keskiviikko 8. huhtikuuta 2015

Milloin työhakemus on turha?



”Sata työhakemusta? Kaksisataa? Kuinka monta työhakemusta olet lähettänyt turhaan? Ylen Silminnäkijä-ohjelma etsii ihmisiä, jotka ovat lähettäneet useita työhakemuksia ja käyneet ehkä haastatteluissakin, mutta työpaikkaa ei ole vielä löytynyt. Millaiseksi työnhaku on muuttunut? Pitääkö paikkansa, että liian koulutettua ei valita? Onko vastavalmistuneen työhaku toivotonta? Onko sinulla neuvoja työnhakuun? Kerro kokemuksesi!”  Silminnäkijä 

Onko työhakemus turha silloin, kun se ei johda työhaastatteluun tai silloin, kun se ei johda työllistymiseen vai silloin, kun siihen ei saa minkäänlaista vastausta?  Mielestäni vain viimeksi mainitussa tapauksessa työhakemus on mennyt täysin hukkaan, eli se on ollut turha.  En ole koskaan panostanut työhakemuksissani määrään vaan laatuun, joten kaikkina työnhakuvuosinani (joita on ollut todella monta) olen lähettänyt yhteensä noin 100 työhakemusta. 


Työnhaku on muuttunut, jos ei turhaksi, niin ainakin äärimmäisen turhauttavaksi. Ns. liian koulutetun tai vastavalmistuneen tilanteista en osaa sanoa, mutta sen sijaan pitkäaikaistyötöntä ei koskaan valita työpaikkaan ja hänen tilanteensa on täten jokseenkin toivoton. Minkäänlaisia työnhakuneuvoja en osaa antaa, paitsi sen, että älä ikinä ”ala” pitkäaikaistyöttömäksi. Varsinainen työnhaku ei kuitenkaan ole ollenkaan vaikeaa, mutta työpaikan saaminen sen sijaan on hyvinkin vaikeaa… 

En ole ollut lainkaan turhautunut työn hakemisen vaikeuteen, sen sijaan olen turhautunut työn saamisen vaikeuteen. Joissakin tapauksissa toki on sähköisen hakemuksen tekeminen saatu jokseenkin hankalaksi kysymällä hakulomakkeessa samat tiedot, jotka tulisivat selville jo CV:stä. Miksi laittaa samat asiat moneen kertaan yhteen työhakemukseen? Pointtina näissä tapauksissa on luultavasti se, että saadaan tietyillä kriteereillä karsittua helposti ei-toivotut hakijat (kuten yli 40-vuotiaat pitkäaikaistyöttömät)! Yli 40-vuotiaan pitkäaikaistyöttömän työhakemus lieneekin aina turha.

Ohjelmasta oli hyvin havaittavissa se, miten erilaisia me työttömät olemme taustaltamme: koulutukseltamme, iältämme, työkokemukseltamme jne. Me emme siis ole yhtenäistä massaa vain siksi koska olemme työttömiä, eikä meitä siis voi myöskään kohdella yhtenäisenä massana!


2 kommenttia:

  1. Keskittyessä työttömän lähettämien työhakemusten määrään ollaan mielestäni pahasti harhateillä työttömyyttä koskevassa keskustelussa.

    Ymmärrän, että työttömät saattavat kokea tarvetta vakuutella ympärillä olijoille, että he todella yrittävät ja että työmarkkinoiden tilanne on surkea, mutta kun näitä tonnikerholaisia alkaa olla jo muutamiakin, aletaan vain joitain kymmeniä tai satoja työhakemuksia lähettäneitä syyllistää siitä, että eivät yritä tarpeeksi.

    On valtava sääli lukea juttujen yhteydessä olevia kommentteja, joissa vähätellään ja syyllistetään kommentoijien mielestä liian vähän hakemuksia lähettäneitä työttömiä. En puolustele heitä, jotka ovat pitäneet hakemus per kuukausi -tahtia työnhaussa, mutta juuri työhakemusten määrään keskittyminen on väärä tapa tarkastella maamme työttömyystilannetta. Työpaikan saamiseen kun ei tarvita kuin se yksi ainokainen hakemus.

    VastaaPoista
  2. Valtava hakemusten määrä kertoo epätoivoisesta tilanteesta työmarkkinoilla. Silti uskon enemmän laatuun kuin määrään.
    Silloin kun vielä onnistuin työllistymään, ei minun tarvinnut lopulta kovin monta hakemusta laittaa. Hakijoita tosin oli
    20 kertaa vähemmän kuin nyt ja itse olin kymmenisen vuotta nuorempi...

    VastaaPoista