lauantai 9. marraskuuta 2019

Ongelmajätettäkö?


Jaana on ollut työttömänä yli kolme vuotta ja lähettänyt 170 työhakemusta, tuloksetta – kohtelu on ollut nöyryyttävää: "Olen 56-vuotias, se on jo ongelmajätettä työmarkkinoilla". Työttömyytensä aikana lähettämiensä työhakemusten tuloksena on ollut kutsu ainoastaan kolmeen työhaastatteluun.


Jaana Saikkosen tilanne: 

Jaana Saikkonen kokee työttömänä vietetyn ajan olleen henkisesti hyvin raskasta. Kerran päästyään työhaastatteluun asiakaspalvelutehtäviin hän sai kuulla, että yritys haki edustavampaa henkilöä palvelukseensa. Saikkonen kertoo, ettei hänellä ollut taloudellisesti mahdollisuutta käydä kampaajalla ennen haastattelua. (Työttömän työnhakijan täytyy pystyä selittämään kelpaamattomuutensa itselleen jollakin tavalla.) Saikkonen on hakenut useampaan TE-toimiston järjestämään täydennyskoulutukseen, mutta ei ole päässyt mihinkään, koska hakijoita on monta sataa ja paikkoja vain parikymmentä. Hän on pettynyt yhteiskuntaan ja siihen apuun, mitä on saanut (tai paremminkin ei ole saanut). Saikkonen ei juuri ajattele tulevaisuutta, vaan hänen elämänsä menee päivä kerrallaan. Tällä hetkellä hän on töissä palkkatuella helmikuun loppuun saakka.


Oma tilanteeni:

Olen 53-vuotias ja ollut työttömänä yli kolme vuotta. Sinä aikana olen lähettänyt ehkä 70 työhakemusta (alle sata kuitenkin), tuloksetta. Kahden vuoden aikana olen saanut kutsun yhteensä neljään työhaastatteluun. Valitettavasti näissä haastatteluissa on monesta syystä, kuten työnantajan epärealistiset vaatimukset tai nuiva asenne, käynyt selväksi työllistymiseni mahdottomuus.

Kampaajalle voisin mennä ennen työhaastattelua, jos katsoisin sen aiheelliseksi, mutta enpä ole koskaan mennyt. Miksi ihmeessä näkisin sellaisen vaivan? (Pahoin pelkään, että Saikkosen ”edustamattomuudessa” ei ollut kyse ainoastaan kampaajalla käymättömyydestä vaan myös iästä, eli naisen pitäisi olla nuori ollakseen ns. edustava.)

TE –toimiston järjestämiin koulutuksiin olen päässyt yllättävän hyvin, mutta niistä ei ole ollut minulle juurikaan hyötyä työllistymisen kannalta.
Myös minä murehdin hyvin paljon rahattomuuttani ja sitä, mitä jatkossa asian suhteen tapahtuu. Palkkatukityöhön en ole päässyt enää toista kertaa ensimmäisen ja ainoan palkkatukityöni jälkeen. ”Haaveilinkin” vuoden kestävästä palkkatukityöstä. Palkkatuesta ei tarvitse mainita työtodistuksessa tai CV:ssä mitään, työ kuin työ! Äskettäin kävi ilmi, etten enää pääse Tampereen kaupungille palkkatukityöhön oltuani siellä jo kerran. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että palkkatukityöt(kin) on osaltani ”taputeltu”. Toki aion vielä selvittää tätä asiaa.

7 kommenttia:

  1. "yritys haki edustavampaa henkilöä palvelukseensa"

    Olin erään kerran vuokrafirman haastattelussa, jossa firman edustaja oli sangen edustava. Lamaannuin lukkoon hänen edessään, enkä pystynyt mitenkään luonnollisesti esittämään omaa osaamistani.
    Suurin osa asiakkaista on tavan tallaajia.
    Olen myös ollut huomaavinani, että ei huipullakaan osata välttämättä edustaa, kun puvun takki kiristää ja housun lahkeet on liian lyhyet....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tavalliset, "vähemmän edustavat" henkilöt tarvitsevat myös työpaikan, koska elinkustannukset olisi meidänkin jollain maksettava. Oksettavaa tämä nykyajan pinnallisuus!
      Johtajamiehet saavat ilmeisesti olla vähemmän edustavia?

      Poista
  2. Törmäsin toisessa työttömän blogissa tähän juttuun ja olin lentää persiilleen:
    https://www.suomenuutiset.fi/nettikirjoittelu-vei-tyottomyyspaivarahan-katkolle-kela-bannaa-julmemmin-kuin-facebook/

    -itsekin työtön blogisti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei selvästikään kannata mainita blogikirjoittelusta TE-toimistolle (eipä tosin tulisi mieleenkään)! Toisaalta tämä kerran viikossa blogiini kirjoittaminen ei ole "estänyt" työvoimakoulutuksiin osallistumista tai palkkatukityötä.

      Uskomatonta, mutta totta:
      – Vaikka toiminnasta ei saisi palkkaa, henkilö voidaan katsoa ”omassa työssä työllistyneeksi”, mikäli toiminta vie niin paljon aikaa, että henkilö ei pystyisi ottamaan vastaan kokopäivätyötä...

      Hyvin monet työllisetkin kirjoittavat blogia, ja vieläpä paljon ahkerammin kuin esim. minä.

      Poista
    2. Itse olisin kausityöni välissä työttömänä tahtonut opiskella avoimessa yliopistossa ja kysyin tähän lupaa TE-toimistosta, mutta sain suunnilleen sellaisia vastauksia, että "riippuu planeettojen asennosta", joten hautasin suosiolla opiskelusuunnitelmani. Sieltä ei siis saa minkäänlaista ennakkopäätöstä, vaan kaikki käsitellään "tapauskohtaisesti".

      Poista
    3. Työttömän ei selvästikään kannata tehdä mitään muuta kuin "makoilla sohvalla".
      Mielenkiinnolla odotan sitä päivää, kun tämä slogan "työnhaku on työttömän työtä" otetaan tosissaan ihan kirjaimellisesti...

      Poista
    4. Minä en ole kertonut kaikista avoimen yliopiston opinnoistani TE-toimistolle, koska eivät he niitä mistään saa selville eikä resurssejakaan olisi alkaa johonkin salapoliisityöhön selvittämään työttömien mahdollisia opintoja. Eräistä perusopinnoista satuin mainitsemaan, ja niistä minun piti tehdä selvitys. Nämä perusopinnot sattumalta johtivat työvoimakoulutuksena järjestettyihin aineopintoihin.

      Jos työnhaku on työttömän työtä, niin ottaisin mielelläni myös palkan siitä (enemmän kuin 494 € nettona), kiitos.

      Poista