lauantai 27. heinäkuuta 2019

Soopaa aivopäästelijöiltä


Menkää töihin!” Mikä neronleimaus! Menenpä tästä töihin heti ensi maanantaina… Vai miten työnhakuprosessi menikään? Saavatko kaikki halukkaat työpaikan?

HYVIÄ uutisia Antti Rinteelle (sd) ja koko viherpunamultahallitukselle! Toisin kuin kaiken maailman synkistelijät ovat epäilleet, Rinteen mahtipontinen tavoite 60 000 uudesta työpaikasta on kuin onkin mahdollinen – ellei suorastaan lapsellisen simppeli.
Kysykää vaikka kansanedustaja Juhana Vartiaiselta (ent. sd, nyk. kok). Hän jos kuka tietää, miten kilometritehtaalla pääsee eroon aktiivimallin kiroista.
”Leikkurin voi mainiosti välttää – menemällä töihin”, Vartiainen valistaa Twitterissä meitä kaikkia tyhmempiä.”

Miten tuo äijä kehtaa?! Hän on koko ikänsä elänyt ja ”tehnyt töitä” (eli ei käytännössä yhtään mitään!) veronmaksajien rahoilla. Hänen sijassaan olisin hiljaa! Tässä toinen samanlainen:
Suuri merkitys on ollut myös sillä, että Suomen pitkäaikaistyöttömät ovat kansainvälisestikin vertailtuna hyvin varustettuja. Taantumassa nähtiin laajoja irtisanomisia, joiden kohteeksi joutui koulutettuja ihmisiä. Heidän edellytyksensä palata töihin olivat paremmat kuin niillä työttömillä, joilla ei työhistoriaa eikä koulutusta ole.”


Pitkäaikaistyötön on kuin auto; varusteilla on merkitystä? Joka tapauksessa valehtelu pitkäaikaistyöttömyyden vähenemisestä näköjään jatkuu. Jos pitkäaikaistyöttömyys olisikin vähentynyt, se ei johdu siitä, että pitkäaikaistyöttömät olisivat työllistyneet sellaisiin töihin, joiden palkalla tulee toimeen tai että he olisivat yleensäkään työllistyneet. Uskokoon ken haluaa - minä en usko! Sitä paitsi useimmilla työttömillä työnhakijoilla on työhistoriaa ja koulutusta!



4 kommenttia:

  1. Rehellinen blogi sinulla tästä pitkäaikaistyöttömän arjesta. Itse menetin pitkäaikaisen fyysisen sairauden vuoksi työn, velkaisen asuntoni, ammattini, sosiaaliset suhteet ym. voi sanoa että lähes kaiken. Olin hyvin ansaitseva ja kouluttautunut juuri uuteen ammattiin. Monen vuoden kuntoutuksen jälkeen, olen siinä kunnossa että arjen asiat kotona onnistuu tosin kipulääkittynä. Työttömyyskin olisi itsessään riittänyt, mutta makaaminen liikuntakyvyttömänä hermokivuissa oli monesti liikaa. Nyt tässä pitäisi iloita kaiken jälkeen siitä, että pääsee jo kävelemään ja elämään ruhtinaallisilla kelan rahoilla. Väkisinkin iskee katkeruus välillä, kun taaksepäin katsoo asioita. Yritän siitä huolimatta taistella ja hyväksyä asiat kun sairastumiselle ei voinut mitään ja sain tällaiset kortit. Jaksamista sinullekin tässä pitkäaikaistyöttämän arjessa, meitä on monta samassa asemassa, vaikka sekään ei lohduta kun kärsimys on aina subjektiivista. Itse yritän ajatella välillä niinkin, että ollaan Suomessa edes jonkinlaisen turvan piirissä toisin riittämättömän, mutta takaa jonkinlaisen hengissä pysymisen. Olisin sairaana ja rahattomana kuollut varmaan jossain kehitysmaassa missä ei ole terveydenhuoltoa tai mitään sosiaaliturvaa. Eli ihmisten joilla on töitä ja terveyttä ei pitäsi puuttua mitään. Ja meidän tässä asemassa olevien kahdehtiminen näistä "suurista tuista" on suoraa tyhmyyttä, koskaa ei tiedä milloin omalle kohdalle osuu esim. tyttömyys ja tai vakava sairastuminen. T. Yhteiskunnnan pohjasakka työtön ja sairas=)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on hyvin ikävä tilanne ja vaikka se on erilainen kuin minulla, lopputulos on lähestulkoon sama; ilman työpaikkaa ja kunnollista toimeentuloa joudumme olemaan - eikä se suinkaan ole oma valintamme. Siksi onkin erityisen inhottavaa joutua jatkuvasti eri lähteistä lukemaan olevansa "sohvalla makaava loinen", joka "nauttii suurista korvauksista" eikä "mene töihin".

      Poista
  2. Pitkäaikaistyöttömyys on vähentynyt pääasiassa aktiivimallin ansiosta mutta se ei kuitenkaan tarkoita työllistymistä. Aktiivimallin takia on lisätty viikon työnhakukursseja ja sellainen (kuten työkokeilukin jne.) katkaisee työttömyyden ja kurssin jälkeen olet tilastossa uusi työtön.

    Eräs miltei kuusikymppinen tuttani osallistui tällaiselle leikkurin ja passiivisen työttömän leiman välttämiseksi. Hänelle tuolla passiviseksi leimaamisella tuntui olevan merkitystä, samoin kuin leikkauksella. Mitään hyötyä kurssista ei tietenkään ollut johtuen mm. hänen vajaakuntoisuudestaan. Pitkäaikaistyöttömyyden se kuitenkin katkaisi. Huvittavaa tässä on se että hän työllistyi jo muutaman kuukauden kuluttua kunnalle (velvoitetyöllistetyksi iän takia) ja kurssin käymisellä ei ollut tässä mitään sijaa mutta luultavasti hän näkyy tilastoissa kurssin ansiosta työllistyneeksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiköhän aktiivimalli ole työllistänyt lähinnä työttömyyskassojen ja Kelan virkailijoita sekä turhake-kurssien järjestäjiä - työllistävä vaikutus toki sekin, mutta erittäin kallis! Tilastokikkailu on aina tilastokikkailua, joten siinä mielessä en aktiivimallin ns. työllisyysvaikutuksia noteeraisi, mutta toki kaikki keinot on selvästikin käytettävä, jotta (pitkäaikais)työttömyys näyttäisi vähenevän.

      Poista