tiistai 23. tammikuuta 2018

Tanskan malliin

Tanskassa saadaan ansioturvaa 90 % palkasta, kun Suomessa vastaava luku on noin 60 % palkasta. Nämä eivät ole mitenkään vertailukelpoisia! Suomessa ei haluta panostaa samalla tavalla työttömyyden hoitoon, koska se on kallista.

”Palkansaajat ja yritykset maksavat veroina mukisematta mallista, koska molempien riskit on minimoitu. Työntekijät arvostavat turvallisuutta, työnantajat joustavuutta. Se edellyttää kaikkien kolmen ehdon toteutumista: korkea ansioturva, aktiivinen työllisyyspolitiikka ja tehokkaat työmarkkinat.

Valtiolle systeemi on näennäisesti kallis, mutta se koetaan investoinniksi matalaan työttömyyteen ja tehokkaisiin työmarkkinoihin. Alle kuuden prosentin työttömyysaste vastaa lähes täystyöllisyyttä, koska kausiluonteista työttömyyttä esiintyy aina. Pitkäaikaistyöttömiä Tanskassa on vain prosentti työvoimasta.(!)
Mallin hinnan vuoksi sitä eivät ole Suomessa ajaneet mitkään puolueet, vaikka edut ovat tiedossa. Aktiivimallikin on vielä kaukana Tanskasta. Se asentaa yhden jalan eli työttömien velvoittamisen, mutta korkea työttömyysturva ja työhallinnon paremmat resurssit eivät uudistukseen sisälly.”
https://www.aamulehti.fi/mielipiteet/aktiivimalli-on-kaukana-tanskasta

Lisäys:

”Työttömyysetuuden leikkuri on Tanskassa vain 1,2 prosenttia, kun Suomessa se on 4,65 prosenttia.”


Mikäli olen ymmärtänyt asian oikein, tuo Tanskan pieni leikkaus korkeasta päivärahasta on kertaluonteinen, kun taas Suomessa suuri leikkaus pienestä päivärahasta jää toistaiseksi voimaan, jos eivät tietyt ehdot täyty? Joka tapauksessa Tanskan mallin mainitsemisen tämän Suomen tekeleen yhteydessä voi todellakin jo unohtaa! 

4 kommenttia:

  1. Täällä ilmeisesti kuvitellaan, että ottamalla toisesta mallista vain osa ilman, että mallin toimintaan sijoitetaan yhtään rahaa, että tämä voisi jollain tavalla toimia. Tyhjästä on paha nyhjästä- sanonta pätee hyvin tässäkin ja tulemme näkemään, miten tämä aktiivimalli tulee vain kurjistamaan talouttamme ja johtaa aika voimakkaaseen luottamuspulaan päättäjiämme kohtaan.

    VastaaPoista
  2. Nuo ns. aktiivisuuden puutteen perusteella vähennetyt rahat ovat suoraan pois kotimaisesta kulutuksesta, mutta eihän se merkitse mitään - vai mitä, hallitus?

    VastaaPoista
  3. Ei se mitään merkitse, kaikkihan jo tilaa Kiinasta muutenkin. Kuka hullu nyt viimistä hintaa maksaa ostoshelveteissä, ihan turhaan niitäkin lisää rakennetaan, yksi toisensa jälkeen liikkeet lopettaa niissä kannattamattomina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samaa mieltä olen tuosta ostoshelvettien rakentamisesta (esimerkkinä Ratinan kauppakeskus Tampereella, jonka lähistöllä on jo ennestään Koskikeskus).

      Poista