Tässä
jutussa työpaikaton on kyllästynyt vastaamaan yhdeksään kysymykseen:
1.
Mitä teet kaiket päivät?
Haluatko
kuulla totuuden? Istun yöpuvussani mussuttaen mysli-suklaapatukkaa lukien tai Netflixiä
katsoen. Odotan myös miellyttävää yllätystä puhelinsoitolla tai sähköpostilla,
jossa pyydetään minua työhaastatteluun. Sanon sen sijaan: “Etsin työpaikkoja
netistä, laitan hakemuksia ja hion taitojani. Sanotaanhan, että työnhaku on
työttömän työtä, haha!”
2.
Oletko varma että yrität tarpeeksi?
Mitä
tämä tarkoittaa? Oletetaanko minun olevan tietokoneellani 24/7 hakien
työpaikkoja lakkaamatta? Pitääkö minun koputella oville ja häiritä työnantajia
kunnes saan työpaikan tai vartija saattaa minut ulos? Tämä kysymys todella
ärsyttää, koska siihen sisältyy työttömän työnhakijan olettaminen laiskaksi.
3.
Kauanko olet hakenut töitä?
Kun
on äskettäin jäänyt työttömäksi, tämä kysymys vaikuttaa harmittomalta. Muutaman
kuukauden kuluttua tämä keskustelunavaus tuntuu tuomitsevalta.
Onko tällä tiedolla jotain merkitystä?
Onko tällä tiedolla jotain merkitystä?
4.
Minne olet hakenut?
Riittänee
kun sanon etteivät työpaikattomat kanna mukanaan listaa paikoista, jonne ovat
hakeneet.
(Oma huomautus: Lista on monissa tapauksissa pitkä…)
(Oma huomautus: Lista on monissa tapauksissa pitkä…)
5.
Eräs tuttavani sai juuri työpaikan yhdestä firmasta. Sinun kannattaisi hakea
sinne!
On
hienoa, että ihmiset ottavat toiset huomioon. Kuitenkin tästä tiedosta on
harvoin hyötyä, ellei sanoja tiedä tarkkaan mitä olet hakemassa.
(Oma
huomautus: Jos Joku on saanut työpaikan Jostain, se ei tarkoita, että Minä
saisin…)
6.
Oletko ajatellut mennä takaisin opiskelemaan?
Minä sanon tähän asiaan, että olen jo
opiskellut riittävästi ja haluan päästä töihin oppimaan asioita työpaikalla!
7.
Miten olisi alanvaihto…?
Tämä
koskee (kirjoittajan mielestä) erityisesti tiettyjä aloja kuten journalismia, koska
sitä ei nähdä pysyvänä urana. Omat
tulokseni alanvaihtoyrityksistä ovat jääneet laihoiksi.
8.
Oletko nirso?
Jos
on varaa siihen, ole nirso. Kirjoittaja on ollut ”likakaivossa” töissä eikä
halua sellaiseen uudestaan. Minä en ole ollut missään huonossa työpaikassa, mutta en sellaiseen halua
jatkossakaan, vaikka olenkin pitkäaikaistyötön.
9. Tiedätkö miksi sinua ei palkata?
Pitää
muistaa etteivät ihmiset kysy tätä pahantahtoisesti. Tähän voi vastata rehellisesti
tai ympäripyöreästi.
Itse tiedän useita syitä, mutta ne ovat sellaisia asioita, joihin en voi vaikuttaa (ikä, pitkäaikaistyöpaikattomuus, liian vähäinen tai olematon työkokemus tietyiltä aloilta…)
Itse tiedän useita syitä, mutta ne ovat sellaisia asioita, joihin en voi vaikuttaa (ikä, pitkäaikaistyöpaikattomuus, liian vähäinen tai olematon työkokemus tietyiltä aloilta…)
Ykköseen sen verran että ilmeisesti muistini on jo jonkin verran huonontunut enkä meinaa muistaa mitä tein eilen saatikka vaikkapa maaliskuun ensimmäisellä viikolla. Päivät toistavat samaa mutta tilanne on kyllä melkeinpä sama silloin kun olen töissä ollut. Vastauksena voi tosin silloin sanoa sen "töitä, töitä" ja "kiirettä on pitänyt" mitkä tuntuvat olevan vakiovastaukset töissäkäyvillä.
VastaaPoistaKahdeksanteen voin sanoa että olen ollut (onneksi) määräaikaisessa työsuhteessa paikassa mitä päin en enää koskaan edes sylkäise joten olen nirso. Olisin tosin irtisanoutunut jos kyseessä ei olisi ollut määräaikainen pesti ja työ olisi jäänyt lyhyemmäksi pätkäksi. Nyt tiesin että päivääkään pitempää ei tarvitse siellä olla ja sen avulla kestin nuo kuukaudet. Tätähän ei saisi työtön myöntää vaan kaiken työn pitäisi kelvata ja olla kiitollinen että on töitä.
Pitkään työttömänä olleena palkallista työtä helposti pitää naiivilla tavalla jonkinlaisena "autuutena". Mieli kuitenkin muuttuu nopeasti jos joutuu tulehtuneeseen työyhteisöön tai pahimmillaan jopa työpaikkakiusaamisen kohteeksi. Työttömyys ja oma rauha alkavatkin silloin tuntua houkuttavilta.
PoistaHuonompaankin työpaikkaan menisin joksikin aikaa, vaikkapa tienaamaan ansiosidonnaisen, jos ei muuta. Kaikilla työpaikoilla on aina jotain enemmän tai vähemmän tulehtunutta; täydellistä työpaikkaa ei olekaan.
PoistaOman kokemukseni mukaan ihan jokaisessa työpaikassa, jossa olen elämäni aikana ollut, niin aina löytyy sieltä vähintään se yksi "mulkku" tai hankala persoona. Se kuitenkin ihmetyttää, kun tässä ollaan jo aikuisia ihmisiä, eikä mitään uhmaiässä olevia lapsia!
PoistaSitäkin ihmettelen, että miten nämä narsistit ja ehkä jonkinlaisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivät henkilöt ovat voineet saada sen työpaikkansa, koska työttömänä on paljon hyviä tyyppejä?
Vaikutat itsekin fiksulta ja tarkalta naiselta ja blogisi on hyvä ja ajatuksia herättävä.
Myös oma kokemukseni on samanlainen, eli vähintään yksi vaikea henkilö löytyy joka työpaikassa. Monesti olen joutunut kummastelemaan tuota persoonallisuushäiriöisten tiheää esiintyvyyttä työpaikoilla. He ilmeisestikin onnistuvat työhaastattelussa?
PoistaFiksuuteni on todellakin aliarvostettua ;-)
Olen tuo ensimmäinen kommentoija ja keskimääräistä huonompaan työpaikkaan voisin toki itsekkin mennä mutten todella huonoon kuten tuo oma esimerkkini. Mikään työpaikka ei myöskään ole täydellinen ainakaan kaikille työntekijöille. Paljon riippuu siitä miten saa omaa työtänsä tehdä verrattuna muihin.
Poistahttps://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/c668d781-b0c7-4ebd-8f19-567f99a45180
VastaaPoista"Työhönotto- ja uravalmennuspalveluja tarjoavien yksityisten firmojen bisnes kasvoi hurjimmillaan jopa huikeat 1909 prosenttia viime vuonna, kun aktiivimalli tuli voimaan."
Eli siitä "uuninpankolla makoilevien laiskojen työttömien" kyykyttämisestä ollaan valmiita maksamaan noiden hömppäkurssittajien pohjattomiin taskuihin tolkuton määrä miljoonia vuosittain. Veronmaksajat tuonkin hullutuksen kustantavat. Kun se on todettu moneen kertaan täysin hyödyttömäksi puuhasteluksi, niin ihmettelen miksi sitä jatketaan? Löytyisikai niille miljoonille hyödyllidempääkin käyttöä.
Ilmakos nämä kurssit ovat tehottomia; siinä menisi monelta humpuukimaakarilta hyvä bisnes, jos työttömiä oikeasti yritettäisiin työllistää.
Nuo miljoonat voisi todellakin käyttää esim. palkkatukeen tai oppisopimuksiin. Jostain syystä halutaan mieluummin maksaa näille huijarifirmoille käytännössä ei-mistään. Pääasiahan on, ettei työttömille makseta "liikaa" "sohvalla makailusta".
PoistaAktiivimalli on tullut todella kalliiksi veronmaksajille. Oikeasti olisi pitänyt korottaa jo 10 vuotta suunnilleen samalla tasolla ollutta työmarkkinatukea. Kumma, kun siihen ei rahaa ole, mutta moneen turhaan asiaan sitä kyllä tuntuu riittävän.
Samaan aikaan uutisoitiin miten pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt roimasti. Unohtivat vaan kertoa että viikon käsipäivääkurssi katkaisee virallisen työttömyyden ja sen jälkeen oletkin uusi työtön tilastoissa. Ja näitä kurssejahan on ollut pilvin pimein tarjolla aktiivimallin vaatimusten täyttämisen vuoksi.
PoistaEn ole hetkeäkään uskonut 72 %:n työllisyysasteeseen - en usko edes 70 prosenttiin!
Poista