torstai 18. helmikuuta 2021

”Työllisyystoimet”

Marinin hallitus on median mukaan tehnyt vastaavat ns. työllisyystoimet kuin Sipilän hallitus. Sitä kovasti ihmettelen, miksi nämä toimet ovat aina sellaisia, joissa työttömiä rangaistaan ottamalla heiltä jotakin pois? Se kun ei valitettavasti tarkoita työpaikkojen lisääntymistä.

”Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on jo tehnyt yhtä järeät työllisyystoimet kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus teki vuosina 2015–2019, kertoo Helsingin Sanomat selvityksessään. Lehden selvityksen mukaan Marinin hallituksen päättämät työn tarjontaa lisäävät toimet tuovat arviolta 31  000–36  000 lisätyöllistä, kun Sipilän hallituksen toimet toivat 30  000–40  000. HS kertoo, että Marinin hallituksen merkittävin työllisyyspäätös on ollut eläkeputken karsiminen. Sipilän hallituksen merkittävimmät työllisyysratkaisut olivat ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentäminen ja aktiivimalli. HS:n mukaan Marinin hallitus on kuitenkin tehnyt myös muutoksia, jotka valtiovarainministeriön arvion mukaan todennäköisesti vähentävät työllisyyttä. Tällaisia ratkaisuja ovat esimerkiksi aktiivimallin poisto sekä työttömyysturvan tasokorotus.” (Anteeksi mikä, en ole kuullutkaan mistään tasokorotuksesta?)

ilkkapohjalainen.fi/uutiset/kotimaa/hs-selvitys-marinin-hallitus-tehnyt

Aktiivimalli EI lisännyt työllisyyttä, Sipilän hallituksen ”toimet” eivät tuoneet yhtään työpaikkaa. Kaikki nämä hatusta vedetyt lisätyölliset ovat vain laskennallisia arvioita, joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Marinin hallituksen ”merkittävin työllisyyspäätös” vain lisää ns. ikääntyneiden/ ikääntyvien työttömien kurjuutta eikä auta pitämään heitä työelämässä. Työlle pitää olla kysyntää, jolloin syntyy työpaikkoja, mutta eri asia on miten sitä kysyntää saataisiin. Tällaiset näennäiset työllisyystoimet asettavat työttömät entistä huonompaan asemaan, koska lopulta niiden tarkoitus on vain säästää työttömyys(korvaus)menoissa.


5 kommenttia:

  1. Tasokorotus taisi olla se parikymppiä lisää työmarkkinatukeen. Tämä korotus taisi tulla viime vuodenvaihteessa jos oikein muistan.

    Eläkeputken poisto tuskin lisää kurjuutta. Kunnille jäi edelleen velvoitetyöllistäminen eli putkeen kuuluvien ikäiset ( ja jo jostain 57-vuotiaista lähtien) on jokatapauksessa työllistettävä 6 kuukauden ajaksi juuri ennen kuin he putoavat työmarkkinatuelle. Siksi en ole mitenkään huolissani eläkeputken poistosta. Kelpaisi meille nuoremmillekin tuollainen systeemi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korjaan ajatusvirheeni että tasokorotus taisi tulla vuosi sitten vuodenvaihteessa. Ajankulukin menee välillä sekaisin työttömänä ;)

      Poista
    2. Tuo on ollut niin olematon korotus, että on jäänyt minulta huomaamatta...

      En laskisi velvoitetyöllistämisen varaan - ainakaan Tampereella. Kokemukseni työllistämistoimenpiteistä täällä ovat sen verran kehnot.

      Poista
    3. Se on lakisääteinen palvelu eli työpaikkaa pitää tarjota anssilta tai peruspäivärahalta putoavalle yli 57-vuotiaalle. Paikkaa ei työttömän ole kuitenkaan pakko ottaa vastaan. Ainakin täällä tuo on toiminut. Tunnen useitakin jotka ovat tuossa olleet ja eräs tuttava menee siihen tänä keväänä jo toista kertaa. Itsellenihän näin nuorempana työttömänä on taas kerran täyttymässä 300 päivää työmarkkinatukea eikä tietoakaan töistä.

      Tuon velvoitetyöllistämiskuvion vuoksi en ole kovinkaan huolissani eläkeputken poistamisen vaikutuksesta iäkkäimpien työntekijöiden kohdalla. Kyllä sitä nyt puoli vuotta on työssä kuin työssä ja edes anssia ei määritetä uudelleen jos edellinen ansiosidonnainen oli parempi. Sen sijaan huonompi homma jos et eivan pääse tuon piirin vaan putoat työömarkkinatuelle 56-vuotiaana. Parempi olisi kohdistaa nuo työllistämistyöt kaikille ikäluokille vaikka työttömyyden pituuden järjestyksessä.

      Poista
    4. Kyllähän tuo hyvältä kuulostaa, jos se oikeasti toimii. Minulla on tiettyä skeptisyyttä tämän kaupungin työllisyystoimiin liittyen. Toivoakseni saan nyt olla ainakin muutaman vuoden töissä, niin välttyisin monelta kurjuudelta.

      Poista