maanantai 5. marraskuuta 2012

Mitä työtön (ei) saa sanoa?

Työtön ei saa sanoa työhaastattelussa jatkavansa kyllästymistä kotona (jos ja kun ei saa hakemaansa työpaikkaa), vaan hänen pitää sanoa jatkavansa vastaavien paikkojen hakemista. Totuus kuitenkin on, ettei vastaavia paikkoja yksinkertaisesti ole tarjolla ja jos niitä onkin ollut, työtön ei ole niitä saanut. Lopputuloksena työtön edelleen kyllästyy ja tylsistyy kotona.

Työtön ei saa sanoa, että "työttömyys jatkuu" jonkun kysyessä häneltä kuulumisia. Sen sijaan työttömän pitää sanoa työnhaun jatkuvan, vaikka hän on todennut työpaikan saamisen jo ajat sitten mahdottomaksi. Työttömyys todellakin jatkuu jatkumistaan...

Työtön ei saa sanoa ettei ole "tällä hetkellä" töissä/ on työtön, vaan hänen pitää sanoa opiskelevansa tai olevansa kotiäitinä (tosin olosuhteiden pakosta minnekään kelpaamattomana.) Entinen peruskoulun luokkakaverini kysyi äskettäin luokkakokouksessa minulta olenko vielä "kattilahommissa". No, kattilahommissa en ole ollut 13 vuoteen, paitsi jos lasketaan liedellä olevat kattilat... Vastasin hänelle rehellisesti etten ole missään töissä enkä ole ollut töissä pitkään aikaan.

5 kommenttia:

 1. Ihailuni sinulle siitä, että käyt luokkakokouksissa yms. Mulla on itsetunto mennyt niin pohjamutiin, etten mistään hinnasta menisi ent. luokkakavereitten kanssa yhteisiin pippaloihin. Vaikka tiedänkin, etten ole sen huonompi ihminen kuin muutkaan.

  VastaaPoista
 2. Kun olisi joku kenelle voi sanoa kyseisiä asioita. Itsellä jotenkin kummallisesti suurin osa ihmisistä on ympäriltä hävinneet kun jäin työttömäksi. Työttömyyttä kestänyt vasta alle puoli vuotta. Kovin jotkut kesän alussa sanoivat, että tulevat loman alettua kyläilemään ym. No eipä ole kukaan heistä tähän päivään mennessä tullut.

  VastaaPoista
 3. Minulla tuli mieleen ihan sama ihailu kuin Saretskalla. En työttömäksi jäätyäni ole halunnut ketään vanhaa koulu/työkaveria nähdä.

  Anonyymille: Tuttu tunne. Kun jäin työttömäksi, moni työkaveri sanoi ne kuuluisat sanat "pidetään yhteyttä". Kukaan ei ole pitänyt. Kovin yksin näiden asioiden kanssa jää. Valitettavsti se vielä pahentaa häpeän tunnetta.

  VastaaPoista
 4. En ollut valtavan innoissani menossa luokkakokoukseen, mutta se oli ihan ok. Peruskoulukavereistani (jotka eivät ole pitkälle opiskelleet) on tullut fiksuja ihmisiä ja heillä kaikilla on töitä!

  VastaaPoista
 5. Työtön saa sanoa ihan mitä haluaa - ei sitä kukaan kiellä ellei itse sensuroi sanomisiaan. Tietysti työpaikkahaastattelussa itse kunkin kannattaa miettiä mitä ja miten sanoo.

  VastaaPoista