lauantai 19. syyskuuta 2020

Saved by the bell – pelastus viime tipassa

 Pelastuin viime tipassa (ennen kuin täytän ensi vuonna 55*) loppuiän työpaikattomuudelta (toivottavasti) alalle, jossa on paljon 50…60 -vuotiaita töissä. Jälleen on suunnitteilla uusia ns. toimenpiteitä työpaikattomille.  Mikä kumma siinä on, että kaikki on aina työttömien vika ja heitä pitää jatkuvasti rangaista, kun ainakin 80…90 % heistä menisi heti töihin kun vain joku ottaisi! Kyllä pistää vihaksi tällainen. Myötätuntoni on työpaikattomien puolella, koska samaistun vahvasti vielä siihen joukkoon oltuani vasta muutaman kuukauden töissä monen vuoden työttömyyden jälkeen.

On alettu puhua monien hyvien ja hyödyllisten työllisyystoimien poistamisesta. Näitä ovat vuorotteluvapaan sijaisuus (jonka ehtoja on jo aiemmin heikennetty), opiskelu työttömyyskorvauksella ja ns. eläkeputkeen pääsy (siihen pääsyn ikää on nostettu). Juuri tällaisten toimien avulla työpaikaton on voinut päästä työttömyyden ahdingosta, mutta eiväthän ne mitenkään päättäjille käy. Kun ihminen ajetaan entistä ahtaammalle, niin ”työpaikkoja alkaa syntyä” tai työtön ”menee” töihin tai hän ”ottaa vastaan” työpaikan. Näinhän käsittämätön ja todellisuudesta täysin vieraantunut ajatusmalli tuntuu menevän. Käytännössä, työpaikattomien kokemuksen mukaan, asiat eivät kuitenkaan mene aivan tällä tavalla. Nyt on jo todettu, että juuri vuorotteluvapaan sijaisuus ja opiskelu työttömyystuella ovat niitä työllisyystoimia, joilla on eniten vaikutusta:

tem.fi/-/työllistyminen-työvoimapoliittisten-palvelujen-jälkeen

­ *… jonkin kummallisen prosessin jälkeen 55-vuotias koettiin jo työelämässä vanhaksi työntekijäksi. Vaikka nainen tai mies olisi ollut elämänsä kunnossa. Ikääntyvän työtekijän merkkipaalu, noin 55 vuotta, jäi jostakin syystä elämään.

– Työmarkkinoilla esiintyy valitettavasti tietynlaisia asenteita, ja esimerkiksi vääriä mielikuvia tämän ikäryhmän palkkauksen kalleudesta. Tämä sitten saattaa johtaa osalta ikäsyrjintään. Yksi kysymyksistä on, kannattaako ylipäätään käyttää "ikääntyneet työntekijät" -termiä. Onhan kyse kuitenkin työikäisistä, ja usein hyvin kokeneista työntekijöistä.

yle.fi/uutiset/ikäsyrjintä

”Ehdotetut leikkaukset eivät pidentäisi työuria vaan aiheuttaisivat lähinnä eläkeköyhyyttä. Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n laskelmien mukaan ehdotetut leikkaukset tarkoittaisivat noin 330 euron leikkausta pitkän työuran tehneiden eläkkeisiin.”

aamulehti.fi/työurien pidentämisestä


7 kommenttia:

  1. Jos et saa vakipaikkaa niin toivottavasti vähintään pienellä kikkailulla pääset tilanteeseen jossa kuulut velvoitetyöllistettävien piiriin. Kannattaa googlettaa ihan varmuuden vuoksi. Sinun pitäisi olla ansiosidonnaisella täytettyäsi 57 vuotta jolloin kunnallasi on velvollisuus työllistää sinut aina kun ansiosidonnainen on loppumassa ja näin pääset takaisin sille. Ei siis pelkoa työmarkkinatuelle putoamisesta jos tätä systeemiä ei nyt sitten ehditä muuttaa ennen sitä. Ei ihan vakipaikan veroinen ratkaisu mutta parempi kuin ei mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuollaisesta en tiennytkään, mutta jotenkin epäilen että Tampereella tuo edes toimii... Kovin nihkeästi (= ei ollenkaan) on täällä tähän mennessä mitään työllistämisvelvoitteita noudatettu.

      Poista
    2. Et ole vielä kuulunut velvoitetyöllistettäviin jos olet kerran 54?- vuotias. Velvoitetyöllistetävillä oli muistaakseni muitakin etuja. Esim. ansiosidonnaista ei määritellä sen viimeisen työpätkän mukaan vaan saat sitä edellistä ansiosidonnaista paitsi jos siitä velvoitetyöstä kertyvä anssi olisi suurempi kuin se edellinen.

      Kyllä se on velvoittavaa Tampereellakin. Te-toimisto on se instanssi joka laittaa prosessin käyntiin ja etsii ensin palkkatuettua työtä muualta tai työvoimakoulutusta ja jos sitä ei löydy niin sitten lähtee tieto kaupungille. Kaksi kohtaa on kuitenkin täytyttävä eli ikä on oltava yli 57 ja sinun pitää olla silloin ansiosidonnaisella. Tämä on todellakin vain "vanhojen" juttu ja ikärajoja näkyy olevan muitakin. Siksipä itselläni ei ole henkilökohtaista kokemusta miten toimii. Ihan siksi vain kirjoittelin että ei kävisi niin että putoat työmarkkinatuelle 56v ja 11kk ikäisenä. Silloin kannattaa yrittää käyttää vaikka vippaskonsteja jotta pääsee tuon rajan ylin. Tuohon on tosin aikaa ja muutoksia ehtii tulla. Toivottavasti saat olla nykytyössäsi pitkään.

      Tässä pari linkkiä asiaan liittyen. Toinen onkin ihan Tampereelta.

      https://www.suomi.fi/palvelut/velvoitetyollistaminen-tampereen-kaupunki/c4fc3b35-6cef-48ea-a384-51143fef1ed2
      https://www.paperiliitto.fi/tyottomyyskassa/paivarahat/ansiopaivaraha/lisapaivaoikeus-ja-velvoitetyo.html

      Poista
  2. Elämäni ensimmäinen ansiosidonnainen päättyi pari-kolme viikkoa ennen 57-vuotispäivääni. Noihin aikoihin sain työkkärin osaamisen kehittämispalveluiden asiantuntijan kirjeen, jossa ilmoitettiin minulle kuinka ansiosidonnaiseni enimmäispäivät ovat täyttymässä ja esiteltiin lisäpäivät ikäryhmittäin. Lisäpäiväoikeutta ei tuolloin kohdalleni osunut juurikin tuosta runsaan kahden viikon esteestä johtuen ja kirjeessä olikin lyhyt maininta kunnan velvoitteesta järjestää työtä, jotta työssäoloehto täyttyisi uudelleen. Eli käytännössä tarkoitti kuuden kuukauden jaksoa. En kuitenkaan uskaltanut tarttua täkyyn, koska kirjeessä mainittiin, että kunnilla oli silloin huonon taloudellisen tilanteen vuoksi melko heikko asema ja tästä syystä ei ollut tarkkaa tietoa siitä, minkälaista työtä voisi olla tarjolla ja annettiin tiedoksi työvalmentajan yhteystiedot. Lukiessani kirjettä eteenpäin, tulin varmaksi siitä, että en uskalla ottaa mihinkään valmentajaan yhteyttä, koska jos velvoitetyöhön ilmoittautuu halukkaaksi, ei päätöstä voi enää perua ilman, että siitä aiheutuu sanktio. Teksti oli niin jyrkkä ja ehdoton, että mielestäni siinä oli mahdollisuus joutua vaikka loputtoman ilmaistyön kierteeseen, josta pääsee ulos vasta kuoleman tai eläköitymisen kautta. Eli en halunnut panna päätäni sellaiseen hirttosilmukkaan. Onnenkantamoisella pääsin sitten muutaman perusrahakuukauden jälkeen yksityiselle sektorille vapaille markkinoille palkkatöihin.

    Kirjeen allekirjoittajan profiili eli osaamisen kehittämispalvelut, asiantuntija, loukkasi itsetuntoani myös. Tiesin kyseisen asiantuntijan olleen koko ikänsä työkkärin töissä, kyllä siinä asiantuntijaksi varmasti kehkeytyy, mutta että minut oli siinä kirjeessä jo etukäteen kategorisoitu osaamisen kehittämispalveluja tarvitsevaksi, kävi kyllä luonnon päälle. Ennen irtisanomista olin ollut kiitetty ammattilainen.

    Vaikka olen siitä asti ollut töissä, niin siitä huolimatta työttömyysjakso jätti jälkensä, enkä uskalla enää hetkeäkään luottaa, että tulevaisuus olisi jotenkin turvattu. Viruspandemia ja lomautukset eivät ainakaan helpota tätä epäluottamusta. Eikä valtakunnan päättäjien hinku lopettaa eläkeputki.

    VastaaPoista
  3. Korjaanpa oman virheeni, eli ei lisäpäiväoikeus ollut parin viikon päässä, vaan tuo kunnan velvoitetyö, johon päästäkseen piti siis olla täyttänyt 57 ja olla ansiosidonnaisella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Epämääräiseltä vaikuttaa; enpä laskisi tuollaisen varaan yhtään mitään! Itsekin toivon, että saisin jatkossa olla töissä enkä missään työttömille tarkoitetuissa kyykytys- ja nöyryytystoimissa. Minulla oli joskus sellainen käsitys, että tietyn (= pitkän) ajan työmarkkinatuella olleille kuuluisi kunnan järjestää jotain velvoitetöitä, mutta eipä minulle ainakaan koskaan mitään tietoa sellaisista tullut ja ehkä parempi niin.

      Poista
    2. Velvoitetyöllistäminen on nimenomaan vain yli 57-vuotiaille mutta toki termiä voidaan käyttää kansankielellä muistakin. Samoin kuulee yhä puhuttavan työllistämistukitöistä vaikka nämä on nykyään useimmiten palkkatukitöitä. Liekkö koko työllistämistukea enää olemassa? Sellaista velvoitetta ei kyllä ole että kaikille tietyn ajan (eli pitkään) työmarkkinatukea saaneille olisi järjestettävä jotain työtä. Kunta voi myös valita maksavansa heistä ns.sakkomaksua valtiolle.

      Tunnen useampikin henkilöitä jotka ovat velvoitetyössä (ihan palkallisessa) olleet ja he ovat työskennelleet joko kunnalla tai esim. säätiöillä. Kokoaikatyö oli ainakin viimeksi jututtamallani henkilöllä kyseessä, sen on muistaakseni jopa pakko olla kokoaikatyö. Netin ihmeellisessä maailmassa olen kuullut että yli 57-vuotiailla myös palveluihin osallistuminen uudistaisi ansiosidonnaisen päivät ja vaikka edellinen anssi olisi loppumassa niin palvelun ajalta saa silti ansiosidonnaista. En tiedä pitääkö paikkansa mutta myös virallisista tiedoista saa sen käsityksen että voi ollakin.

      Mot: Työttömien eliittijoukot ohjelmassa tästä oli myös ja jos en aivan väärin muista niin juuri Tampereelta oli haastattelussa joku työkkärin tai kunnan virkailija asian suhteen. Siinä ainakin sanottiin että pyritään etsimään mieluista työtä.

      Itsehän olen sitä mieltä että tämmöiset pitäisi poistaa ja tasa-arvoistaa työttömät iän puolesta.

      T. kommentoija 1

      Poista