perjantai 6. syyskuuta 2013

Työmarkkinoiden käytettävissä

Minua huvittaa käsite "olla työmarkkinoiden käytettävissä". Saattaa olla niin, että vuosikausiin ei yksikään työnantaja ole kiinnostunut siitä, oletko työmarkkinoiden käytettävissä vai et. Sitten, kun alat opiskella avoimessa yliopistossa ja lipsautat sen vahingossa TE-toimistossa (sitähän ei ole pakko kertoa!), joudut tekemään perusteellisen selvityksen opintopistemääristä (että varmasti olet vielä "työmarkkinoiden käytettävissä"). Edelleenkään yksikään työnantaja ei osoita minkäänlaista kiinnostusta palkkaamiseesi... Tällaisiakin asioita työtön voi joutua kohtaamaan - työttömyys on todellakin hyvin mielenkiintoista ja haasteellista. Tampereella ei muuten enää tarvitse käydä säännöllisin väliajoin ilmoittautumassa TE-toimistossa, vaan he ovat "sieltäpäin yhteydessä" tai sitten eivät.

Tässä osuvaa ja hyvin itse(kin)koetulta tuntuvaa tekstiä eräästä blogista (ennen kuin bloggaaja työllistyi, blogia ei enää päivitetä):
Usein kuulen, kuinka ihmiset valittelevat ajanpuutetta, ja kuinka mitään ei ehdi tekemään kunnolla. Mutta entä kun aikaa on ihmisellä liikaa? Voi herätä ja nousta ylös sängystä silloin kun huvittaa, syödä kun huvittaa tai olla tekemättä mitään, koska se huvittaa. ...  Jos ihmisellä ei ole tarpeeksi mielevää tekemistä, hän voi huonosti, uskokaa tai älkää.

On päivien välillä tietysti erojakin. Sellaisina päivinä, kun tekemistä on useammaksi tunniksi, tunnen itseni melkein hyväksi ihmiseksi, ja ajattelen olevani kuin kuka tahansa. Liikun kaupungilla, pistäydyn teellä kahvilassa ja selailen uusia kirjoja kirjakaupassa. Olen muiden ihmisten joukossa, ja saatan kuvitella olevani vain ruokatunnilla ja meneväni kohta takaisin töihin. Paitsi etten mene, vaan ajan autolla tai pyörällä takaisin kotiin, jossa tyhjyyden tunne väijyy odottamassa.
Nykyaikana kodin hoitokaan ei kuluta juurikaan ihmisen aikaa, pyykit peseytyvät koneessa ja lämpöpatterit pitävät talon lämpimänä. Joten useimmiten istahdan sohvalle kirjan kanssa ja pakenen omaa elämääni jonkun kirjoittamaan todellisuuteen. Ei se minua haittaa, pidän itseäni onnekkaana tässä mielessä: saan lukea niin paljon kirjoja kuin vain jaksan ja haluan.”


http://theadventuresofanunemployed.vuodatus.net/

Bloggaaja kirjoittaa olleensa (ennen työllistymistään) viimeksi työsuhteessa keväällä 2009. Niinpä olin minäkin, mutta minä en ole sen jälkeen enää työllistynyt. Työmarkkinoiden käytettävissä kyllä kovasti olisin!

8 kommenttia:

 1. Muistan itsekin tuon käsitteen. Siitä tuli olo, että jokin työnantaja voisi olla kiinnostunut.

  VastaaPoista
 2. Hohhoijaa joo, täällä ollaan kanssa vuodesta toiseen passissa "työmarkkinoitten käytettävissä". Vähän kuin metsästyksessä passissa eikä koskaan kuitenkaan pääse ampumaan.

  VastaaPoista
 3. Käytettävissä ollaan, mutta kiinnostusta ei löydy.

  VastaaPoista
 4. Minua huvitti kun kuulin, että työttömän on ehkä jatkossa otettava töitä vastaan kauempaa kuin nykyään. Jep, eipä ole niitä töitä ollut tarjolla tähän astikaan, vaikka olen hakenut töitä kymmenestä eri kaupungista jo vuoden ajan. Ja varmasti siellä kaukana on muitakin työttömiä, jotka voisivat ne työt ottaa vastaan. Varsinkin kun en ole täälläkään päin kelvannut kenellekään..

  VastaaPoista
 5. Mä olen lopettanut aktiivisen työnhaun. En jaksa enää olla "passissa" vaan jos tosiaan joku työnantaja palveluksiani kaipaa niin yhteystietoni saa työkkäristä. Henkisesti helpompaa näin. Säästeliäästi ja suunnitelmallisesti kun elää niin taloudellisestikin.

  VastaaPoista
 6. Tuo "töiden vastaanottaminen" on tosiaan myös erittäin huvittavaa (vaikka ei oikeasti nauratakaan).
  Ei ole mitä vastaanottaa - ei lähellä eikä kaukana.

  Olen minäkin käytännössä lopettanut työnhaun, koska en vain enää jaksa niitä jatkuvia pettymyksiä.

  VastaaPoista
 7. Eikö tosiaan ole pakko kertoa TE-toimistossa, jos aloittaa opiskelun avoimessa? Olen ajatellut suorittavani perusopinnot niin että ne lukeutuvat sivutoimisiksi, jossa ei kai pitäisi olla mitään valittamista. En millään jaksaisi sitä säätämisen määrää, minkä asiasta ilmoittaminen aiheuttaisi. Osaatko sanoa miten homma menee käytännössä? Toimitan aina opintorekisteriotteen kun pisteitä pamahtaa? Vai suunnitelman? TE-toimisto tuskin on yhteydessä avoimeen etsien kurittomia työttömiä?

  VastaaPoista
 8. TE-toimistolla ei käsittääkseni ole mitään keinoa tietää opiskeletko avoimessa yliopistossa, jos et sitä itse kerro. Kenelläkään ei ole siellä aikaa selvitellä salapoliisityönä yksittäisen työttömän opiskeluja...

  VastaaPoista