torstai 28. syyskuuta 2017

Onko keski-ikäisellä toivoa työelämässä? (Ei.)

Mitä (pitkällä kokemuksella varustetun) keski-ikäisen on syytä tehdä saadakseen töitä?


Yli 50-vuotiaiden vaikean työnsaannin syynä sanotaan olevan työelämässä piilevä ikäsyrjintä. Se on helppo uskoa, jos on viisi- kuusikymppinen ja lähettänyt uutterasti hakemuksia työpaikkoihin. Ikä ei vähene ja eläkeikä on vielä kaukana. Voisiko tilanteeseen olla syitä, jotka kuntoon laittamalla uusi työkin löytyisi?

Työvoimapolitiikan asiantuntija Jenni Ruokonen Elinkeinoelämän keskusliitosta kehottaa ”lähtemään realistisesti suuresta kuvasta”. Yleinen taloudellinen tilanne vaikeuttaa työllistymistä kaiken ikäisenä, vaikka pieniä positiivisia merkkejä taloudessa olisikin.

Ensin kannattaa tarkastella toimialaa. Jos työpaikka on ollut jatkuvasti supistuvalla alalla, työn löytäminen sieltä on vaikeaa kaikille. Sen jälkeen täytyy miettiä, mitkä asiat omalla kohdalla vaikuttavat työn saamiseen.

Omien taitojen kartoitus

Ruokonen muistuttaa, että työhön ei rekrytoida tutkintoa vaan ihminen. On hyvä miettiä laajemmin, mihin omat taidot sopisivat. Mitä muuta ja ehkä ihan erilaista työtä tällä osaamisella voisi tehdä? Työhakemuksessa kannattaa tuoda esille myös työelämän ulkopuolella hankittuja taitoja, jotka valottavat hakijan luonnetta. Ikä tuo työ- ja elämänkokemusta, jota arvostetaan etenkin koulutus- ja konsultointialalla.

(Arvostetaanko?!)

”Yritykset rekrytoivat osaamista. Yritysten kanssa keskusteluissa on tullut selkeästi ilmi, että ratkaisevaa ei ole hakijan ikä, vaan työhön halutaan löytää oikea persoona”, Ruokonen sanoo.

(Vai niin?)

Jalka työnantajan oven väliin

Myös työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä kertoo, että työnsaannin mahdollisuuksia parantaa hyvä osaaminen, oma joustavuus ja liikkuvuus työn perässä. Felt sanoo, että työvoimakoulutusta hankitaan aina työmarkkinoiden kysynnän mukaan.* Niitä kannattaa hyödyntää ja ne ovat avoinna kaikenikäisille.

”Ikä ei toimi koulutuksen hankinnan perusteena vaan alan työllistävyys nyt ja tulevaisuudessa. Kannattaa tutustua koulutustarjontaan www.te-palvelut.fi –sivuilla, josta etusivulla on heti linkki haussa oleva työvoimakoulutus”, hän neuvoo.

Verkostojen saaminen on työelämässä tärkeää. Sen vuoksi TE-palveluihin, jotka sisältävät ura- ja työnhakuvalmennuksia ja koulutuksia, kuuluu työssäoppimisjaksoja. Työssäoppimisjaksot toimivat usein ns. jalkana ovenväliin. ”Hakija pääsee näin tutustumaan eri aloihin ja työnantajiin. Sitä kautta mahdollisuus työllistyä paranee.”      

(Niin paranee…tai sitten EI. Sitä paitsi läheskään kaikki halukkaat eivät pääse työvoimakoulutuksiin!)

Mitä ikäkysymyksiin tulee, ei voida määritellä, mikä ala tai yritys työllistää yli viisikymppisiä, koska rekrytointipäätöksen tekee aina työnantaja”, Felt sanoo.

Uuden työn saamista edistävät hyvä motivaatio ja asenne, työnhaun laajentaminen oman varsinaisen ydinosaamisen reunamille tai ulkopuolelle, sekä liikkuvuus ja halu oppia ja ottaa vastaan uusia haasteita.

 Koen, että kaikki edellä mainitut toteutuvat kohdallani (liikkuvuutta ehkä lukuunottamatta), mutta...

En sitten varmaankaan ole ”oikea persoona”? Sitä muuta ja erilaista olen koko ajan hakemassa, mutta valitettavasti siinä ei auta ainakaan elämänkokemus.

*Työvoimakoulutusta työmarkkinoiden kysynnän mukaan?
No, siitä on jo paljon kokemusta – varsinkin ilman työllistymistä:

I                            2003…2004       ei työllistymistä
II                           2006                   työllistyminen muualle kuin top-paikkaan ja sen                                                          jälkeen seuraavaan paikkaan, yht. 2,5 v                                                                                                
III                         2011…12            ei työllistymistä
IV                         2014…15            palkkatuki- ja pätkätyöhön  yht.10 kk
                              (6,5 kk)        
                                                                                               
Muualle kuin top-paikkaan työllistymiseni varmaankin lasketaan työvoimakoulutuksen ansioksi. Seuraavaan paikkaan työllistyin varmaankin siksi, kun olin töissä sinne hakiessani. Entä kun työllistyin 6,5 kuukauden koulutuksen jälkeen 10 kuukaudeksi? Melko huono hyötysuhde… Olen siis työllistynyt kahden työvoimakoulutuksen jälkeen, mutta miksi olen jälleen työpaikaton?! Osittain ainakin sen vuoksi, että kaikki saamani työpaikat ovat valitettavasti olleet määräaikaisia.

7 kommenttia:

  1. No nythän oli ilta-sanomissa että riittää kunhan ilmestyt töihin ajoissa ja selvinpäin ja saa vaikka vähän viirata päästäkin niin paikka on sinun. Rakennusala oli kyseessä joten kannattaisiko laittaa sinunkin hakemusta menemään? Ei kuulemma tarvitse olla edes alan koulutusta. Tiedä vaikka vakipaikan saisit. Huomaa sarkasmi.

    Täällä koulutetaan typo-kouluksilla vuodesta toiseen samoille aloille. Esim. laitoshuoltajakoulutuksesta viime vuonna oli työllistynyt noin puolet ja yksi näistä jota haastateltiin lehdessä oli sijaistamassa muutaman kuukauden ja toivoi jatkoa. Eli tilastoissa hänkin oli työllistynyt mutta ei kyllä minusta kuulostanut siltä. Sopivasti alkoi muuten vähän haastattelun jälkeen taas uusi koulutus. "Työmarkkinoiden kysynnän" mukaan varmasti mutta jos työllistymisprosentit ovat tuota luokkaa niin oppisopimus olisi parempi tapa. Toinen oli rekrykoulutus jossa kaikille taas luvattiin töitä parin kuukauden koulutuksen jälkeen. Tästäkin n. 30-40 prosenttia oli työllistynyt mikä on minusta jo hirveän huono lukema. Koulutettavia oli 30 henkilöä. Samaa rekrykoulutusta suunniteltiin myös täksi vuodeksi mutta ainakaan vielä ei ole ilmestynyt molin sivulle. Olisi todella kiinnostavaa tietää miten näistä työllistytään ja tämän pitäisi kyllä olla ihan julkista tietoa. Esim. kuinka moni työllistyy heti ja kuinka moni on samoissa töissä puolen vuoden, vuoden ja kahden vuoden jälkeen.

    VastaaPoista
  2. Ikäsyrjintä on itse asiassa hyvin dokumentoitu ilmiö. Tietyn iän (40v) jälkeen mahdollisuus saada työpaikka vähenee:

    https://yle.fi/uutiset/3-9701544

    Omalla alallani on massiivinen ylitarjonta hakijoista. Osaaaminenkaan ei riitä työllistymiseen.

    Työvoimakoulutukset ovat lyhyitä kuukauden mittaisia pätkiä, jotka maksetaan yli neljän kuukauden mittaisella taksvärkillä. Niissä ei ajankaan puolesta pystytä hankkimaan kovinkaan paljoa uusia taitoja.

    VastaaPoista
  3. Työllistymiseksi katsotaan jo joku kuukauden pätkä, mutta valitettavasti sellaista ei oikeaksi työllistymiseksi voi kutsua. Vähintään vuodeksi ja mielellään ns. vakituiseksi työllistyminen olisi jo noteerattavaa työllistymistä.

    Työvoimakoulutuksissa olisi paljon parannettavaa, koska ne ovat liian usein vain niitä järjestävien yritysten rahastuskeinoja. Toteutustavoissa olisi paljon kehittämistä, mutta se ei taida päättäviä tahoja kiinnostaa.

    VastaaPoista
  4. Hei, oletko huomannut tätä:
    https://piilo-osaajat.com/unelmien-tyonhakupaiva/

    VastaaPoista
  5. Hei, kiitos vinkistä. Tuo tapahtuma vaikuttaa mielenkiintoiselta. Katsottuani noita piilo-osaajia tunnen tosin itseni vanhaksi ja alikoulutetuksi heihin verrattuna... Eipä ihme, jos minä en löydä työpaikkaa, kun nuoret, ansioituneet ja korkeakoulutetutkaan eivät löydä!

    VastaaPoista
  6. Itse tiedän monia, jotka ovat vaihtaneet alaa keski-iässä. Sinulla on varmaan niin huono itsetunto ja se että olet jo tavallaan luovuttanut, näkyy työnantajille hakemuksista työhaastatteluun. Sen takia varmaan jäät rannalle kaikenlaisissa hauissa.

    VastaaPoista
  7. Kiitos näistä "havainnoistasi". Tietynlainen alemmuudentunto minulla toki on, mutta miten mahdollinen huono itsetunto voisi näkyä jo työpaikkahakemuksessa?! Työhaastatteluun asti en ole päässyt vuosikausiin, joten haastatteluissa ei näy yhtään mitään, kun niitä ei näy eikä kuulu... Johtuisikohan rannalle jäämiseni mahdollisesti mitenkään siitä, että hakijoita on joka paikkaan muutama muukin kuin minä?

    VastaaPoista