keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Työttömän bonusrappusetTavallisesti kun kerätään bonuksia tai pisteitä esim. kanta-asiakkuudella, bonukset lisääntyvät asiakkuuden keston, ostosten ja tietyssä ajassa ostoista kertyneen summan mukaisesti. Työttömällä käy juuri päinvastoin; mitä pitempään on työttömänä, sitä huonommaksi menevät ”edut” (ja vähemmäksi ostokset). 

Työttömän bonusrappusten ensimmäinen taso voisi olla vaikka hopeataso. Sen jälkeen tulisi paperitaso ja alimpana tasona tuhkataso. Hopeatasolle pääsee tai paremminkin joutuu, kun jää toiseksi (määräaikaisen työn päättyessä tai ns. tuotannollisista ja taloudellisista syistä) niille, jotka saavat vielä jäädä töihin. Seuraavaksi tuleekin jäämään aina työnhaussa toiselle, kolmannelle jne. sijalle eikä koskaan enää saa työpaikkaa. Hopeatasolla saa vielä ansiosidonnaista päivärahaa. 

Paperitasolla pääsee eli joutuu (ansiosidonnaiselta pudottuaan) nauttimaan Kelan huikeasta työmarkkinatuesta ja papereista, joita Kela postittaa siitä huolimatta, että tekee työttömyyskorvaushakemuksen sähköisesti.  Joka kuukausi tulee Kelalta postissa hakemuspaperi ja palautuskirjekuori, joita kertyykin sitten iso pino sen 180 päivän aikana, jolloin vielä saa tarveharkinnatonta tm -tukea. Jos hakee ja pääsee typo-koulutukseen, onnistuu venyttämään paperitasolla pysymistä koulutustukea saamalla - ja paperia kertyy vieläkin enemmän. Olen toistaiseksi vielä onnistunut pysyttelemään tällä tasolla.

Tuhkatasolle jouduttuaan - tarveharkintaisen tm-tuen loputtua – voi polttaa Kelalta postitse saamansa paperikasan nuotiossa, takassa tai saunan pesässä oman valintasi mukaan. Siitä jää kasa tuhkaa, eihän muuta sitten enää jäljellä olekaan… Vielä tulee joku ja vie ne tuhkatkin, koska laskut eivät kuitenkaan lakkaa tulemasta (eivätkä lisäverot!), vaikka ensin palkka, sitten ansiosidonnainen päiväraha ja lopulta työmarkkinatuki ovat lakanneet.  Jos kuitenkin haluaa asua jossain, syödä jotain ja omistaa esim. kännykän ja laajakaistan, ei välty laskupinolta. Vaan millä ne laskut pystyy maksamaan?

4 kommenttia:

 1. Huomasitko muuten että budjettiesityksessä vuodelle 2013 on tm-tuen tarveharkintaisuuden poistaminen, minkä ainakin itse koen pieneksi (tai aika suureksikin) kädenojennukseksi kaikkkein kurjimmassa tilanteessa oleville. Muutos tulisi vuoden alusta, jonka jälkeen puolison tulot ei vaikuta tm-tukeen.

  Myös minä olen kokenut nuo Kelan turhat paperipostit aika oidoiksi tässä säästämisen maailmassa. Niitä tulee aika monesta muustakin asiasta kuin työttömyysturvasta ja jokaisessa on lisäpaperina muutoksenhaluohjeet, vaikka päätös olisi myönteinen.

  VastaaPoista
 2. No heh, ansiosidonnaisella vielä on kultapossukerhossa ja tuttua on tuo sijoille 2-5 jääminen, kun vielä sai kutsuja haastatteluihin. 500+180 päivän jälkeen tosiaan on surkeinta luokkaa, ei edes saa aktivointikorotusta kursseilla, mikä ärsytti itseäni kaikkein eniten. Yksinasuvalla on vielä välissä säästöjen syöminen, kunnes joutuu hakemaan toimeentulotukea sossusta, pelkät Kelan tuet kun jää toimeentulominimin alle. Itsellä vielä on säästöjä syömättä ja tuhkaa pesässä... mutta ei kauan...

  Tarveharkinta on poistumassa ensi vuonna, ja ruhtinaallinen 1 euron korotus tm-tukeen.
  neljäykkönen

  VastaaPoista
 3. Se on lopulta aika iso asia, tuo tarveharkinnan poistuminen. Toivottavasti toteutuu, ettei nykyinen maailmatilanne romuta sitä.


  Minäkin olen kokenut Kelan turhat kirjeet aikamoiseksi tuhlaukseksi. Niitä tulee kaikesta muustakin kuin vain työttömyysetuuksista ja jokaisessa liitteenä muutoksenhakuohjeet, vaikka päätös olisi myönteinen!?!

  VastaaPoista
 4. Kultapossukerhossa on mielestäni silloin, kun on vielä töissä.

  Kelan kannattaisi tosiaan kiinnittää huomiota tuohon paperintuhlaukseen.

  VastaaPoista