keskiviikko 23. lokakuuta 2019

TE-toimiston puhelusta


Vihdoin ja viimein sain soiton TE-toimistosta. Puhelu kesti 17 min ja sen sisältö oli seuraava:
Ensin tarkistettiin nimikkeet, joita minulla on hakuammateissani. Kuten tunnettua, ko. nimikkeet ovat todella vanhentuneita, ja ne olisi pitänyt päivittää noin 20 vuotta sitten. Sanoin ihan vitsillä, että sieltä löytyy varmaankin ATK-kirjoittaja, koska tallennustyö kävisi minulle. Soittaja otti tämän tosissaan ja lisäsi nimikkeen tietoihini!

Aiemmin on ollut puhetta, että ottaisin yhteyttä Tampereen TYPAan, koska Tampereen kaupungin palkkatukipaikat eli ns. sijoituspaikat ovat vain siellä eikä TE-toimistolla tiedossa. Tämä on omituista pimitystä. (TE –toimistolla oli tällä kertaa tiedossa vain joku hieman epämääräiseltä kuulostava paikka naapurikunnassa.) Syy, miksi en ole ottanut TYPAan yhteyttä on pelko joutumisesta kuntouttavaan työtoimintaan tai työkokeiluun. Kuntouttavaan työtoimintaan ei saa laittaa työkykyistä henkilöä, minkä seikan myös mainitsin soittajalle.

Tämänkertaisesta puhelusta saattaa olla jopa hyötyä, koska soittaja lupasi kertoa yhdelle omavalmentajalle taustastani ja kysellä häneltä mahdollisia minulla sopivia palkkatukipaikkoja.  Hän palaa asiaan maanantaina, ja kysyi onko klo 9:00 liian aikainen soittoaika. No ei ole, koska herään yleensä viimeistään seitsemältä (joskus harvoin kahdeksalta). Saa nähdä, edistyykö asiani mitenkään. Toivotaan toivotaan, mutta ei kuitenkaan odoteta mitään…

Lisäys 25.10.: TE-toimiston soittoaikaa siirrettiin yli viikolla eteenpäin. Lieneekö tämä sitten hyvä vai huono juttu vai samantekevää lopputuloksen kannalta? Ehdin tänä aikana laittaa työhakemuksia (jos on mitä hakea), mutta niiden vaikutus tilanteeseeni on sama kuin TE-toimiston yhteydenotoilla eli yhtä tyhjän kanssa.

18 kommenttia:

  1. "ATK-kirjoittaja", heh heh! Varmaan ehkä joskus 90-luvun alussa on voinut vielä olla tuolla nimikkeellä ihmisiä töissä joissakin firmoissa, kun on hiljalleen siirrytty kirjoituskoneista tietokoneisiin.

    Jotenkin tuli pientä asenteellisuutta mieleen tuosta liian aikaisen soittoajan kyselystä... Ihan kuin aikuinen ihminen muuttuisi työttömyyden vuoksi joksikin teini-ikäiseksi, jota täytyy aamuisin herätellä kouluun. Tokihan työttömänä voivat unirytmit venähtää, mutta kyllä aikuinen ja terve ihminen kykenee olemaan hereillä, jos jotain tuollaista tärkeää on sovittuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo vuosia mielenkiinnolla odottanut, koska nuo nimikkeet vihdoinkin ajantasaistetaan, vaan eipä ole tapahtunut. Valtiota rahastavia firmoja, jotka mielellään ylihinnoittelisivat tuonkin projektin, kyllä olisi.

      Alentuva suhtautuminen työpaikattomaan työnhakijaan on täysin väärä asenne. On väärin olettaa kaikkien olevan laiskoja, puoleen päivään nukkuvia tms. Minulla ei unirytmi ole muuttunut miksikään työpaikattomuuden myötä; herään sellaiseen aikaan, että voisin lähteä ajoissa töihin, jos minulla vain työpaikka olisi...

      Poista
  2. Se kuntouttava työtoiminta on kuulemma kuin työtä tiesi oma virkailijana minua valistaa, samoin sosiaalivirkailija. Kerroin että ei ole ja en ole menossa, minulla on onneksi vara heittäytyä myös toimeentulotuelle. Todella törkeää valehtelua päin naamaa. Enkä muuten joutunut kuntouttavaan. Mielestäni pelkkä yhteydenotto palkkatukiasioissa typaan ei siirrä sinua sen asiakkaaksi. Voin tosin olla väärässäkin, mistä näistä nykyisistä työllisyyden parantamisen kommervenkeistä oikein tietää. Ainakin jonkinlainen allekirjoitus on kyllä yleensä vaadittu.

    Omassa kunnassani te-toimistolla on mielestäni tiedossa osa paikoista koska niihin lähetetään jopa työhönosoituksia pitkäaikaistyöttömille. Lisäksi on kunnan työllisyyssihteeri jolta voi kysellä mahdollisia kunta-alan työpaikkoja joissa olisi tarvetta lisäkäsille ja palkkatuella palkkaaminen mahdollista. Voi olla että teillä nuo hommat on annettu typalle.

    Täälläpäin kunta ei myöskään tukityöllistä kuin oman kunnan työttömiä ja mielestäni myös kolmas sektori toimii näin. Siksi on kummallista että sinulle on kerrottu toisen kunnan palkkatukipaikasta. Saattaa olla eri asia jos kyseessä on yksityinen yritys.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minullekin sanoi TE-toimiston virkailija puhelimessa, että "sinulla ei ole valinnanvaraa, jos sinut päätetään laittaa työkokeiluun" (tai kuntouttavaan työtoimintaan, josta silloin huomautin ettei sinne saa laittaa työkykyisiä). Tällainen kohtelu tuntuu äärimmäisen nöyryyttävältä ja alentavalta! Enhän ole vapaaehtoisesti tässä tilanteessa. Toki olen ns. vapaaehtoisesti TE-toimistossa työnhakijana, mutta se menee harkintaan jos minua aletaan johonkin pakottaa. Silloin toki olisin taloudellisesti entistäkin huonommassa tilanteessa.

      Jostain syystä Tampereella nimenomaan kunnan/kaupungin palkkatukipaikat ovat vain typassa. TE -toimistolla on joiitain harvoja yksityisten yritysten palkkatukipaikkoja. Toisen kunnan alueella oleva palkkatukipaikka oli juuri tällainen ja hieman epämääräiseltä vaikuttava yritys.

      Poista
    2. Itse olen suorittanut yhden kuukauden mittaisen työkokeilun, joka kuului osana palkkatukityön aloitukseen. Tuntuu kuitenkin kohtuuttomalta, että joku kasvoton virkailija vain yhtäkkiä päättäisi laittaa sinut työkokeiluun tai kuntouttavaan työtoimintaan pelkän työttömyytesi keston perusteella. Muutenkin työttömien pitäisi saada TE-toimistosta tilanteensa mukaista palvelua, eikä tuollaista suoranaista uhkailua palkattomalla työllä. No okei, kyllähän jokin työkokeilu voi sopiakin jollekin nuorelle henkilölle, joka ei vielä oikein tiedä tulevaisuuden suuntaansa, eikä ole vielä saanut hankituksi kosketusta työelämään jne. En kuitenkaan näe kohdallasi järkevänä, että tekisit vaikkapa niitä tallentajan töitä työkokeiluna palkatta muutaman kuukauden, jonka jälkeen todennäköisesti olisit taas aivan samalla tavalla työtön.

      Poista
    3. Mitenkähän tuo "sinulla ei ole valinnanvaraa, jos sinut päätetään laittaa työkokeiluun" edes toimisi? Hankkiiko työkkäri myös kokeilupaikan? Työllistymissuunnitelmahan päivitetään yhdessä joten siihen sitä ei (jos oikein toimittaisiin) voisi laittaa ilman suostumustasi. Kuntouttavaan vielä vähemmän. Silloin ainoa mahdollinen pakottava tilanne syntyisi jos työkkärillä olisi valmis työkokeilupaikka ja sinut velvoitettaisiin sitä hakemaan. Onkohan tuo edes mahdollista.

      Olen itse miettinyt miten tuo toimii. En pidä mahdottomana että kävisin vaikka kuukauden työkokeilun jollain aivan eri alalla minkä töitä olen tehnyt. Esim. metalli voisi kiinnostaa. Jos pakotettaisiin niin mielenkiinto olisi kyllä täysi nolla. Miten käy jos vaikka yritykset eivät ota kokeiluun tai en saa vastauksia työkokeiluhakemuksiini? Hankkiiko työkkäri paikan? Epäilen että ei. Sen verran sain virkailijasta irti että jos yritykset eivät ota kokeiluun niin silloin ei tulisi seuraamuksia mutta mitenkä tuon voi todistaa? Vai kävisikö niin että joutuisin menemään esim. päiväkotiin kokeiluun koska itse kokeilu olisi pakollinen.

      Poista
    4. Työkokeilun näen jokseenkin turhana tässä minun kuviossani. Teoriassa se voisi toimia jollain uudella alalla nimenomaan palkkatukityön aloituksena. Toisaalta miksei mahdollinen palkkatukityö voisi alkaa suoraan ilman mitään työkokeilua?

      Tuo oli kieltämättä jokseenkin mielenkiintoinen kommentti TE-toimiston henkilöltä. Jatko jää nähtäväksi, eli onko hänellä jotain ehdottaa/ tarjota minulle kun hän viimein soittaa uudelleen.

      Poista
  3. Itse taas kieltäydyin työkokeilusta palkkatukityön alussa. Oma paikkani oli selkeästi sellainen että ne hommat oppi jo muutenkin alle päivässä ja mielestäni perehdytys kuuluu muutenkin työsuhteeseen. Ymmärrän kyllä hyvin jos joku suostuu siihen. Itselläni oli vain jo mennyt hermo täydellisesti koko hommaan ja työkkäriin joten en joustanut pätkääkään.

    Mielestäni työkokeilu ei sovi sen paremmin nuorelle kuin vanhallekaan jos hän ei itse sitä halua. Olen joskus nähnyt julkisia cv:tä joissa paikallisten alle kolmekymmpisten koko työhistoria on kokeilua kokeilun perään. Ei siinä ainakaan luottamus yhteiskuntaan kasva. Työkokeilun max. per ala pitäisi olla kuukausi ja muutenkin sen pitäisi olla paremmin valvottua esim. kerran puoleen vuoteen saisi olla kuukauden verran kokeilussa ja sitten taukoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nimenomaan näin.

      Onko työkokeilu mainittava CV:ssä? Eikö sen voisi naamioida muuksi työsuhteeksi? Palkkatukityötä ei ainakaan erikseen tarvitse (eikä kannata) kertoa CV:ssä - työpaikka se on kuten muutkin.

      Poista
    2. Miettikääpä vaikkapa tälläisella profiililla olevaa kuvitteellista henkilöä, joita kuitenkin varmasti on oikeastikin olemassa:

      Nimi: Jere, ”Jertzu”
      Ikä: 18 vuotta
      Asuinpaikka: Äiskällä
      Koulutus: Peruskoulu
      Työkokemus: -
      Harrastukset: Pleikkari ja skeittailu
      Lempiruoka: Bic Mac
      Tulevaisuuden suunnitelmat: Ei vittu kiinnosta!

      Kyllä ainakin minusta jonkinlainen työkokeilu voisi tehdä hyvää tällaisessa tapauksessa, vaikkei henkilö sitä itse haluaisi. Kokeiluhan voisi mahdollisesti jopa tapahtua peli- tai rullalautafirmassa myötäillen henkilön harrastuksia.

      Olen silti samaa mieltä siitä, ettei näitä kokeiluja saisi missään nimessä ketjuttaa ja työnantajan tulisi maksaa palkkaa, jos työkokeilija osoittautuu hyväksi työntekijäksi ja yrityksellä on tarvetta uudelle työvoimalle.

      Poista
    3. No nyt oli kyllä aika paksua. Kuinka monta tälläista Jertzua on olemassa? Ja kuka työnantaja edes haluaisi kokeiluun henkilön joka sanoo ettei kiinnosta pätkääkään? Ja pakollahan Jertzuakaan ei sinne saa vaikka karensseja voikin antaa. Mutulla väittäisin että ne jotka eivät ole saaneet toisen asteen tutkintoa valmiiksi kärsivät jostain muustakin ongelmasta (kuin pelkästä ei kiinnosta) ja siihen ei auta työkokeilu.

      Sen sijaan kunnat käyttävät jatkuvasti kokeilijoita mm. päiväkodeissa ja kouluavustajina. Viimeksi olin itse töissä päiväkodissa ja samaan aikaan siellä oli edellisen kevään ylioppilas työkokeilemassa. Ilmeisesti ei saanut muuten työttömyysetuutta ollenkaan ja oli sitten nakitettu sinne puoleksi vuodeksi. Aivan täyspäinen oli ja aikoi opiskelemaan ihan eri alaa (ja seuraavan syksynä aloittikin nuo opinnot). Kuulemma oli pakko hakea jonnekin kokeilemaan ja tuo paikka valikoitui siksi että kulkemiseen ei mennyt rahaa. Samalla häntä käytettiin törkästi työvoimana ja sijaista ei aina palkattu koska ilmankin pärjättiin ja kokeilija teki välillä pidemmän päivän ja sai vastaavasti vapaata. Kaiken huippu oli että hän teki viikonloppuisin keikkatöitä jos sai. En tiedä olisiko edes pelkkänä työttömänä ollut oikeutettu soviteltuun. Tämä on se totuus kokeilijoista eikä jertzut.

      Lisäksi peli- ja rullalautafimoja lienee kovin vähän. Itse en ole törmännyt lähimailla ainoaankaan. Kyllä nuoret nakitetaan joko jollekin pajalla tai sitten he tekevät töitä kunnalla tai yksityisellä ilman palkkaa. Esim. kaupan alalla on ainakin aikaisemmin ollut paljon kokeilijoita ja mikäpä siinä on kokeilla hyllyttämistä 1-3kk kun homman oppii jo päivässä. Kokeilun jälkeen saattaa olla hieman kusetettu olo.

      Poista
    4. Kuvitteellinen esimerkkini oli tahallisen kärjistetty ja ehkä ajoinkin sillä takaa enemmänkin sellaista esimerkkihenkilön asenteen muokkausta, mutta en silti missään nimessä kannata tuollaisia älyttömiä päiväkotiin pakottamisia tai kolme kuukautta kestäviä kaupan hyllytyksen kokeiluja. Kyllä toiminnan pitäisi olla mielekästä ja siitä tulisi edes pientä palkkaa saada ja se palkkahan hyvin muokkaa sitä asennettakin.

      Poista
  4. No soittiko virkalija luvatusti sinulle aamulla ja oliko niitä palkkatukipaikkoja tarjolla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lisäys lopussa kertoo että aikaa siirrettiin yli viikolla eteenpäin. Kylläpä nyt riittää jännitettävää...

      Poista
    2. Soittoaikaa tosiaan jostakin syystä siirrettiin yli viikolla. Jännitettävää tuskin on, muuta kun se siirretäänkö luvattua soittoa jälleen jonnekin tulevaisuuteen.

      Poista
  5. Kuinka kauan sulla ehti vieriä aikaa tämän nyt tulleen ja aiemman työkkärin puhelun välissä, jolloin siis tehtiin tuo haastattelu viimeksi?

    Mulla vaihtui työvoimaneuvoja tuossa kesällä, jolloin silloinen työsuhteeni päättyi. "Sain" uudelta neuvojalta puhelun noin puolitoista viikkoa työn loppumisesta ja nyt olisi puhelun pitänyt tulla lokakuun toisella viikolla, mutta, mutta...

    Eipä ole uudesta "asiantuntijastani" kuulunut mitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ennen minulle soitettiin viimeksi helmikuun alussa, ja silloinkin omasta pyynnöstäni. Tämä johtuu siitä, että siirryin (ei- vapaaehtoisesti) ansiosidonnaiseni loputtua viime kesänä Tampereen ns. työllisyyskokeiluun. Ennen sitä (ansiosidonnaisella ollessani) minulle soitettiin säännöllisesti kolmen kuukauden välein. Työllisyyskokeilun loppuminenkaan ei palauttanut soittotiheyttä ennalleen.

      Sinun pitänee odotella soittoa rauhassa tai vaihtoehtoisesti jättää ko. virkailijalle soittopyyntö.

      Poista
  6. Tuosta kuntouttavasta työtoiminnasta haluan kommentoida, että jos sinne "pakotetaan" työkkäristä pelkän työttömyyden takia, asiasta voi tehdä aluehallintovirastoon kantelun/valituksen. Aveista on tullut nuhteluita tms. jos virkailijat ovat laittaneet työttömiä kuntouttavaan työtoimintaan vain työttömyyden perusteella.

    VastaaPoista