perjantai 14. syyskuuta 2012

Palkattomasta työharjoittelusta



Minulla on valitettavasti kokemusta jo neljästä palkattomasta työharjoittelusta. Kokemukseni mukaan työharjoittelijaa ei edes ajatella potentiaalisena palkattavana työvoimana, koska hänhän on vain se (ikuinen) harjoittelija, joka menee taas seuraavaan paikkaan harjoittelemaan niin maan per…usteellisesti. Hänen tilalleen otetaan toinen ja kolmas jne. harjoittelija, jotka taas harjoittelevat saamatta oikeaa työpaikkaa harjoittelupaikastaan. On siis olemassa kahtiajako meidän palkattomien harjoittelijoiden ja ns. oikean työvoiman välillä:
 
Oikeassa työvoimassa saattaa olla vaikka minkälaista tutkintonsa kesken jättänyttä henkilöä (nykyään pitää olla vähintään kaksi tutkintoa työllistyäkseen), täysin puhumatonta hissukkaa (vaikka olenkin introvertti, en kuitenkaan ole sellainen), eläketätejä (tässä kohtaa sorrun valitettavasti itsekin ikäsyrjintään(!), mutta ajattelen heidän jo keränneen säästönsä ja ansainneen eläkkeensä, mitä en ole itse päässyt tekemään). Lisäksi on ”vahingossa” ko. paikkaan työhön päätynyt (erittäin ”motivoitunut” ja työstään ”valtavan innostunut” henkilö) ja muita työhönsä selvästi leipiintyneitä henkilöitä – näistä suurin osa ei todennäköisesti saisi enää työpaikkaansa, jos joutuisi sitä uudelleen hakemaan…  Oven takanahan on jonossa koulutettuja, kokeneita, haluttuja ja sopivia tulijoita, joista saa valita mieleisimmät päältä! Toki työnantajalla on oikeus valita työntekijänsä eikä palkatonta työharjoittelijaa tarvitsekaan ajatella mahdollisena palkattavana työntekijänä, vai mitä?

4 kommenttia:

  1. Moi,
    Ei kokemusta mutta tässä pari linkkiä.

    http://blogit.yle.fi/mot/aktivointia-vai-orjatyota

    http://ohjelmat.yle.fi/mot/arkisto/27_4_2009_mot_haamukoulutusta_orjakauppaa_ii/kasikirjoitus

    Surkeeta lukea näistä mutta mitä enemmän näistä kirjoitetaan sitä enemmän on mahdollisuus vaikuttaa näihin ja kiva katsoa mitä Tarja Filatov saa "aikaiseksi" kun sille lähti se uusi lakiesitys THT:ltä ja itse paukutun kuin yleinen syyttäjä TEM:iin tekstiä ja muuallekkin.

    Tässä yksi paikka Suoraan Tarja Filatoville tiedoksi vaan.

    https://www.facebook.com/pages/Tarja-Filatov-Parempaa-politiikkaa

    VastaaPoista
  2. Eikö juuri samasta asiasta ollut Turun sanomissa juttua pari viikkoa sitten.

    "...muutoksia ollaan tekemässä myös julkista työvoima- ja yrityspalvelua käsittelevään lakiin. Se tulee poistamaan palkattomat työharjoittelujaksot työelämävalmiuksien parantamiseen tähtäävistä ohjaavista koulutuksista. Tilalle esitetään työkokeilua, joka olisi suunnattu ammatinvalinta- tai uravaihtoehtoja puntaroiville. Työkokeilua ei käytettäisi työkokemuksen hankkimiseksi eikä henkilöille, joilla työelämävalmiudet ovat jo kunnossa."

    Itse en ole kelvannut edes ilmaiseksi yrityksiin. Julkisella puolella olin yhden harjoittelun, joka oli täysin turha alusta lähtien koska ei siellä rahoja ollut palkata ketään kuitenkaan. Istuin muutenkin turhan panttina enkä saanut tehdä mitään mistä olisi oppinut jotain uutta tai saanut hyödyllistä kokemusta.
    neljäykkönen

    VastaaPoista
  3. Jatkoa. Näitä ilmaisia harjoitteluita on myös liikaa ammatillisissa koulutuksissa. Olen tähän mennessä tehnyt ilmaistöitä kolme kertaa varsinaisiin opiskeluihini liittyen. Jotenkin siis on kiintiö täynnä jo loppu iäksi harjoitteluita.

    Moneen aikuiskoulutukseen vaaditaan työkokemusta tai työpaikka uudelta alalta, eli miten alan vaihto onnistuu? Kun ei ole työpaikkaa niin ei pääse koulutuksiin, ja kun ei ole alan koulutusta niin ei saa työpaikkaa.

    Pitkiin tutkintokoulutuksiin ei ole halua lähteä enää. Ideat on itsellä siis ihan loppu miten voisi takaisin töihin päästä.
    neljäykkönen

    VastaaPoista
  4. Totta, ideat ovat vähän niinkuin lopussa. Pitkä uudelleenkouluttautuminen ei ole tässä vaiheessa enää mahdollinen.
    Olisi vain pitänyt aikanaan opiskella aivan joksikin muuksi kuin insinööriksi!

    VastaaPoista