tiistai 3. syyskuuta 2019

Syksy on työttömän pahinta aikaa


Olen väsynyt olemaan paskan(työmarkkinatuen)saaja eli paskansaaja palkansaajan sijaan. Onhan toki hienoa, että saa edes hieman alle 500 €, jota summaa ei ole edes korotettu kymmeneen vuoteen, vaan vähennetty ns. aktiivimallin perusteella. Työssäkäyvän sijaan joudun olemaan työttömyydessäkäyvä. Palkkapäivän sijaan minulla on palkattomuuspäiv(i)ä. On tämä vaan mahtavan upeaa, kannattaa kovasti kadehtia! Kesän rippeistä yritän vielä nauttia ja pitää kiinni arvokkuuteni rippeistä ja loppuvista rahoistani. Todellakin ottaisin sopeutumiseläkkeen verran rahaa ruikuttamatta työttömyydestä (vrt. Juha Rehula). Kyllä raha kummasti helpottaisi tätä tilannetta, jossa ei ole työpaikkaa eikä rahaa.



Mistä apea fiilis elokuussa johtuu?

Työterveyspsykologi Ilona Parviainen muistuttaa, että kaikki ihmiset ovat erilaisia. Yksiselitteistä syytä orastavan syksyn alakuloisuuteen on siis mahdotonta nimetä. Parviainen kuitenkin uskoo, että suurimmalle osalle elokuista melankoliaa aiheuttaa arkeen paluu.
– Voi olla, että arjessa tai elämässä on asioita, jotka eivät tee onnelliseksi. 

Joku perustavanlaatuinen tarve, kuten vapaus, saattaa esimerkiksi jäädä täyttymättä.

Parviaisen mukaan hyvän arjen rakentamisessa tärkeintä on se, että tuntee itsensä ja arvonsa. Silloin voi pohtia, onko oma elämä omien toiveiden näköistä.
– Kun tietää, mikä on itselle tärkeää, ja panostaa siihen, se riittää. Kun arki on itsen näköistä, siihen palaaminen ei enää tunnu pahalta.



Työpaikattoman tapauksessa melankoliaa aiheuttaa arkeen palaamattomuus, koska ei ole työssäkävijän arkea, johon palata. Toisaalta työttömän arkeen palaaminen kesän jälkeen on äärimmäisen masentavaa, kuten joka syksy aiheesta kirjoitan. Perustavanlaatuinen tarve, joka jää täyttymättä on työpaikan ja palkan ansaitsemisen tarve, joka on lähes vastakkainen vapauden tarpeelle.

Työttömän ja rahattoman, kelpaamattoman ja syrjäytetyn elämä ei nimenomaan ole sitä ”omien toiveiden näköistä”!!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti