perjantai 27. marraskuuta 2015

Palkkatukityöllistetyn työsuhde-edut eli -eduttomuudet

Niin, työsuhde-etuja työllistetyllä ei ole. On aivan erilaista olla palkkatukityöntekijä kuin vakituinen työntekijä. Palkkatukityöntekijän tulee olla äärimmäisen nöyrä ja kiitollinen saamastaan armonpalasta, oli hänellä sitten työsuhde-etuja eli ei. Työllistetyllä on kuitenkin samat velvollisuudet kuin ”oikeilla” työntekijöillä. Olisi kyllä hienoa päästä sellaiseen työpaikkaan, jossa ei eroteltaisi työllistettyä ja muita työntekijöitä omiin ”karsinoihinsa”.

Huikean lähes 12 vuoden työ”urani” aikana minulla on ollut ilo olla ainoastaan neljä vuotta ns. vakituinen työntekijä, eli sellainen, jolle kuuluvat myös edut (eivätkä ainoastaan velvollisuudet). Muuten olen ollut ulkoistettu, määräaikainen tai sijainen ja tällä kertaa olen se työllistetty. Tuollainen erottelu on lopulta todella typerää, koska miksi ihmeessä myös ”ulkopuolista” ei voisi palkita ja motivoida samoilla keinoilla kuin vakituisia työpaikkaan juurtuneita henkilöitä? Se olisi todella iloinen yllätys hänelle!

Pikkujouluihin olisi ollut mukava päästä, koska sen verran ahkerasti olen työskennellyt, mutta eiväthän ne minulle ”kuulu”. Työttömälle ei ”kuulu” työpaikka eikä palkka, työllistetylle kuuluu työpaikka ja pieni palkka, mutta ei sitten mitään muuta… Eihän työllistetty toki mitään etuja tarvitsekaan; työllistetylle riittää palkka, joka on bruttona jopa pienempi kuin se nettopalkka, mitä hän sai yli kuusi vuotta sitten ”oikeissa” (kokopäivä)töissä ollessaan. Kaikenlaiseen eduttomuuteen on tyytyminen, kun vain saa olla töissä. Siinähän on jo etua kerrakseen työttömän asemaan verrattuna.


7 kommenttia:

  1. Kyllä kovasti ihmettelen, että pikkujoulujuhlakin evätään. Itse asiassa en ymmärrä lainkaan. Voiko tuollaista edes olla!

    VastaaPoista
  2. Kiitos ystävällisestä kommentistasi ja ymmärryksestäsi! Olin nimittäin aivan varma, että ensimmäinen kommentti olisi tyyliä: "Ole tyytyväinen kun sinulla on töitä, äläkä valita" tms. Henkilön huomioonottamisella työyhteisössä - asemasta riippumatta - on kuitenkin suuri merkitys motivaation, jaksamisen yms. kannalta.

    VastaaPoista
  3. Totta, pätkäläiset tekee yleensä ahkerimmin töitä mutta saavat vähiten palkkaa ja etuuksia. Minäkään en päässyt työpaikan juhliin keväällä ja lisäksi oli tajutonta vatvomista mihin kokoukseen tai koulutukseen saan osallistua, vaikka työtehtävissä minun olisi pitänyt tietää samat asiat kuin vakkareittenkin.

    VastaaPoista
  4. Tuttua on. Johto kyllä kirjoittelee maireita strategioita ja käy johtamiskursseilla. Pätkäläisille tulee kuitenkin märkää rättiä naamaan olipa kyse henkilistölle järjestyistä pippaloista tai vaikkapa työsuhde-etuuksina jaettavista liikuntaseteleistä.

    VastaaPoista
  5. "Hienoa", että muillakin on samankaltaisia kokemuksia. Johonkin raja pitää vetää, ja on tärkeää, että se vedetään juuri pätkätyöläisten, työllistettyjen yms. kohdalle. Siis jonkun sellaisen mielestä, jolta olisi kovasti pois, jos kaikki olisivat tasaveroisessa asemassa työyhteisössä.

    VastaaPoista
  6. Voi kauhistus, en kyllä ymmärrä! Meillä käydään koko toimiston väellä pikkujoululounaalla ja aika outoahan se olisi, jos sihteeri ei olisi mukana, kun yhteensäkin meitä on mahtavat neljä henkeä :D En sitten sitä tiedä, josko he mieluusti menisivät ilman meikäläistä, hih.

    VastaaPoista
  7. Ei meilläkään (200 hlö virasto valtiolla) erotella mitenkään määräaikaisia, sijaisia ja vakituisia. Samat edut ja velvollisuudet on kaikilla. Siinä mielessä mukava olla, itsekin näin määräaikaista virkaa hoitavana.

    VastaaPoista