maanantai 19. elokuuta 2013

4 vuotta vai 9 kuukautta?



Uusimman Talouselämä-lehden (nro 28) pikku-uutisen mukaan jo 9 kuukautta työttömyyttä vastaa neljän vuoden pyyhkimistä pois ansioluettelosta. Jos (vähän kouluja käyneiden) mahdollisuus saada työpaikka vähenee vain 20 % yhdeksän kuukauden työttömyysaikana, niin eihän se ole vielä mitään! 


Entäpä sitten, kun (vähän enemmän koulutettu) henkilö - kuten minä - on ollut oikeasti työttömänä tuon 4 vuotta, vastaako se sitten 21 vuoden aukkoa CV:ssä? 

Työt pystyisin aloittamaan heti (tai olisin aloittanut jo neljä vuotta sitten), jos niitä olisi ollut… Outo perustelu tuo, että jos henkilö on ollut kuutta kuukautta pitempään työttömänä, hän ei muka pystyisi aloittamaan töitä heti? Kaiken kaikkiaan aikamoista soopaa tämäkin ”tutkimus”! 




7 kommenttia:

  1. Vanhempain vapaalla (tai mikä lie vapaan nimi nykyään) voi olla useamman vuoden (riippuu lapsiluvusta ja heidän iästään) eikä se tunnu vaikuttavan mitenkään vapaalta palaavan työllistymiseen eikä sitä pidetä hirveänä aukkona cv'ssä. Miten 4 vuoden työttömyys olisi sen kummempaa kuin vanhempain vapaalla olo?

    VastaaPoista
  2. Ja jollekin on maksettu tuonkin täysin itsestään selviä asiota sisältävän tutkimuksen teosta..

    Mutta joo itselläni on edellisen alan työkokemuksesta aikaa viisi vuotta (tuolla ajalla olen ollut juuri vanhempain vapaalla ja opiskellut). Hain parin kuukauden sisään neljää alan työtä yhden ja saman vuokratyöfirman kautta. Neljännen hakemuksen jälkeen soittivat ja kyselivät miten olen pitänyt ammattitaitoani yllä, kerroin että omia projekteja on kyllä ollut. Lupasivat soittaa seuraavalla viikolla, soittivat siis perjantaina. Tuota puhelua ei ikinä tullut. Ymmärtäisin ammattitaidon rapistumisen alalla, jossa asiat muuttuvat, mutta ala joka ei pahemmin muutu ja hain vielä alan kaikkein helpoimpiin töihin, jotka juuri ammattiin valmistuneetkin osaisivat. Ihan kuin koko ansioluetteloni olisi pois pyyhitty. On siis aloitettava alusta ammattitaitoni rakentaminen, eli eikun opiskelemaan kaikkea uudestaan.

    VastaaPoista
  3. Tämä on nimenomaan asia joka minua kaikkein eniten ahdistaa työnhaussa.

    Miksi katsotaan että pari vuotta työttömänä tarkoittaa samaa kuin ettei enää pysty töihin lainkaan? Kuten tuossa sanottiin, ovathan naiset usein vuosikausiakin vanhempainlomalla ja silti kukaan ei kyseenalaista heidän taitojaan paluun yhteydessä? Siksiko että heillä on lainmukainen oikeus palata jota työttömällä ei tietysti ole?

    Kyllähän työnteko on kuin pyörällä ajo eli nopeasti hommaan pääsee taas sisään. Ja eiväthän työssäolevatkaan kaikkea tiedä ja osaa, itse ainakin olen tähän pätkätöissä törmännyt! Miksi siis työttömän työelämään palaavan pitäisi? Väittäisin jopa että jos on työtömänä pitänyt itsensä oman alansa asioista ajan tasalla, niin usein se työton palaaja tietää enemmän koska hänellä on ollut aikaa opiskeluun.

    VastaaPoista
  4. Ja kauanko pitäisi olla töissä, jotta työttömyys pyyhkiytyisi pois? Ei se taida itsellä pyyhkiytyä pois cv:stä enää mitenkään.

    Olen alkanut myös ihmetellä työnantajien luulemisia. Mitä laskelmointeja ja pelejä siellä oikein pelataan, epäillään hakijoista milloin mitäkin, ja silti lopulta aina palkataan väärä henkilö?

    VastaaPoista
  5. Mielestä työttömyys ei ainakaan koskaan pyyhkiydy pois - kyllä tämä sen verran rankkaa on!

    Vanhempienvapaalla oleminen on hyväksyttävä syy työelämästä poissaoloon, mutta työttömyys ei ole.

    VastaaPoista
  6. Olen miettinyt monesti, miten täyttäisin työelämän jälkeisen ajan CV:ssäni ja olen tullut siihen tulokseen, että vihdoinkin minulla on ollut mahdollisuus ja aikaa olla kahden melkein aikuisen lapseni kanssa. Eli ajankäytön syy on perhe.

    Mahtavaa aikaa, jolloin olemme keskenämme olleet lähempinä ymmärtävinä aikuisina kuin koskaan. On palattu lapsuuteen, kaikkeen siihen, mistä meidät on tehty................

    Kiitos ex-työnantajalle tästä ajasta, jota ei voi rahassa mitata!

    Terveisin

    Ikä ja ulkonäkö suojaa edelleen.

    VastaaPoista
  7. Työttömyydestä kannattaa yrittää etsiä niitä mahdollisia hyviä puolia.

    VastaaPoista