sunnuntai 12. syyskuuta 2021

Soopaa työttömistä

Jo on propaganda taas voimissaan! Harvoin joutuu yhtä vahvaa soopaa lukemaan. Kummasti en löydä itseäni ”työttömyyden kahdeksista kasvoista”. Tosin en ole tällä hetkellä työtön, mutta samastun edelleen työttömiin pitkäaikaistyöpaikattomuuteni ja tämänhetkisten määräaikaisten työpätkieni vuoksi.

Suomalaisen työttömyyden kahdeksat kasvot

Minulla on nyt epävakaa työ, mutta ei yhtään työllistymisen estettä.

Olen nainen, asun kaupungissa ja etsin aktiivisesti työtä, mitään terveysrajoitteita minulla ei ole.

Parhaassa työiässä en työnantajien/ rekrytoijien mielestä enää ole, osaamistasoni on silti jotain muuta kuin matala.

En siis kuulu mihinkään alla jaotelluista ryhmistä eivätkä useimmat muutkaan työttömät. Missä ovat esim. korkeakoulutetut nuoret, jotka eivät saa töitä? Entä ne parhaassa työiässä olevat henkilöt, joilla on korkeahko osaamistaso, mutta eivät ole mitään ns. erikois- tai huippuosaajia? Työttömyyden kasvoja ei todellakaan voi lokeroida kahdeksaan selvästikin tarkoitushakuiseen ryhmään. Tällä jaottelulla pyritään jälleen kerran perustelemaan kuvitteellista työvoimapulaa ja syyttämään työttömiä työttömyydestään. En erityisemmin välitä vihapuhe-käsitteestä, joka luotiin koskemaan erääseen tiettyyn ryhmään kohdistuvaa arvostelua, mutta työttömien kohdalla tällainen vihapuhe tuntuu olevan aina ajankohtaista ja oikeutettua.

Tyypillinen suomalainen työtön on muka 55-vuotias (olen, vaikka en tällä hetkellä olekaan työtön), asuu maaseudulla tai lähiössä (asun 10 km kaupungin keskustasta pientaloalueella) ja ”työkokemusta on, mutta se on vanhentunut”. Minun uusimman alan työkokemukseni ei todellakaan ole vanhentunut, koska se on tältä vuodelta eli erittäin tuoretta. Ei siis täysin sovi minuun myöskään tämä kuvaus.


Lisäys: Työttömyydellä on ainakin kahdeksatkymmenet kasvot!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti