maanantai 20. elokuuta 2018

Työttömien hoitoa


Aamulehden etusivulla kerrottiin heinäkuun alussa työttömien hoidon kokeilusta, jossa työttömien hoito on siirretty yksityisille firmoille ”aivan huipputuloksilla”. (Tai sitten ei…) Pitääkö työttömiä siis hoitaa? Onko työttömyys sairaus? Ainakin siinä mielessä on, ettei se parane (= työllistymistä ei tapahdu). Olen itsekin nyt joutumassa tai pääsemässä ”hoidettavaksi”. Olen kyllä tosi iloinen, että minusta näin pidetään huolta:


Avainsana on kuntien "säästäminen" työmarkkinatukimenoissa. Muuten toki voidaan törsätä aivan hullun lailla, mutta ne työttömyys- ja muut sosiaalimenot…

”Työttömien hoito” eli oikeammin työllisyyden hoito on käytännössä sitä, että työpaikattomat pitää saada pois tilastoista töihin, jonnekin kursseille tai koulutukseen. Useimmat työpaikattomat haluaisivat ja tarvitsisivat nimenomaan työpaikan, mutta koska (palkallisia) työpaikkoja ole, joudutaan tempputyöllistämään. Tempputyöllistäminen on työkokeiluja tai ns. kuntouttavaa työtoimintaa, vaikka työtön olisikin terve ja työkykyinen. Palkkatukityö on myös tempputyöllistämistä, mutta silloin työtön saisi edes jonkinlaista palkkaa. Palkkatukityöt tuntuvat olevan kovin vaikeasti saatavissa, aivan kuin oikeat työpaikatkin.

Tässä mahtavan upeassa työttömien hoito- projektissa saattaa käydä myös sillä tavalla, että omavalmentaja ei ota lainkaan yhteyttä:
”No eipä siitä omavalmentajasta ollut mitään hyötyä, kun ei ottanut yhteyttä muuten kuin TE-toimiston sähköiseen palveluun jättämäni yhteydenottopyynnön jälkeen. Ilman sitä olisi tuskin kuulunut koskaan mitään.”

ja toisaalta:

”Olen siinä kokeilussa mukana, eikä sieltä ole saanut sen enempää apua kuin TE-toimistostakaan. Mikään ei muuttunut. En tiedä olisiko sieltä jotain jossain vaiheessa kuulunut, jos en olisi päässyt töihin itse etsimääni työpaikkaan. Mielestäni kokeilun tuomaa lisäapua hehkutetaan turhaan, kun ei sitä tule.”

Villi arvaukseni tai veikkaukseni on, ettei omavalmentajasta kuulu mitään vuoden loppuun mennessä! Aiheesta lukemani muiden kokemukset eivät myöskään ole lupaavia.

2 kommenttia:

  1. Oma veikkaukseni on että tuo viimeisen kommentin kirjoittanut on laskettu siihen joukkoon jotka ovat työllistyneet kokeilun ansiosta. Jippijaijei! Liekkö sitten kokeilun ainoa palkkatöihin työllistynyt, Kelan tukia saavien määrät kun eivät ole Tampereella juuri laskeneet.

    VastaaPoista
  2. Työllisyystilanteen parantumisesta pitää valehdella keinolla millä hyvänsä, joten todennäköisesti juuri noin on tehty. Kelan tukia saavien määrä ei ole vähentynyt eivätkä verotulot lisääntyneet, mutta kuitenkin työttömien työnhakijoiden määrä laskee - vai miten se oikeasti meneekään?

    VastaaPoista