Syyskuussa laittamiini kahteen työpaikkahakemukseen en ole saanut yhtään minkäänlaista vastausta. Erehdyin hakemaan epätoivoissani työpaikkaa jopa VaraMiesPalvelun kautta (VMP:lla on eräs toinenkin merkitys...) Tuo osoittautui nimensä veroiseksi, koska työnhaun tilanteesta en saanut mitään informaatiota, sen sijaan sain VMP:n uutiskirjeen (jota en todellakaan kaivannut) sähköpostiini. Suorastaan huippuammattimaista rekrytoinnin hoitamista - tai sitten ei.
Kun työpaikkaa ei saa, niin sitä ei sitten saa. Uskon ja tiedän ettei työtä ole (ainakaan minulle). |
Siis eivät ole ilmoittautuneet työnhakijaksi eli eivät ole tilastoissa mukana? Uskon, että se on oma valinta. Tosin se voi olla valinta, jonka tekee vastentahtoisesti, esim. siksi että kokee turhan työnhaun niin piinalliseksi. Tietääkseni jotkut hoitoalan ihmiset eivät ilmoittaudu työnhakijaksi, vaan haluavat itse kaikessa rauhassa katsella minne haluaa hakeutua. En osaa olla piilotyöttömyydestä kovin huolissani, vai mitä itse ajattelet?
VastaaPoistaTyönhakijaksi ilmoittautumattomat eivät näy missään tilastoissa. Sellaisen henkilön, kuten minun, joka ei ole hakenut työpaikkaa neljään viikkoon, laskeminen piilotyöttömäksi on epämääräistä, koska ei työpaikkojen hakemisesta tai hakemattomuudesta raportoida TE-toimistoon. Kukaan ei siis voi tietää todellista tilannetta.
VastaaPoistaMää taas olen käsittänyt, että piilotyöttömiä ovat nimenomaan ne henkilöt, jotka ovat luopuneet työnhausta siinä mielessä, etteivät ole työttöminä työnhakijoina TE-toimiston listoilla, eli ovat esim. lähteneet opiskelemaan koska töitä ei ole ollut. Mut saatan olla väärässäkin... Sillä tilastontekijöiden oletushan on, että työnhakijaksi ilmoittautuneet oikeasti hakevat töitä aktiivisesti, ei heistä voi vain mutu-tuntumalla heittää jotain arvioita siitä, kuinka moni ei sitä tekisi.
VastaaPoistaNiin minäkin sen olen ymmärtänyt (kuin ed. kommentoija). Eihän kaikilla aloilla edes ole töitä niin usein tarjolla, että voisi neljän viikon sisällä hakea. Se "piilo" on siinä, että ihmiset oikeasti ovat työmarkkinoille tarjolla, mutta joku syy estää ilmoittautumisen työnhakijaksi. Ja pahimmillaan se syy on esim. turhautuminen koko työnhakusysteemiin.
VastaaPoistaTästä tuli vielä mieleen myös piilotyöpaikat. Erilaisilla kursseilla rohkaistaan työnhakijoita etsimään piilotyöpaikkoja. Se on yksi tapa antaa epämääräistä toivoa työnhakijoille: paikkoja ei näytä olevan auki, mutta jos oikein puskette, jostain piilosta työ voikin löytyä. Enkä sitä kielläkään etteikö piilotyöpaikkoja olisi. Ja itse asiassa minun tapauksessani piilotyöpaikka lienee ainoa mahdollinen työpaikka, kun mitään muuta ei nyt ole auki.
VastaaPoistaMinulle ei ole selvinnyt, kuinka tuon piilotyöttömien määrän voi arvioida.
VastaaPoistaTilastokeskus määrittelee: piilotyöttömäksi luetaan työvoiman ulkopuolella oleva henkilö, joka haluaisi ansiotyötä ja olisi työhön käytettävissä kahden viikon kuluessa, mutta ei ole etsinyt työtä viimeisen neljän viikon aikana.
Mutta ilmeisesti piilotyötön voi olla TE-palveluiden kirjoilla työttömänä työnhakijana, eihän sitä muuten mitään korvauksia saa? Ei vaan hae niitä töitä, kun meno on niin toivotonta. Mistä TE-palvelut sitten tietää, että onko henkilö hakenut töitä vai ei?
Eikö osa piilotyöttömistä siis kuulu tuohon TE-palveluiden ilmoittamaan työttömien työnhakijoiden määrään?
Jos vielä hämmennetään... Eikö "työvoiman ulkopuolella oleva" tarkoita sitä, että syystä tai toisesta ei ole käytettävissä työvoimaksi juuri nyt (kahden viikon kuluessa kylläkin, kun saa asiansa järjestettyä siihen malliin). Näin ollen nämä henkilöt eivät ole TE-toimistossa työttöminä työnhakijoina, sillä ainakin oman kokemukseni mukaan siellä on syytä vakuuttaa hakevansa koko ajan aktiivisesti töitä ja olevansa käytettävissä, muuten alkavat viranomaiset kyllä uhkailla karensseilla ym. Mielestäni TE-palveluissa kirjoilla oleva ei ole piilotyötön vaan julkityötön (tilastojen valossa), haki sitten oikeasti aktiivisesti töitä tai ei.
VastaaPoistaKun on työtön ja te-koulutuksessa niin silloinhan on työnhakija, mutta kun suorittaa koulutusta, niin silloin ei ole noissa virallisissa työttömien luvuissa mukana. Silloin on "toimenpiteiden" kohteena. Näin mulle kerrottiin viime kesänä, kun olin te-koulutuksessa.
VastaaPoistaNyt en sitten ole piilotyötön työvoimakoulutuksessa ollessani.
VastaaPoistaVastaus: piilotyötön on työtön, joka on kirjautunut te-toimiston kirjoille työttömäksi, mutta ei ole hakenut viimeiseen neljään viikkoon (oliko se neljä viikkoa?) työtä. Tuo saadaan selville kyselytutkimuksella eli ihmisille soitellaan ja kysellään tilannetta. Ihan niin kuin kysellään monesta muustakin asiasta.
VastaaPoistaJa noiden kysely'tutkimusten' perusteella on sitten arvioitu, että niitä PIILOtyöttömiä olisi männä kesällä ollut öpaut 150,000 henkeä. Kasvua edellisvuoteen taisi olla jokunenkin kymmenen tuhatta. Kuka uskoo lukujen todenperräisyyteen? Oisko niin, että PIILOTTELEVIA vois olla enemmänki kun tuo puolitoistasattaatuhatta??
VastaaPoistaItse kokee useinkin olevansa piilotyötön: piilottelen omaa työttömyyttäni. Joskus paremmin ja joskus huonommin siinä onnistuen.
VastaaPoistaTänään lounasravintolassa vieripöydästä kuultua. 2 noin 50-55 vuotiasta tuiki-tavallisen näköistä ja oloista naisihmistä keskusteli.
"En kyllä voisi kuvitella työskenteleväni jossain verohallinnossa tai KELA:ssa. Eivät olisi yhtään minun tyylisiäni työpaikkoja."
"Joo, mä olin joskus opiskeluaikana KELA:ssa, eikä kyllä olis munkaan mieleinen."
Kuuntelin siinä vieressä, ja ajattelin että kyllä rouva hyvä olisi varmasti riemusta-kiljuen-otan työpaikka sinullekin, jos tuossa iässä paikkasi menettäisit ja pääsisit mukaan tähän helvettiin: työtä-hakemaan!
/Epäilevä
Joko Toivoton sun koulutus alkoi?
VastaaPoistaMinulta ei ole ainakaan koskaan kysytty mitään. Enpä luottaisi juuri mihinkään tutkimuksiin, koska otos niissä on aina niin pieni.
VastaaPoistaÄäni kellossa saattaisi noilla rouvillakin muuttua, kun työpaikka lähtisi alta!
Kyllä, koulutus alkoi jo. Pääsen samalla tarkkailemaan työssäkäyviä (paskantärkeitä) henkilöitä. Juu, en suinkaan ole heille kateellinen...
No nyt puolustelisin niitä tavallisen näköisiä paskantärkeitä: Kukin puhuu omasta kokemuspiiristään. Kyllähän jokainen, myös työtön, voi kuvailla millaisessa työpaikassa haluaisi/ei haluaisi työskennellä. Puhuneilla naisilla sattui olemaan mieleinen työ, mikäs siinä, tuskin he mieluista työtä olisivat muiltakaan kieltämässä. Minäkin vielä muutama viikko sitten, eikä siihen liittynyt mitään ylenkatsetta ketään kohtaan. Nyt irtisanottuna voin sanoa vaikka että en haluaisi työskennellä sairaalassa kolmivuorotyössä. Saattaa olla että siihen päädyn, se sitten on toinen juttu.
VastaaPoistaAsiasta sivuun…tietääkö joku sanoa varmasti, onko CV-netti pakollinen? Minulla ei ole sitä työllistämissuunnitelmassa. Ja jos sen tekee, onko sitä kautta (mahdollisesti) tulleet työtarjoukset (verkostomarkkinointi, puhelinmyynti ym. muu kiva), pakko ottaa vastaan karenssin uhalla?
VastaaPoistaEn tiedä onko CV-netti pakollinen, tein sen itse kun olin te-koulutuksessa, johon se kuului pakollisena osana. Ja voin lohduttaa, ettei itselleni ainakaan ole tullut yhtään työtarjousta sitä kautta :-)
VastaaPoistaTuo äskeinen lause oli huumoria. Ottaisin oikein mielelläni työtarjouksia tai edes yhden vastaan sitä kautta. Minulla on aiempi työkokemus ihan eri alalta kun verkostomarkkinointi tai puhelinmyynti tai mikään myynti eikä ainakaan mulle ole tullut mitään tarjouksia niiltä aloilta mitään kautta. En tiedä miksi...
Harmi ettei oltu menossa samalle kurssille, kun sinun koulutuksesi alkoi jo :-) Minulla alkaa vasta parin viikon päästä.
VastaaPoistaOn loppujen lopulta aika pienestä kiinni "kummalla puolella pöytää" sitä on. Itse lienen pysyvästi siellä pöydän väärällä puolella...
VastaaPoistaCV-netin ei pitäisi varsinaisesti olla pakollinen, mutta minulle se tungettiin puoliväkisin "työllistymis"-suunnitelmaani, joten minun täytyy uusia CV:ni sinne kahden kuukauden välein. Yhtään kertaa sitä ei tosin ole katsottu, joten työtarjouksia tuskin on odotettavissa.
Minä olin se ano, joka kyseli CV-netistä…olisihan se kiva, jos sen kautta töitä saisi, mutta valitettavasti en ainakaan itse jaksa pitää verkostomarkkinointia tai puhelinmyyntiä varsinaisina palkkatöinä (ja molempia olen joskus kokeillut). Tiedän kyllä, että jotkut konkarit esim. puhelinmyynnissä vetävät 6 tunnin työllä oikein hyvää liksaa, mutta alalla aloittava ei saa soittaakseen samaa materiaalia, kuin nämä vanhemmat työntekijät. Inhoan muutenkin kaikkea tuputtamista ihmisille.
VastaaPoistaJotenkin olen kuvitellut, että CV netin kautta voisi alkaa tulla tarjouksia näihin molempiin töihin, mutta ilmeisesti siis ei, koska niistä ei kokemusta ole ainakaan tähän ketjuun vastanneilla.
Toivoton, miksi CV täytyy uusia noin usein? Mitä uutta voi kirjoittaa sinne noin nopeaan tahtiin?
Ei sinne ole pakko mitään uutta kirjoittaa, mutta systeemi on sellainen, että CV on esillä palvelussa vain 2 kk kerrallaan. Sitten se pitää käydä uusimassa, jos haluaa. Siitä tulee muistutus sähköpostiin ainakin minulla.
VastaaPoistaMinulla luki työllistymissuunnitelmassa "CV-nettiin tutustuminen" ja silloin tein sen esittelyn sinne. Nyt kun suunnitelmassa ei enää sitä mainita, en ole esittelyä enää uusinut. Minulle tuli sitä kautta alkuaikoina erään oman alani portaalin mainoksia, sinänsä hyödyllisiäkin, mutta viime aikoina ei enää ole tullut. Muuta kuin yksi puhelinmyyntimainos, joka meni suoraan nettipostipalvelimen roskapostiin (ei siis tullut läpi sähköpostiohjelmaan koneellani). Ei niihin tarjouksiin tarvitse mitenkään reagoida. Postasinkin tästä jokin aika sitten.
Onpas hassua, että se on voimassa vain noin vähän aikaa. Tosin, en ole käynyt katsomassa, mitä kaikkea sinne pitäisi kirjoittaa ja kuinka syvällisesti. Mukava löytää uusia blogeja tätä kautta, ihmisiä, jotka ovat samassa tilanteessa. En taida tuntea itseni lisäksi lähipiiristä ketään muuta työtöntä (vaikka pientä muutaman tunnin osa-aikaista työtä/vko teenkin), joten olo on usein aika yksinäinen ja outo "normaalien" joukossa. Ihmettelen vaan, että missä ihmeessä ne kaikki muut työttömät luuraavat, onhan meitä tässä maassa tilatojenkin mukaan aika joukko.
VastaaPoistaP.S. Minulle sattuu tähän syysaikaan muutama sukulaistilaisuus, johon on melkein pakko mennä. En millään menisi. Kaikki kuitenkin puhuvat töistä tai siitä, miten kiireisiä ovat eläkkeellä. Mitähän sitä itse kertoisi tekevänsä? Jos sanoo olevansa työtön, keskustelu usein tyssää kummasti siihen. Ihan kuin ihmisessä ei muuta olisikaan kuin työ.
Hei anonyymi, joka et tunne lähipiiristä työttömiä! Usko pois, meitä kyllä on ja paljon onkin! :-) Olen itse työskennellyt teknisellä alalla ja tosi monta opiskeluaikaista tuttua ja ex-kolleegaa on työttömänä tällä hetkellä.
VastaaPoistaYksi keino tavata samassa tilanteessa olevia on esim. Pirkanmaalla Uratie- projekti, jossa itse olen käynyt luennolla ja myös tapaamassa muita samassa tilanteessa olevia. Muitakin vastaavia systeemejä varmaan on. Netistä löytyy lisätietoja. Ja kyllähän se te-keskuskin lähettää maileja ainakin minulle Pirkanmaalla asuvalle jostain luennoista ja info-tilaisuuksista, olen esim. kerran kuuntelemassa Tom Laineen some-oppeja siellä. Sielläkin näin vanhoja tuttuja, jotka ovat samassa tilanteessa.
Asun Pirkanmaalla, mutta en Tampereella, pienellä paikkakunnalla. Täällä ei tietääkseni järjestetä kyllä mitään, toki työttömiä aktivoidaan kuntouttavassa työtoiminnassa, mutta se ei ole ihan sitä mitä ajattelin. Hiljaiset on hyrinät...
VastaaPoistaTyötön voi sanoa sukujuhlissa olevansa työnhakija tai sitten vain yrittää vältellä koko aihetta.
VastaaPoistaMyös minä työskentelin aiemmin teknisellä alalla, mutta silloiset kollegat taitavat suurelta osin edelleen olla samassa työpaikassa eivätkä suinkaan työttömänä, kuten minä. Joillakin se työura vain katkoitta jatkuu jatkumistaan! (Enkä ole tästä asiasta "yhtään" katkera...)