perjantai 13. elokuuta 2021

Työtönkin voi työllistyä?

Onpa ”armeliasta” rekrytoitsijoilta… (He ovat jumalasta seuraavia.)

Syy työttömyyteen on yleensä se, että kukaan ei ole ottanut töihin - hakemisesta ja mahdollisista työhaastatteluista huolimatta!

Seuraavassa rekrytoijien vastauksia kysymykseen:
Mitä ajatuksia hakijan työttömyys herättää?

Iltalehti.fi/työelämä

”Olen tehnyt rekrytointeja +5v, ja ei hakijan työttömyydestä voi vetää mitään johtopäätöksiä yleisellä tasolla. Elämässä voi kenelle tahansa tulla sairastumisia, organisaatiomuutoksia, omaishoitajuutta, uravaihdoksia, mitä tahansa. Tietyissä rekryissä työttömyys on jopa etu, koska työtön pystyy aloittamaan uudessa työssä nopeasti. Työttömyys tai työllisyys ei ole ratkaiseva tekijä rekrytoinnissa, mutta työkyky on tietty oltava.”                                                          

Kerrankin järjellinen kommentti!

”Tästä on tärkeää keskustella avoimesti ja selvittää työttömyyden syy.”

Syyt työttömyydelle on hyvä selvittää.”                                          Miksi?!

”Muutama kuukausi ei edes varsinaisesti kiinnitä huomiota. Jos on vuosi tai yli työttömyyttä, kuulisin mielelläni miten hakija on käyttänyt ajan tai miten hän on sen kokenut. Pidän hankalana kysyä asiasta, joten toivon hakijan kertovan siitä oma-aloitteisesti ettei tilanne jää yksiulotteisen oletukseni varaan.”        

Mitäpä luulisit, miten on kokenut ja mitä väliä sillä, miten on ajan käyttänyt?

”Suoraan sanottuna negatiivisia ajatuksia; onko hakijassa jotain "vikaa", kun ei ole työsuhteessa. Tunnistan kuitenkin itsessäni tämän ajatusvinouman, ja olen antanut mahdollisuuksia myös pitkäaikaistyöttömille. Haastattelussahan se varsinainen ensivaikutelma annetaan ja saadaan, jonka perusteella tehdään lopulliset valinnat.”

Onpa hieman ristiriitaista; ensin sanotaan työpaikattomassa hakijassa olevan vikaa ja sitten on kuitenkin muka(?) annettu ”mahdollisuuksia” jopa pitkäaikaistyöttömille. On kyllä todella ”rohkea” rekrytoija, että sellaisen ”riskin” uskaltaa ottaa…

”Tällä hetkellä ja viimeisen vuoden aikana moni on jäänyt työttömäksi mm. koronatilanteen takia. Toki tiukassa on edelleen uskomus, että parhaat tekijät pysyvät työnsyrjässä kiinni, mutta rekrytoijana pyrin aina selvittämään työttömyyden syitä tarkemmin. Yleisesti ottaen sanoisin, että itse työttömyys ei vaikuta valintapäätökseen, mutta sen taustalla olevat syyt selvitän kuitenkin mahdollisimman hyvin ja arvioin, antavatko ne valintaan vaikuttavia perusteita suuntaan tai toiseen. Myös se, mitä hakija on tehnyt työttömyysjakson aikana, saattaa vaikuttaa valintaan. Eli käytännössä arvioin kaikkea hakijaan liittyvää informaatiota valinnassa, en työttömyyttä sellaisenaan.”                                                                                                       

Yeah, right… Onpa ympäripyöreä vastaus. 

Harmittaa, kun ammattitaitoinen ja osaava henkilö ei ole jostakin syystä löytänyt itselleen työtä! Jokaiselle työttömälle työnhakijalle pitäisi räätälöiden etsiä työpaikka. Ihan varmasti niitä on olemassa, mutta yksin ihminen ei kykene kaikkia niitä mahdollisuuksiaan edes kartoittamaan, koska ei näe omaa potentiaaliaan. Tällainen palvelu kannattaa ehdottomasti kehittää!”
                                                                                                        
Harmittaa se minua itseänikin! (Myös takautuvasti, vuosien jälkeen.)

”Nykypäivänä kenelle tahansa voi käydä syystä tai toisesta että joutuu työttömäksi. Työttömänä on tälläkin hetkellä paljon huippuosaajia.”                                                                                              
Huippuosaaja ei ole koskaan työtön, mutta tavallinen osaaja voi olla.

”Viime vuosi on ollut niin erikoinen, ettei työttömyys vaikuta mitenkään. Jos työttömyys on jatkunut vuosia, herää kysymys että miksi?”                                                                                                                                         
Kysyn itse (mielessäni) tuota samaa työnantajilta.


4 kommenttia:

  1. Toivottavasti saat jatkoa nykyisessä työpaikassasi! Minuakin onni potkaisi, kun sain vuoden sijaisuuden, ei ihan koulutustani vastaavaa työ ole, mutta sinne päin, en todellakaan valita :) kolmen vuoden työttömyyden jälkeen olen tyytyväinen. Ja ikää on 55+.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä sain jatkoa. Tosin vain muutaman kuukauden enkä siinä työtehtävässä, jota oikeasti haluaisin tehdä. Masentavaa tuollainen pätkittäisyys on, mutta toki työpaikattomuus on vielä masentavampaa! Vakituisempaa työtä odotellessa...

      Poista
  2. Henkilökohtaisesti en aio enkä suostu selittelemään mitä olen tehnyt työttömyyteni aikana. Ei kuulu haastattelijalle ollenkaan vaikka olisin ollut perintörahoilla Balilla, hoitanut vanhaa sukulaistania tai pelannut pleikkaa ja syljeskellyt kattoon. Ylipäätänsä vapaa-aikani ja miten sen vietän on oma asiani eikä kuulu työnantajalle eikä varsinkaan haastattelijalle. Onko heillä edes mitään salassapitovelvollisuutta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei työttömyyttä pidäkään selitellä. Yleisin syy siihen on valitettavasti se, että kukaan ei ole ottanut töihin hakemisesta huolimatta. Tätä eivät työnantajat oikein tahdo ymmärtää.

      Poista