torstai 9. lokakuuta 2014

Kokemukseni työhönvalmennuksestaOdotukseni työhönvalmennuksen suhteen eivät olleet erityisen korkealla, mutta eivätpä ne matalat odotukset sitten täyttyneetkään. Vähän samaan tapaan kuin TE-toimiston lähettämissä ns. työtarjouksissa, työhönvalmentaja on vinkannut minulle sellaisia avoimia paikkoja, jotka olen itsekin voinut löytää TE-palveluiden sivuilta. Ensimmäinen hänen ehdottamansa avoin työpaikka oli sellainen, jonne olin jo joskus aiemmin menestyksettä hakenut. Lisäksi työ oli (tällä kertaa) kestoltaan vain 1- 2 kk, joten päätin jättää hakematta. Toinen avoin työpaikka, jonne hän kehotti minua hakemaan, oli sellainen, josta tiesin etten ole sinne mitenkään kiinnostava kandidaatti, mutta laitoin sitten kuitenkin velvollisuudentuntoisesti hakemuksen. Lopputuloksena oli tyhjän jääminen käteen tälläkin kertaa. Kolmaskin työhönvalmentajan minulle ehdottama työpaikka oli täysin oman osaamis- ja kokemusalueeni ulkopuolelta, joten en lähtenyt turhaan kokeilemaan kepillä jäätä. Näyttää olevan noita asiakaspalvelutehtäviä kovasti tarjolla, mutta minua ei niihin valita, koska minulla ei ole asiakaspalvelukokemusta. Asiakasrajapinnassa työskentelystä ja niin kutsutusta sisäisestä asiakaspalvelusta kokemusta minulla toki on. 

Koska työhönvalmentaja yritti suorastaan epätoivon vimmalla löytää minulle ns. polkua työelämään/ jonnekin, oli seurauksena hieman väkisin väännetyn oloisia kontaktien etsimisiä, jolloin minä tunsin joutuvani ikävään välikäteen…  Hän ehdotti minulle vielä yhtä sellaista työtehtävää, johon minulla ei ole mitään pätevyyttä eikä osaamista (minkä seikan toin selvästi myös esiin). Tällaisessa tapauksessa yhteydenotto mahdolliseen ja hyvin epätodennäköiseen työnantajaan olisi pelkästään kiusallista. Kovat paineet on työhönvalmentajan hommassakin, varsinkin tällaisten mahdottomien(?) työllistettävien kanssa.

Olen tavannut työhönvalmentajan tähän mennessä kolme kertaa ja kolmas jäikin viimeiseksi, koska mitään tulosta ei syntynyt (ja koska pääsin työvoimakoulutukseen). Hänen vinkkinsä laittaa CV:hen maininta palkkatukikelpoisuudesta ei mielestäni ollut kovin varteenotettava, koska se toimii vain palkkatukitöihin hakiessa. Muussa tapauksessa se on vain noloa. Hän myös kehotti minua laittamaan avoimia hakemuksia, mutta sitä olen jo tehnytkin - ja olisin voinut tehdä (tuloksetta) edelleen ilman mitään työhönvalmennusta.

Loppupäätelmä: Työhönvalmentaja ei pystynyt minua työllistymisessä auttamaan. En tullut kovin vakuuttuneeksi koko touhusta. Ehkä olen sitten vain niin vaikeasti työllistyvä? Kovin puhelias ja hieman myös itseään kehuva tuo työhönvalmentaja-henkilö oli. 

Hakemukseni typo-koulutukseen, haastatteluun pääsy ja lopulta koulutukseen hyväksytyksi tuleminen muutti tämän asetelman ja saimme molemmat huokaista helpotuksesta.

16 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onnitteluni typo-koulutukseen pääsystä! Toivon, että se tuo mielekkyyttä päivärytmiin ja jopa uusia mahdollisuuksia työllistyä.
Itse saan pian uuden tittelin eli olen kohta pitkäaikaistyötön. Hakemus jos toinenkin on lähtenyt avoinna oleviin ja muihinkin paikkoihin ja olen tehnyt oma-aloitteisia käyntejä yrityksissä kyllästymiseen asti. Olen liian vanha (50 v.), ali- tai ylikoulutettu (merkonomi) jne, jne. En omaa mitään erityitaitoja, joista voisin kertoa. Mutta olen ahkera ja tunnollinen. Ei merkitystä. Irtisanomishetkellä (koko yritys lopetettiin) pomo kiitteli nuoria, joiden uskoi pian työllistyvän uudelleen. Mutta entäs tämä meidän Sinisiipi, voi voi sentään. Ällistyin enkä saanut sanaa suustani. Mutta viitatessaan ikääni, hän kertoi sen, mitä työnantajat yleisesti ajattelevat meistä keski-ikäisistä kehäraakeista.
Yhtenä päivänä soitettiin TE-toimistosta ja kysyttiin, että mitä he voisivat tehdä mun hyväksi. JEE! Töitä kiitos. Ei ollut töitä eikä muutakaan tarjolla. Kunhan varmistivat, että olen edelleen työttömäksi pätevä. Nauratti ja suututti moinen tyhjän jauhaminen.

Uuden etsijä kirjoitti...

Eipä taida olla erityisen miellyttävää työtä yrittää saada toisille työtä. Minulle soitettiin nyt TE-keskuksesta eikä minulla ole puhelusta tai henkilöstä pahaa sanaa sanottavana. Päin vastoin, asiallinen ja miellyttävä puhelu. Itse asiassa yllätyin, että voin jo nyt hakea koulutuksiin, koska olen työttömyysuhan alainen.

TOIvoton työtön kirjoitti...

Asiallista ja miellyttävää toki, mutta jokseenkin hyödytöntä(ainakin näemmä minun kohdallani.

Anonyymi kirjoitti...

Ensimmäiseen kommenttiin viitaten, mistä näitä idiootteja sikiää? "Siis,voi, voi, meidän sinisiipi"? Mitä per....ttä`? Ei ihme jos meni firma konkkaan, jos on noin idiootti omistaja tai pomo! Ja mikä vanha 50v nyt vielä on herrasjestas! Mieshän tietysti on parhaassa iässään 50 vuotiaana, on se hauskaa. Voi jum....ta suoraan sanoen että pistää vihaksi. Miksi joidenkin pitää lytätä toisia ihan työkseen, niin kuin ei ihminen ole jo tarpeeksi huolestunut muutenkin irtisanottaessa 50 vuotiaana. En vain tajua miten ihmiset voi olla näin tökeröitä.

Anonyymi kirjoitti...

Edelliselle anolle:

Ei se sukupuolesta kiinni ole, ikäsyrjintä siis. Me olemme pariskunta, reilusti päälle 50v molemmat. Mies on ollut nyt 8 vuotta työtömänä, yksi pätkä kunnan "hätäaputöitä" oli, maisterismiehelle vaihtelua kun purki porukan mukana purettavia kalusteita ja rakennuksia.
Itse olen nyt neljättä vuotta työttömänä, ja insinööri, opistosellainen, minäkin.

Hellu

Anonyymi kirjoitti...

Onneksi työvoimapula on ihan oven takana ja tarvitsemme myös ulkomaista työvoimaa sitä paikkaamaan:

http://yle.fi/uutiset/juhana_vartiainen_suomen_suurin_virhe_hidas_reagointi_huoltosuhteen_heikkenemiseen/7523802

4* kirjoitti...

Samoin minulle viime vuonna "työnetsijä" printtaili suoraan mol:lista työpaikkailmoituksia. Eihän varmaankaan helppoa ja miellyttävää työtä ole etsiä muille töitä, mutta minusta ko. "työnetsijä" oli liian nuori ja kokematon henkilö, jolla ei hommaan oikein edellytyksiäkään näyttänyt olevan. Kunhan juteltiin niitä näitä.

Anonyymi kirjoitti...

Näin se menee... No, onneksi eläkeikään on enää reilut 10 vuotta:)

""If You're Not Working, We Won't Hire You!""

https://www.linkedin.com/pulse/article/20141011060029-52594--if-you-re-not-working-we-won-t-hire-you

Anonyymi kirjoitti...

Työttömät ovat rikkaruohoja:

http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3243984/juhana-vartiainen-vertaa-tyottomia-rikkaruohoihin

TOIvoton työtön kirjoitti...

On tunnettu tosiseikka, että työpaikan saaminen on helpompaa, kun on jo töissä. Valitettavasti.

Enpä ymmärrä, mitä ihmemies Vartiainen haluaa aivopierullaan ilmaista. Sitäkö että työttömistä ei ole mitään hyötyä, vaan heidät/ meidät pitää kitkeä pois? Kiitos tästä...

Anonyymi kirjoitti...

Jos tuollainen korkea virkamies asettaisi sanansa toisin ja vertaisi esim. maahanmuuttajia rikkaruohoihin, niin voisiko enää jatkaa virassaan? Tai vertaisi vaikka seksuaalivähemmistöjä rikkaruohoihin, niin olisiko enää virassaan? Kysyn vaan.

TOIvoton työtön kirjoitti...

Työttömät ovat ilmeisesti sellaista joukkoa, josta saa sanoa vapaasti ihan mitä tahansa?

Anonyymi kirjoitti...

Hohhoijaa. Työhönvalmentajilla on firman asettamat tavoitteet. Asiakas tuntee kyllä että häntä pidetään tyhmänä ja työtävieroksuvana, joka ei vaan HALUA töihin. Toivottavasti säästyn siltä, vois käämit kärähtää...

TOIvoton työtön kirjoitti...

Eivätpä tavoitteet oikein kohdallani täyttyneet paitsi sopivasti sattuneen työvoimakoulutukseen pääsyni osalta... Minulle siis löytyi ns. polku.

Anonyymi kirjoitti...

"Hänen vinkkinsä laittaa CV:hen maininta palkkatukikelpoisuudesta ei mielestäni ollut kovin varteenotettava, koska se toimii vain palkkatukitöihin hakiessa. Muussa tapauksessa se on vain noloa."

Pikku lisäys edelliseen: palkkatukea voidaan myöntää myös esim. yrityksiin ihan tavan töihin, jos perustelut sen käytölle löytyvät (esim.vanhentunut koulutus, työkokemuksen puute, pitkittynyt työttömyys, terveydelliset rajoitteet tms.)eli sen käyttö ei rajoitu vain ns.palkkatukipaikkoihin.

TOIvoton työtön kirjoitti...

Minä olin äskettäin puoli vuotta palkkatukityössä Tampereen kaupungilla, ja kunnat ja kaupungit nimenomaan hyödyntävät palkkatukityöllistettyjä. Ei siis ollut kyseessä mikään ennaltamäärätty palkkatukipaikka.