tiistai 4. syyskuuta 2018

Yli viisikymppisten työtilanteesta

Aamulehti otsikoi (23.8.) naapurikunnan parantuneesta keski-ikäisten työllisyystilanteesta:
”Tiistaina julkaistun Pirkanmaan ELY-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan keski-ikäisten työllisyystilanne on parantunut. Nokialla parannus on suhteellisesti jopa koko Pirkanmaata suurempi. Nokialla oli heinäkuun lopussa 484 yli 50-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Se on 202 henkilöä vähemmän kuin vuosi sitten.”


No, mikäpä siinä, voin minä helposti tästä naapurikuntaankin töihin ajella - taitaa vain olla niin ettei minulle kuitenkaan työpaikkaa sieltä löydy… Onhan Nokialla edelleen 484 muutakin ikäryhmästäni työpaikkaa hakemassa.

Millaiset näkymät keski-ikäisenä työttömäksi jääneellä Nokialla ovat?
–Työmarkkinatilanne on Pirkanmaalla nyt hyvä ja on paljon tarvetta osaajille. Aina kannattaa pohtia, että miten omaa osaamista voisi siirtää muuhun työhön, vastaa Pirkanmaan TE-toimiston yrityspalveluiden palveluesimies Marja Poussa.

No, olenpa tätä asiaa itsekin pohtinut ja hakenut avoimin mielin monenlaisia työpaikkoja tavoitteenani oman osaamisen siirtäminen ”muuhun työhön”. Valitettavasti yksikään työnantaja ei ole tästä innostunut, vaan aina vaaditaan aikaisempaa viiden vuoden kokemusta täsmälleen samasta työstä (toki nuoren iän lisäksi). Osaaja on myös monimielinen käsite; kuka lopulta on ns. osaaja?

Työtehtävän ja harrastusten kautta tullut osaaminen, oma lahjakkuus ja monet muut tekijät saattavat johtaa yllättävillekin uusille poluille, Poussa sanoo.

Uusia polkuja olen kaivannut ja haen niitä edelleen, mutta vastaanotto ei ole ollut aivan valtavan kiinnostunutta. Joutava sanahelinä on aivan eri asia kuin realiteetit. Keski-ikäisten työnhakijoiden väheneminen johtuukin erittäin todennäköisesti muista syistä kuin työllistymisestä.  Joku on siirtynyt eläkkeelle, toinen on lopettanut turhan työnhakijana olemisen (jos se on ollut taloudellisesti mahdollista), kolmas on jossain TE-toimiston ”työllistymistä edistävässä” toimenpiteessä jne.

5 kommenttia:

  1. Työllistymistä edistävät toimenpiteet todellakin siivoaa näitä työttömistä kertovia tilastoja. Kun ihmisten on työttömyysturvan alennuksen pelossa pakotettu menemään tempputyöllistämiseen mukaan...

    Aktiivimalli on kirosana sieltä pahemmasta päästä. Eikä näytä kansalaisaloite etenevän millään lailla eduskunnan käsittelyssä tai sen puutteessa. Jossainhan oli kirjoitus, että nämä kansalaisaloitteet kuivuvat kasaan sen myötä, kun uusi eduskunta äänestetään vanhan tilalle. Aivan älytön aivopieru myös tuokin päättäjien taholta. Eihän se kansa muuksi muutu, vaikka eduskunnan omaa etua ajavat akat sekä ukot vaihtuvatkin.

    Hain minäkin aktiivimallin "innostamana" työkokeilupaikkaa ala-asteelta ajatuksena kokeilla koulunkäynninohjaajan pestiä kuukauden päivät.

    Kävin vararehtorilla haastattelussa rehtorin ollessa estynyt. Vararehtori oli oikein mukava tuttavuus ja hänen mielestään olisin mainio lisä heidän kouluunsa tuoksi kuukauden ajaksi. Rehtori täyttäisi sopimuksen koulun osalta ja minä toimittaisin paperit työkkäriin.

    Mutta nyt ei vaan tahdo juttu sujua rehtorin kanssa... Lieneekö näitä ihmisiä, jotka haluavat pitää ohjat niin visusti käsissään, että vararehtorin haastattelu ei hänen mielestään ollut kelpoinen.

    Vaatii minulta rikostaustaotetta, vaikka jättämässäni työkkärinkin ohjeistuksessa mainitaan myös tuosta ja siitä, että se toimitetaan vain jos kokeilu on yli 3 kk:tta kestävä. Myös jotain muita seikkoja näyttää tuottavan hänelle ongelmia.

    Miksi kaikesta tehdään vaikeampaa, kuin se todellisuudessa onkaan? Enhän minä riemusta kiljuen tee ilmaista työtä 4 viikkoa ja nyt näemmä siihenkin pitäisi vielä kaupanpäällisenä näyttää tuo ote, jota ei edes tuolta oikeusturvakeskuksesta saa tilattua...

    Hivenen tulee olotila, että leimataan tietynlaisella leimalla, vaikka vain täyttää velvollisuutensa aktiivisuuden suhteen... Elämä on niin syvältä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tuo ote on muistaakseni maksullinen.

      Jos uskot olevasi vielä pitkään työttömänä niin kannattaa valita tuo "aktiivisuusjakso" niin että vähintään 5 päivää osuu toiseen kolmen kuukauden tarkastelujaksoon ja 5 päivää sitten seuraavaan. Näin olet yhdellä aktiivisuudella saanut kaksi jaksoa kuitattua eikä tarvitse miettiä miten seuraavan jakson alennuksen saisi vältettyä. Jos siis alennuksen välttäminen on päätarkoitus eikä suinkaan uuden alan kokeilu ja mahdollinen kouluttautuminen.

      Poista
  2. Työpaikattoman elämä on todellakin ns. syvältä! Sitten on vielä tuollaisia henkilöitä, jotka nauttivat vallankäytöstä päästessään kyykyttämään "alempiarvoisiaan" (siis heidän mielestään alempiarvoisia).

    Kansalaisaloite aktiivimallista on tosiaan vaiettu kuoliaaksi = kansalla ei ole oikeasti minkäänlaista sananvaltaa. Kansanedustaja -nimike on aikansa elänyt, koska kyseessä ovat omien/ sijoittajien/ yritysten jne. etujen ajajat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen samaa mieltä kanssasi. Meillä ei ole enää ketään edustamassa kansaa vaan kaikki tuntuvat olevan talouselämän vaikuttajien talutusnuorassa.

      Itseä myös jurppii tuo kokemusvaade. Hain hiljattain työpaikkaan alalle, jolta minulla on liki 3v työkokemusta rekrytoivan firman kilpailijalta. En päässyt edes haastatteluun, sillä tarjolla oli kokeneempia.

      Tuoko pelkkä kokemus osaamisen? Se tuo kenties ammattilais-statuksen, mutten osaa nähdä, miten sellainen pystyy kilpailemaan vähemmän kokeneen intoa ja motivaatiota vastaan?

      Poista
    2. Itsekin olen joutunut toteamaan, että aina löytyy Joku Muu, jolla on jotain mitä minulla ei ole. Nykyään ei ole ilmeisesti mahdollista päästä opettelemaan tai lisäämään kokemustaan jostain alasta, koska aina on kokeneempia hakijoita tarjolla.

      Poista