keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Hakijaa ei kutsuttu valintatilaisuuteenOtsikon mukainen toteamus oli työvoimahallinnon sivuilla työvoimakoulutushakemukseni tilannetta tarkistaessani. Peli on mennyt todella kovaksi myös työvoimakoulutuksiin - eikä siis ainoastaan työpaikkoihin - hakiessa! Aiemmin pääsin lähes kaikkien hakemieni työvoimakoulutuksien haastatteluihin ja haastatteluista lähes kaikkiin hakemiini koulutuksiin. Nytpä on kouluttajillakin varaa valita ”parhaat päältä”… Minulle on todella osoitettu paikkani tässä maailmassa (sitä ei oikein ole…), kun en enää edes typo-koulutukseen kelpaa! Vielä kaksi vuotta sitten olin työvoimakoulutuskelpoinen, mutta en näemmä ole sitä enää... Toisaalta olen oikea typo-koulutusten veteraani, joka on suorittanut kymmenen vuoden aikana kuusi typoa - se tie lieneekin nyt loppuun kuljettu. Eihän viimeisen työvoimakoulutukseni päättymisestä olekaan kuin runsas vuosi, joten minun täytyy antaa tilaa nuorille, kauniille, ulospäin suuntautuneille, puheliaille tms. henkilöille, joilla on vielä mahdollisuus menestyä. Silti jokainen hylkäys satuttaa aina entistä pahemmin!

11 kommenttia:

 1. Melkein tunnen tällä hetkellä fyysisesti tuon tunteen, itse tänä vuonna jo kolme hylkäystä työvoimakoulutuksista saaneena. Yhteen pääsin haastatteluun asti, kahdesta tuli juuri tuo: "Hakijaa ei kutsuttu valintatilaisuuteen".

  Eilen tosin sain työvoimakoulutus paikan.
  Työvoimatoimiston täti kyllä oli haastattelussa niin tärkeilevä. Sanoi mm. että kyllä sinun pitäisi mieluummin mennä edes johonkin töihin. No mielellänihän minä työpaikan ottaisin palkkoineen, ku menisin typo-koulutukseen, mutta kun ei mitään töitä ole aktiivisesta hakemisesta huolimatta saanut. Ei taida olla työvoimatoimiston väellä ajan tasaista tietoa tämän hetken työelämästä ja työpaikan saamisesta.

  VastaaPoista
 2. Espoossa, jossa mitä todennäköisimmin enää muutaman viikon asun pitkäaikaistyöttömyys on nyt räjähtämässä käsiin. Tämä koskee erityisesti koulutetuinta "työvoimaa".

  Työvoimatoimistossa virkailijat elävät haavemaailmassa tyyliin "hae kaupungille tai kelalle vuorotteluvapaan sijaisuuksiin ja/tai avoimella hakemuksella ja pidä mollin cv -nettisi ajan tasalla (yritykset käyvät kuulemma 'ihan jatkuvasti' etsimässä sieltä potentiaalisia työntekijöitä). Sitten kun nuo keinot on tuloksettomasti läpikäyty, virkailijat tarjoavat vaihtoehdoksi palkkatukityötä ("yritykset palkkaavat yhä enemmän vakihenkilökuntaa palkkatukityön pohjalta" - täyttä utopiaa sekin, palkkatukipaikkoja ei - parempi niin - ole juuri tarjolla).
  Lopulta jäljelle jääkin vaihtoehdoksi "työkokeilu" tai muu vastaava, laillistettu orjatyö.

  Uudellamaalla sukelletaan siis samaan työttömmyyden ongelmakehään, joka on hallinnut muuta maata jo vuosikausia (= käytännössä vuosikymmeniä). Moniin TYPO -koulutuksiin ei voi päästä sen vuoksi, että halukkaita ilmaistyöntarjoajayrityksiä on myös Uudellamaalla yhä vähemmän.

  Olen kyllä taipuvainen ajattelemaan, että on parempikin olla osallistumatta mihinkään työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin. Yhä useammin ne eivät johda työllistymiseen (ovatko juuri koskaan johtaneetkaan?), mikä luultavasti vaikuttaa yksilön mielialaan vahingollisesti. Puhumattakaan siitä, että "opettajat" tai sinun puolestasi ajattelevat saattavat olla sinua hitaampia - ainakin sinuun itseesi liittyvissä asioissa.

  VastaaPoista

 3. Voi ei, ikävä juttu. On todella ajat muuttuneet. Itse haluaisin todella paljon erääseen työvoimakoulutukseen, mutta niin varmaan haluaa moni muukin. Olisi hyvä jos kaikki hakijat haastateltaisiin, silloin voisi ainakin yrittää osoittaa motivaationsa.

  VastaaPoista
 4. Olen siinä eri mieltä, ettei mihinkään työvoimapoliittisiin toimenpiteisiin kannata osallistua. Suurin osa kai onkin ihan huuhaa koulutuksia, mutta sellainen koulutus josta saa jonkun alan tutkinnon voi ollakin ihan hyvä juttu, varsinkin jos se jotenkin tukee vanhaa koulutusta/työkokemusta.
  Se kuinka paljon tuollaisia koulutuksia sitten on "koulutetuimmille" olemassa onkin sitten ihan eri juttu.

  VastaaPoista
 5. Onnittelut ensimmäiselle anonyymille koulutuspaikasta! Toki me kaikki menisimme mieluiten palkkatyöhön, jos olisi minne mennä...

  Voivatko TE-toimiston virkailijat todellakin vielä tässä työllisyystilanteessa olla noin pihalla asioista?

  VastaaPoista
 6. Juu onnea koulutuspaikan saaneelle. Tottahan on että suurin osa TYPO koulutuksista on huuhaata ja loput tarjoavat ilmaista työvoimaa yritykselle jatkuvalla koeajalla. Työttömänhän voi potkia milloin vain pois koulutuksesta jos ei jokin asia miellytä. Tosin onhan sekin parempaa kun kotona möllöttäminen.

  Työvoimatoimistossa ainakin helsingissä tilanne sellainen että virkailijan henkilökohtaiseen tapaamiseen ei edes pääse. Minullekkin laitettiin viime keväänä 15v kk päähän seuraava uusinta ika kun ei kuulemma "tarvitse turhaan täällä juoksuttaa". Silloin olinkin vielä ansisidonnaisella.

  Nyt kun on tippunut työmarkkinatuelle alkaa kiinnostaa TYPO koulutuskin. Olen hakenut turhaan 4 TYPOi koulutukseen pääsemättä yhteenkään. Suurena syynä varmaan että olen korkeakoulututkinnon suorittanut ja työkokemustakin (vanhentunutta 6v).

  Ei työvoimavirkailijat tyhmiä ole, realitetti on että mitään muuta siellä ei juuri ole tarjota kuin näitä 9e päivä harjoittelupaikkoja. Mutta kun niillä ei saa toimeentuloa kasaan, vaan silti on turvauduttava toimeentulotukeen.

  Eli tämä probleema on selvä, jos et suostu 9e palkkatukitöihin muuta ei juuri ole tarjolla, muilla vastaavia kokemuksia? Tämä blogi muuten aivan mahtava, jatka samaan malliin.

  VastaaPoista
 7. Tottakai työvoimavirkailijat toteuttavat organisaationsa toiminta-ajatusta ja viestivät sen mukaisesti. Kaikista tuskin kuitenkaan olisi toistamaan itsepintaisesti samaa mantraa (pitkäaikais)työttömälle: kannattaa nyt vain sitkeästi hakea kaikkia mahdollisia, oman alan ja vähän siitä sivussakin olevia työpaikkoja. Ikään kuin se jossain vaiheessa työttömälläkin osuisi maaliin. Näin siis vielä armon vuonna 2013, jolloin työllisyystilanne on huonompi kuin koskaan (kyllä, työttömyyden kova ydin on laajentunut ja pysyväisluonteinen).

  Luotettavilta tahoilta olen kuullut tapauksista, joissa (ainakin) työvoimaneuvoja on jättänyt paikkansa kyllästyttyään paskanjauhajan rooliinsa asiakaskontaktissa. No, näitä päätöksiä on saattanut helpottaa vaihtoehtoisen työpaikan löytyminen, otaksuisin.

  VastaaPoista
 8. Ehdotan, että kun seuraavan kerran haet töitä, laitat hakemukseesi tämän blogisi osoitteen... Sit joku voi säälistä ottaa töihin kun huomaa kuinka kurjaa sulla on olla työttömänä :D

  VastaaPoista
 9. Mä en ole päässyt KOSKAAN työvoimakoulutukseen. Olen kyllä näiden työttömyysvuosien aikana useasti hakenut mutta kertaakaan en ole päässyt. En oman alan enkä mihinkään muuhunkaan. Enkä tiedä yhtään miksi! Vuosi sitten hain koulutukseen, johon olisin todella halunut ja selostin tilanteenikin itku-potku-parku raivarein mutta ei se mitään auttanut. Mut pantiin niin totaalisesti mappi Ö-hön tässä yhteiskunnassa jo varsin nuorena, että en voi kuin ihmetellä.

  VastaaPoista
 10. Kiitos kehuista :-)

  Luulenpa, että blogini osoite hakemuksessa ei olisi eduksi työnhaussa, Mahdollisuuteni saada työpaikka eivät tosin siitä enää huonontuisi, koska ne ovat nyt jo olemattomat.

  VastaaPoista
 11. Joo tuoltahan se tuntuu, kun ei pääse edes työvoimakoulutuksiin (en ole päässyt minäkään yhteenkään järkevään hakemaani, vain näihin huuhaaseen). En onneksi enää halua työvoimakoulutuksiin, niin ei tarvitse surra. Mutta ohjeeksi vaan kaikille koulutuksiin haluaville (erit. viim. ano tuossa yllä), hakekaa omaehtoiseen opiskeluun.

  VastaaPoista