keskiviikko 1. lokakuuta 2014

Kokoaikainen työ mukavilla etuuksilla

Anonyymi blogikommentoija on tietävinään, että haen vain kokoaikaista siistiä sisätyötä mukavilla etuuksilla ja mikään muu ei minulle kelpaa. Vaan minullepa kelpaisi vallan mainiosti osa-aikainenkin työ! Kuusi tuntia päivässä olisi suorastaan ihanteellinen työaika. Mistään etuuksista en ole aiemmissa työpaikoissani pahemmin saanut nauttia, joten sellaisista en osaa edes haaveilla. Lounasseteleitä en ole saanut koskaan, liikuntaseteleitä vain yhdessä työpaikassa (niitäkin oli niin niukasti tarjolla, että loppuivat aina kesken), muista etuuksista puhumattakaan. Kunnollinen työterveyshuolto on ollut vain kahdessa työpaikassa viidestä. Ensimmäisessä työpaikassani oli yksi työterveyslääkäri, jonka kunnia-asia oli olla antamatta sairauslomaa sairaillekaan ihmisille, joten sairaudet jäivät häneltä kokonaan diagnosoimatta. Minun piti kerran mennä yksityislääkärille toteamaan keuhkoputkentulehdus, jota tämä työterveyslääkäri ei noteerannut. Tutulta henkilöltä jäi diagnosoimatta eräs autoimmuunisairaus, koska ko. lääkärin mielestä tämän henkilön hemoglobiini oli poikkeuksellisen matala sen vuoksi, että hän oli ”ryypännyt työmatkalla”. No, sairaalassa tehtiin oikea diagnoosi sitten myöhemmin… Että tällaisia työterveyslääkäreitä ja työsuhde-etuja! Joka tapauksessa, minulle riittäisi etuudeksi palkka, jonka saaminen nykyisin onkin jo melkoinen etuoikeus. 

30 kommenttia:

 1. No niin. Minun kuuluu varmaankin vastata, koska postauksesi oli tarkoitettu minulle.

  Unohda se mitä sanoin niistä eduista, se oli pelkkää provosointia, jolla yritin saada huomiosi. Ja ilmeisesti onnistuin.

  Pointtini oli se, että jos joku tarjoaa simppelin idean, jolla voi tehdä hieman rahaa ja työllistyä, niin miksi et tekisi niin?

  Olet tässä neljä vuotta pitänyt blogia, jossa olet olet turhautunut siihen ettei sinulla ole työtä tai rahaa. Siivoaminen voisi tuoda sinulle molempia jo ensi viikolla, joten why not do it? Ihan realistisesti, mitä muita mahdollisuuksia sinulla on ja tuo mahdollisuus ei edes kuulosta yhtään hassummalta.

  Yritän vain ymmärtää?

  VastaaPoista
 2. Joko olet hyvin passattu mies tai sitten nainen, jolla on ollut mahdollisuus työssäollessasi käyttää siivouspalveluja? Tai olet jopa siivousalan yksityisyrittäjä/ammattilainen, ihan sama.

  Me tavalliset tallaajat, työttömiksi jääneet ja unohdetut nykysysteemiin soveltumattomat yli-ikäiset naiset tuskin haluamme perustaa siivouspalveluja tarjoavaa yritystä Tampereelle tai pääkaupunkiseudulle. Ehkä se toimii maakunnissa, mene, koe ja tiedä!

  Minä siivoan, silitän, teen ruokaa edelleen, ihan ilman palkkaa vaikka olen työtön. Näin olen toiminut liki kolmekymmentä vuotta, läheisteni ja itseni hyväksi.

  Myönnän sen, että kun jäin työttömäksi ja tarpeettomaksi yhteiskunnalle, en halunnut aluksi tehdä näitäkään hommia, joita olin aiemmin ehtinyt tehdä vain vähällä vapaa-ajallani ja ilmaiseksi.

  Nythän ne ovat minulle aivan kunnia-asia! Köyhä, mutta siisti koti! Ja CV:hen voipi laittaa lauseen: ahkera työtön kotirouva, tosin lapset jo aikuiset, mutta sehän tässä onkin parasta!

  Työtön veronmaksaja Helsingistä

  VastaaPoista
 3. Voi voi, kun sieltä siivouksen ja insinöörinhommien (joita toki olen jo ajat sitten ymmärtänyt lakata tavoittelemasta)
  välimaastosta löytyy vaikka minkälaisia mielenkiintoisia työtehtäviä, joita osaisin tehdä ja voisin tarvittaessa opetella!
  Mahdollisuus niiden tekemiseen on aivan yhtä teoreettinen kuin siivoustyön, toisin sanoen mahdollisuudet ovat yhtä huonot tai hyvät. En oikein ymmärrä, miksi siivoaminen on yleensä (puhelinmyynnin lisäksi) ainoa mieleentuleva vaihtoehto tai "mahdollisuus".
  Minullekin (kuten työttömälle veronmaksajalle Helsingistä) riittää siivoushommiksi kotona tekemäni satunnainen ja pintapuolinen siivoaminen ja muut kotityöt. Osaamiseni, kiinnostukseni ja tavoitteeni ovat jossain aivan muualla. Toteutuivat ne sitten tai eivät.

  Blogini ei muuten ole ihan vielä täyttänyt neljää vuotta, se tapahtuu vasta ensi vuoden helmikuussa ;-)

  VastaaPoista
 4. Eli siis kiteytettynä: sinulle ei kelpaa kaikenlainen työ, vaan sen pitää olla jotenkin sinua kiinnostavaa tai mielekestä.

  Ei siinä sitten mitään. En minä sinua tuomitse. Jotenkin vain ajattelin, että tunnet tilanteesi niin pahaksi, että voisit tehdä jotain muutakin.

  Ilmeisesti rahatilanteesikaan ei ole älyttömän huono. Mikäs siinä jos on valinnan varaa, koska kaikilla ei ole varaa olla ottamatta ihan mitä tahansa työtä vain saa.

  Toisaalta, millainen Suomi olisi, jos kaikki tekisi vain sellaisia töitä, jotka heitä kiinnostavat...

  VastaaPoista
 5. suomi olisi varmaan mukavampi paikka jos kaikkivoisivat tehdä itselleen mielekästä työtä. noh, siivoojaksikaan ei oteta ketä tahansa eikä mihinkään työpaikkoihin vain mennä ja aloiteta töitä. kaikkialla on ylitarjontaa työntekijöistä ja työpaikat ovat kortilla.

  VastaaPoista
 6. Minäkään en kyllä mitä ilmeisimmin aio hakea siivoojan tai puhelinmyyjän paikkoja. Tein noita hommia 1990-luvun laman aikaan, kun ei oman alan töitä ollut ja inhosin molempia, mutta nuorena olin tavallaan valmiimpi ns. hanttihommiinkin. Nyt viisikymppisenä jätän nuo hommat kyllä muille eikä minusta ole todellakaan väärin, jos haluaa tehdä työtä, jonka kokee mielekkääksi. Näin se vain menee. Sitä paitsi selkä jo reistailee sen verran etten fyysisesti raskaisiin töihin enää lähde, olen kai huonon selän perinyt äidiltäni. Ja tuo puhelinmyynti/verkostomarkkinointi on yök-yök!

  VastaaPoista
 7. Kiinnostavaa keskustelua. Onko jossain määritelty millaista työtä työnhakijan tulisi ottaa vastaan?

  Itse ainakin toivoisin, että vaikka joutuisin ottamaan aivan muunlaista työtä kuin mitä aikaisemmin olen tehnyt, työssä olisi jonkinlainen mahdollisuus käyttää osaamistaan. Ja todellakaan itse en viisikymppisenä koe olevani sopiva raskaaseen siivoustyöhön.

  VastaaPoista
 8. Miksi työttömällä ei olisi oikeutta haaveilla edes jollain tavalla mielekkäästä työstä? Aika paljon saa vielä virrata vettä Tammerkoskessa ennen kuin "menen" siivoustöihin.

  Onko muuten henkilöllä, joka saa työmarkkinatukea, rahapula vai ei? Siinäpä mielenkiintoinen kysymys...

  VastaaPoista
 9. Ilkeä kommentoija täällä taas.

  Keskustelu on todellakin kiinnostavaa.

  Tämä blogihan on kirjoitettu siitä näkökulmasta, että Toivoton työtön on liian vanha työmarkkinoille, ei kelpaa taustoiltaan työnantajille ja niin edelleen. Kirjoituksista paistaa turhaituneisuus yhteiskuntaa kohtaan.

  Mutta mutta. Kuitenkin - niin kuin blogin kirjoittaja itsekin ilmaisee - on kyse siitä, että kirjoittajalle ei kelpaakaan kaikki työ, vaan sen pitää olla hänelle mielekästä työtä. Tästä syystä blogi näyttäytyy nyt hieman oudolta. Neljän vuoden kirjoitukset siitä, kuinka ei kelvata työmarkkinoille, mutta itselle ei kelpaa alemman tason työ. Mielenkiinoista todellakin ja pata kattilaa soimaa.

  "Miksi työttömällä ei olisi oikeutta haaveilla edes jollain tavalla mielekkäästä työstä?" Tietenkin saat haaveilla ja tehdä töitä sen eteen, että saisit tällaisen työpaikan. Mutta jos saisit muutaman siivouskeikan jostain, niin olisitko tuomittu lopun elämäksesi siivoomaan. Tuskin. Miksei välissä voi tehdä jotain muuta?

  "Onko muuten henkilöllä, joka saa työmarkkinatukea, rahapula vai ei?" No ei ilmeisesti mikään älytön rahapula näytä olevan. Tiedän ihmisiä, joiden on aivan pakko saada mitä tahansa töitä, koska rahat on niin loppu. Sinulla ei selvästi tällaista ongelmaa ole, ilmeisesti puolisolla on työpaikka. Monet ihan kirjaimellisesti näkevät nälkää Suomessakin rahan puutteessa, eivätkä tiedä millä maksavat ensi viikon ruuat. Oletko sinä nähnyt nälkää?
  VastaaPoista
 10. Ei Suomessa kukaan nälkää näe: pienin tulo on työmarkkinatuki, joka esim. yksinäiselle henkilölle pakollisten kulujen jälkeen 480 €/kk. Jos tuosta ei saa ruokaa ostettua niin jotain vialla? Päihteet/tupakka ja kapakat? tai jokin muu turhuus syö rahat. Minä elelen pitkäaikaistyöttömänä juurikin tuolla 480 €/kk summalla asumismenojen jälkeen ja pärjään ihan hyvin. Ei tietenkään voi törsäillä mutta hemmotteluunkin rahaa jää :) Niin: enkä minäkään hevin lähde siivoushommiin tai telemarkkinointiin. Oon Toivoton työtön -nimimerkin kanssa näissä jutuissa kyllä samaa mieltä. Mutta he ketkä haluavat toki saavat siivota työkseen ei siinä mitään tai (rahapulaa helpottaakseen siivouskeikkoja tehdä). Terv. Yks viiskymppinen työtön eukko.

  VastaaPoista
 11. Ruokajonot ovat sitten Suomessa ilmeisesti ihan turhia...

  http://yle.fi/uutiset/leipajonot_entista_pidempia__uusia_ruoka-avun_jakopaikkoja_aukeaa_kautta_maan/7116845

  VastaaPoista
 12. Ainakin täällä pk-seudulla noissa ruokajonoissa enemmistö on venäläisiä ja virolaisia, olen kuullut/lukenut näin.

  VastaaPoista
 13. Tässä näemmä ollut kommenttia, että "työ kuin työ". Tosiasia kuitenkin on, että esim. omalla kohdallani en usko että kelpaisin edes siivoustyöhön. Sinne "kelpaavat" nuoret, nuorehkot ja pikkaisen vahvemmat. By the way: alalla taitaa olla tällä hetkellä kuuminta hottia Työkokeilijat. Kas kummaa, eikö?

  Hoivatyöhön minusta ei ole, keskipahassa skenaariossa tappaisin hoivattavat täysin alalle sopimattomana. Saati sitten oksentelisin pitkin seiniä, kun en kestä eritteitä.

  Olenko siis kranttu? En. Tietoinen epäonnistuminen ei ole riski, vaan typeryyttä.

  Kysymys: väittävätkö "minä-tiedän-paremmin" ja "kaikkien-on-tehtävä-kuten-minä-haluan" kommentoijat, että suomessa ei yksinkertaisesti kohta ole enää työpaikkoja? Että ikärasismia ei esiinny? Että työnsaannin osalta sukupuoli-ikä eivät vaikuta? Että työhön sopivuudella ei ole mitään merkitystä?

  Tästä lisäkysymyksenä: haluaisitteko te todellakin, että esim. omia lapsianne/vanhempianne hoitavat ihmiset, jotka ovat täysin alalle sopimattomia? Mutta olisivat nyt töissä kuitenkin ... Minä ainakaan en.

  Kaikki eivät vain sovi kaikille aloille.

  /Epäilevä

  VastaaPoista
 14. Korjaus:
  "väittävätkö "minä-tiedän-paremmin" ja "kaikkien-on-tehtävä-kuten-minä-haluan" kommentoijat, että suomessa ei yksinkertaisesti kohta ole enää työpaikkoja?"

  Korjataan muotoon:
  väittävätkö "minä-tiedän-paremmin" ja "kaikkien-on-tehtävä-kuten-minä-haluan" kommentoijat, että suomesta ei ole yksinkertaisesti katoamassa työpaikkoja?

  VastaaPoista
 15. Hetkinen, siis kuka väitti, että Suomesta ei ole kadonnut työpaikkoja? Kuka väitti myöskään, että ikärasismia ei esiinny?

  En pyytänyt tietääksenikään, että blogin kirjoittaja hoitaisi vanhempia tai lapsia tai väittänyt, että työhön sopivuudella ei ole mitää merkitystä.

  Yritäpäs Epäilevä vähän skarpata tuossa aiheessa pysymisessä...

  Pointtihan tässä on se, että siivoustyötä on helpompi saada kuin monia muita töitä. Uskon vahvasti, että blogin kirjoittajakin voisi saada niitä, jos haluaisi.

  Mutta samalla hän valittaa kuinka hänet on syrjäytetty työmarkkinoilta, kuinka ei kelpaa työnantajille sekä kuinka on liian vanha. Blogin kirjoittaja on syrjäyttänyt myös osaksi itse itsensä. Hän valittaa, ettei hän kelpaa työmarkkinoille, vaikka työmarkkinat eivät kelpaa hänelle sellaisena kuin ne ovat.

  Se on vähän kuin valittaisi, että kuolee nälkään kotonaan, vaikka jääkaappi olisi täynnä ruokaa. Sellaista ruokaa, jota ei halua syödä, koska se ei ole mielekästä ruokaa.

  - Ilkeä kommentoija

  VastaaPoista
 16. TOIvoton: älä välitä! Äläkä lopeta bloggaamista! Kiusaajat ovat aina keskuudessamme. En usko että kiusaajillakaan on kivaa. Jos olisi, ei olisi tarvetta purkaa tuskaansa muihin. Itse haluan uskoa, että hyvän saa aina takaisin.

  VastaaPoista
 17. Minusta täällä voitaisiin jo lopettaa siivoustyöstä jankuttaminen. Ne siivoaa työkseen ketkä tykkää siitä ja kokee työn mielekkäänä. Minulle riittää kotihuushollin siivous harvakseltaan ja piste. Työkseni en sitä rupea tässä iässä tekemään, ehkä ajattelisin asiasta toisella tavalla jos olisin vetreä nuori!
  Terveisin yks työtön viiskymppinen eukko

  VastaaPoista
 18. Blogissani ei ole kyse rahapulasta, köyhyydestä eikä myöskään siivoustyön hakemisesta. Olen useita kertoja maininnut puolisoni käyvän töissä,
  ja minun olevan vastentahtoinen "kotirouva" (siksi etten ole saanut yhtään viime vuosina hakemaani työpaikkaa). Haen silti edelleen osaamistani/
  työkokemustani/ koulutustani ja kiinnostustani vastaavaa työtä. Siivoustyö ei sovi näistä mihinkään, joten voitko ystävällisesti lopettaa
  siitä jankuttamisen?

  Kun en saa (ikäni, pitkäaikaistyöttömyyteni tai jonkin muun syyn vuoksi) asettamani - hyvinkin väljät - kriteerit täyttävää
  työpaikkaa, jatkan aiheesta kirjoittamista blogiini. Tämä on minun blogini ja minä päätän sen sisällöstä. Jos sinua se ei miellytä, niin ei tarvitse
  lukea! Päättänemme keskustelun mahdollisesta siivoustyön vastaanottamisestani tähän.

  Blogini ei muuten vieläkään ole täyttänyt neljää vuotta...

  VastaaPoista
 19. Oletko kokeillut netin tarjoamia mahdollisuuksia?

  http://www.utest.com/

  Rekisteröidy tuonne. Sitä kautta saattaisi löytyä mielekästä tekemistä. CV saisi täytettä ohjelmistotestaajana toimimisesta ja hieman rahaakin voisi ansaita.

  Selvyyden vuoksi. En ole missään omistussuhteessa kyseiseen yritykseen.

  VastaaPoista
 20. Selvä, keskustelu aiheesta voi loppua tähän.

  Ihmettelen vain miksi olet tehnyt itsestäsi työttömyysmarttyyrin, vaikka saisit varmasti joitakin töitä. Voisit jokaisessa blogipostauksessa, jossa kerrot kuinka olet tippunut työmarkkinoilta pois, kertoa myös, että "muuten hei, minulle ei kelpaakaan kaikki työ".

  Ihmettelen myös mikset laske rimaasi työnhaussa, koska neljä vuotta on aika pitkä aika tekemättä töitä.

  Minusta tässä keskustelussa on myös yhteiskunnallinen ulottovuus, sillä millainen Suomi olisi jos kaikki suostuisi tekemään vain töitä, jotka ovat heidän mielestään kivoja. Todella monet parikymppiset nuoret ajattelevat näin nykyään, eivätkä he halua tehdä ns. paskatöitä. Tämä on hyvin itsekäs ajattelutapa.

  Tämän vuoksi nykyään ehdotellaan vastikkeellista sosiaaliturvaa, että veronmaksajat kokisivat, että tukien eteen edes haluttaisiin tehdä jotain. Monet tuntevatkin, että on epäreilua, että he raatavat raskaissa töissä (esim. rakennuksilla, siivoamassa), maksavat siitä paljon veroa ja jotkut eivät halua ottaa vastaan joitain työtehtäviä, koska ne eivät ole kiinnostavia.

  No mutta onnea kuitenkin valitsemallesi tielle. Ehkä tulen taas ensi vuonna lukemaan blogiasi ja katsomaan kuinka homma etenee!

  VastaaPoista
 21. - Ilkeä kommentoija

  VastaaPoista
 22. Mitä pahaa siinä on jos haluaa tehdä koulutustasoaan edes jotakuinkin vastaavaa työtä? Tuttavani joka fil.maisteri on tällä hetkellä toimistosihteerin työssä, kun ei ole saanut täysin koulutustaan vastaavaa työtä ja viihtyy toimistosihteerinä, jossa voi myös hyödyntää hyvää kielitaitoaan ja monipuolista tietoteknistä osaamistaan. Siivoojaksi tai puhelinmyyjäksi hän ei kuitenkaan lähtisi, olemme joskus tästä aiheesta jutelleetkin. Tietenkin voidaan pohtia viekö maisteri mahdollisesti tällä tavoin työpaikan jonkun tradenomin tai merkonomin nokan edestä...

  VastaaPoista
 23. Eikö kukaan ota huomioon sitä, että esim. aiemmin pitkään insinöörin hommia tehnyttä työtöntä ei ihan niin vaan oteta tekemään jotain muunlaista työtä, josta ei ole työkokemusta? Jos olet tehnyt esim. teknistä suunnittelutyötä pitkään, sitten jäät työttömäksi ja haet monenlaisiin työpaikkoihin, esim. asiakaspalvelutehtäviin tai sihteeriksi johonkin, niin hyvä jos tulee edes sitä kieltävää vastausta. Ei ole kyse vain siitä, ettei jollekin "kelpaisi" siivoustyö, vaan jos et ole tehnyt sitä aiemmin ja jos olet "liian koulutettu", niin lennät ulos hausta hyvin nopeasti.

  Tein itse pitkään erään alueen töitä. Irtisanomisaikana hain saman ison firman sisältä saman alueen työtä, jossa oli vähemmän koulutus- ja osaamisvaatimuksia. Soitin ja kyselin lisätietoja työstä. Olin kiinnostunut ja innokas. Keskustelu meni hyvin, lähetin hakemuksen ja viikkojen päästä kyselin asiasta vastaavalta henkilöstöihmiseltä paikan kohtalosta. Kuulin, että hakemuksia oli tullut valtavan paljon. Ja ensimmäiseksi kaikki "liian koulutetut" (esim. insinöörit) oli otettu hakupinosta pois. Ei kai uskottu, että pysyvät hommassa tms.

  Ei se downshiftaaminenkaan aina kovin helppoa ole.....

  VastaaPoista
 24. Edellisen kommentin kirjoittaja lisää vielä sen, että tuossa oli omia kokemuksiani ja olen kuullut muilta, varsinkin ex-kollegoilta, ihan samanlaisia tarinoita.

  VastaaPoista
 25. Olen tehnyt toimistosihteerin työtä ja sellainen työ kelpaisi minulle jatkossakin vallan mainiosti.

  Insinööriys kannattaa molempien osapuolten (sekä rekrytoijien että minun) unohtaa jo tässä vaiheessa, koska en ole tehnyt insinöörin työtä viiteentoista vuoteen. Haussa ovat todellakin ns. vähempien vaatimusten työt, jotka nekin ovat jossain kiven alla.

  VastaaPoista
 26. No nyt kun täällä keskustelu jatkuu (onneksi asiallisella linjalla), ottaisin esiin myös uudelleenkouluttautumisen. Missä vaiheessa pitäisi ryhtyä miettimään uutta ammattia? Ja mikä se mahtaisi olla. Ja onko se viisikymppiselle edes realistista, ei ainakaan pitkät koulutukset. Ihmettelen myös kuinka esim. hoitoalalla riittää työtä, kun sinne tunnutaan kouluttavan koko ajan uutta väkeä. Ja onko ylipäänsä mitään järkeä, että työttömät maisterit kouluttautuisivat hoitajiksi?

  Olen itse sitä mieltä - myös noiden yllä olevien kommenttien osalta - että ylikoulutettu ei aina ole kovin motivoitunut koulutusta vastaamattomaan tehtävään. Kuka siinä sitten voittaa? Toki poikkeuksia on, ja kukin saa hakea minne haluaa.

  VastaaPoista
 27. Downshiftaus-kommentoija jatkaa:

  Ylikoulutettu yli 40v hakija voi olla todella motivoitunut hakemaan koulutustaan vastaamattomaan tehtävään. Jos vaihtoehtona on työttömyys, niin siitä saa aika paljon motivaatiota!

  VastaaPoista
 28. Periaatteessa tuo utest on ihan kiinnostava, mutta siellä näkyy olevan yli 150 000 rekisteröitynyttä testaajaa! Taitavat jopa mahdollisuudet saada CV-netin kautta työtä olla paremmat kuin tuolla?

  VastaaPoista
 29. Noi crowdsourcing-jutut kaiketi perustuukin suuriin massoihin, eli välttämättä se, että rekisteröityneitä testaajia on paljon, ei vielä kerro työllistymismahdollisuuksista mitään. Riippunee kulloinkin käynnissä olevista projekteista. Clickworkereiksi on tähän mennessä rekisteröitynyt jo yli 510 000 ihmistä ympäri maailman.

  VastaaPoista
 30. uTestin 150 000 rekisteröityneessä käyttäjässä on paljon ilmaa. Aktiivisia on ehkä muutama prosentti. Itsekin olen sinne rekisteröitynyt, mutta pariin vuoteen en ole projekteihin osallistunut. Päivätöissä on riittävästi tekemistä.

  VastaaPoista