkkinatuelle. Työttömyyskassasta en ole kuitenkaan vielä eronnut. Täytyy alkaa jo harkita sitä, koska todellakin, erittäin huonolta näyttää myös minun työllistymiseni nyt ja jatkossa.

      Poista
    2. Kysyisin vielä että joudutko maksamaan kassaan myös työmarkkinatuella ollessasi? Olen itse vain ytk:ssa.

      Poista
    3. Vielä tuli mieleen yksi jatkokysymys. Eli kun siirryn työmarkkinatuelle niin meneekö te-toimistolta suoraan lausunto kelalle vai pitääkö minun tehdä jotain? Tämä on elämäni ensimmäinen ansiosidonnainen enkä oikein tiedä miten toimia. Kiitos jo etukäteen ja pahoittelut offtopicista!

      Poista
    4. Näin kerrotaan KoKo-kassan (entinen IAET) sivuilla:
      "Jäsenmaksu on kaikille saman suuruinen, ja se tulee maksaa, vaikka olisit työttömänä, äitiysvapaalla, hoitovapaalla, varusmiespalveluksessa tai opiskelijana. KOKOn jäsenmaksusta ei voi saada alennusta tai vapautusta."

      Lausunto menee kassalta suoraan Kelaan ansiosidonnaisen loputtua. En muista TE-toimiston osuutta asiassa.

      Poista
    5. Lisään vielä tähän: Sillä summalla, minkä typerä ns.aktiivimalli vähentää jo ennestään surkeasta työmarkkinatuesta, maksaisi monta kassan jäsenmaksua!

      Poista