Tulipahan testattua Tampereen kaupungin sisäisen työpaikan
hakeminen ensimmäistä - ja hyvin todennäköisesti - viimeistä kertaa, varsinkin kun en ole niitä paikkoja enää näkemässä...
Hakijoita tehtävään oli päätöspöytäkirjan mukaan kokonaista 12, joista kaksi ei ”täyttänyt kelpoisuusehtoja”. Olinkohan minä mahdollisesti toinen heistä (ja miksi)? Siksikö kun olin palkkatukityöntekijä, jolla ei ole mitään oikeuksia, ainoastaan velvollisuuksia?
Hakijoita tehtävään oli päätöspöytäkirjan mukaan kokonaista 12, joista kaksi ei ”täyttänyt kelpoisuusehtoja”. Olinkohan minä mahdollisesti toinen heistä (ja miksi)? Siksikö kun olin palkkatukityöntekijä, jolla ei ole mitään oikeuksia, ainoastaan velvollisuuksia?
Muodon vuoksi(?) paikkaan haastateltuja oli ollut neljä,
joista tehtävään tuli valituksi (minua 15 vuotta nuorempi) filosofian maisteri.
Tehtävään, joka on lähinnä tradenomille tai merkonomille sopiva. Mitään sen
ylempää koulutusta ei ko. työhön tarvittaisi. Arvasinkin jo hakiessani hakevani
turhaan.
Sain taas kerran tyhjän pyytämällä – ja työtä saan ilmeisesti vain hakematta eli ei-perinteisellä hakutavalla.
Filosofian maisteri...siis tehtävään joka on lähinnä merkonomien tai tradenomien vaatimustasoa vastaava? Tässä todella saa kyllä kaiken toivon työllistymisestä heittää. Mitkä mahtoivat olla tehtävään vaaditut kelpoisuusehdot ja oliko valittu kenties jo jonkun työssä olevan tuttu ennestään?
VastaaPoistaKoulutusinflaatio on todellista. Ei tästä niin montaa vuotta ole kun kaupan kassalle pääse kaksivuotisen merkantin papereilla. Nykyisin tradenomi alkaa olla minimi. Meidän onneksi koulut on jo käyty, sillä seuraavan kymmenen vuoden aikana toteutuvat hallituksen koulutusleikkaukset, suurten ikäpolvien eläköityminen ja koulutettujen maastamuutto takaavat sen, ettei korkeasti koulutettuja ole saatavilla...Sitten heräsin ja pyyhin kuolan poskelta ja huomasin nähneeni vain unta... :D
VastaaPoistaEn varmaan kirjoittelisi kiukkuisena blogiani, jos olisin keksinyt sen epätavanomaisen keinon tavoittaa rekrytoijan suosio. Olen jo alkanut miettimään elokuvista tuttua stalkkaus-menetelmää ja ryhtyä kiristämään rekrytoijaa...
Tehtävän kelpoisuusvaatimukset:
VastaaPoista"Vähintään toisen asteen ammatillinen perustutkinto sekä tarvittavat tieto- ja viestintäteknologian taidot."
Oletan että valittu henkilö on jonkun tuttu (ja toki ollut jo työssä Treen kaupungilla, koska muut eivät voi sisäisiä paikkoja hakea).
Koska rekrytoijilla on mistä valita, niin valitaan sitten ylikoulutettu?
Tuskin maisterius on ollut kriteereissä etusijalla. Ei minua ainakaan ole valittu ja jos otettaisiin se ylikoulutetuin, niin olisin varmaan kärjessä ollut montakin kertaa...
VastaaPoistahttp://yle.fi/uutiset/tyonantajat_eivat_halua_palkata_tyottomia_vaikka_olisi_toita/8729986
VastaaPoistaItse asiassa 'ylikoulutus' taitaa olla yksi keskeinen peruste valitsematta jättämiselle. Esimerkiksi talousalan hallinnon tehtäviin valitaan varsin yleisesti ammatillisen koulutuksen (opisto ja amk) käyneitä hakijoita. Tämän tosiseikan on viimeiset reilu kymmenen vuotta kiistattomasti osoittanut. Olen myös hakenut kaupungin sisäisessä haussa (olin silloin vain tässä huijaus-työ"kokeilussa") taloushallinnon paikkoja ja tullut täysin sivuutetuksi: valituksi on aina tullut ammatillisen koulutuksen henkilö. Vaikea ajatella, että 'generaalisilla' maisterintutkinnoilla voisi juuri tulla valituksi kunnan tehtäviin...olisiko tuttuus kuitenkin se painavin kriteeri?
VastaaPoistaTänä päivänä alkaa näyttää siltä, että ikä on se suurin segregoiva tekijä työttömyys-työllinen -ulottuvuudella. Työttömyys itsessään korreloi erittäin merkitsevästi tuloksettoman työn hakemisen kanssa, mutta ikä on yhä nostamassa päätään 'kiveen hakattuna' vaikuttajana.
Minulle on kerran sanottu suoraan työhaastattelussa, että ikäni suhteessa muihin haastattelussa olleisiin oli karsiva tekijä. En kyllä ymmärrä, eivätkö he lukeneet hakemuksia kunnolla? Ikäni olisi helposti selvinnyt sieltä. Hakijoista minulla oli paras koulutus ja eniten työkokemusta, mutta enpä vaan päässyt töihin. Ikää tuolloin 44 vuotta.
VastaaPoistaTuskinpa tosiaan tuo maisterius painoi missään. Valittu oli nuorempi, luultavasti tutumpi ja varmaankin - mikä tärkeintä - ei työtön. Työttömyys pyyhkii kaiken osaamisen, työkokemuksen ja koulutuksen jäljettömiin. Palkkatuella on monesti töissä täysin työkykyisiä ihmisiä, mutta varmasti sitkeässä elää usko, että palkkatuettu on kyvyiltään huonompi. Asiaa ei varmasti auta se, että esim. TE-palvelut nettisivuillan luonnehtivat palkkatukea näin: ''Palkkatuki on rahallinen korvaus siitä, että työnantaja saattaa joutua käyttämään tavallista enemmän aikaa työntekijän työnohjaukseen. Palkattavan työttömän työkokemus voi olla vähäistä, osaaminen vanhentunut, tai työttömän vamma tai sairaus vaikuttaa selviytymiseen tehtävissä.'' Vaikka käytännössä palkkatukipaikat menevät täysin tykykyisille ja kyvyttömämmät pukataan kuntouttavaan työtoimintaan. Joskus kuntoutumaan ''pääsevät'' täysin työkykyisetkin. Se on varmasti ihanaa se.
VastaaPoistaMinulla ei ole parempaa tietoa siitä, miksi ko. henkilö valittiin tehtävään, mutta eipä se asia minulle kai lopulta kuulukaan? Minä en olisi kuitenkaan tullut valituksi...
VastaaPoistaEn todellakaan tunnista itseäni tuosta palkkatuella palkattavan työttömän määritelmästä!