lauantai 15. marraskuuta 2014

Kliseekimppu IITyönhaun (ja siinä epäonnistumisen) yhteydessä mainitaan usein seuraavia asioita:
”Ylikoulutettu henkilö vaihtaa heti koulutustaan vastaavaan työhön, siksi häntä ei palkata.”
No, jos ns. ylikoulutettu henkilö ei ole tähän mennessä saanut koulutustaan vastaavaa työtä, niin miksi hän saisi sitä heti, kun hänet on palkattu koulutustaan vastaamattomaan työhön?

”Firmasta saa huonon kuvan, jos ja kun sieltä ei rekrytointipäätöksen jälkeen ilmoiteta mitään heille, jotka eivät tulleet valituiksi. Sitten, kun nämä hakijat ovat päättävässä asemassa, he eivät halua tehdä yhteistyötä ko. yrityksen kanssa.”
Ensimmäinen lause pitää paikkansa, mutta toinen yleensä ei (tai ainakin erittäin harvoin). Minä en ainakaan koskaan tule olemaan sellaisessa asemassa työpaikalla, että voisin tällaisessa tilanteessa boikotoida jotain yritystä! Itse asiassa en näillä näkymin tule koskaan enää olemaan minkäänlaisessa asemassa missään yrityksessä… Oikeastaan em. toteamukset ovat mielestäni jokseenkin utopistisia.

Tässä vielä yleinen väärinkäsitys: ”Henkilö saa työharjoittelussa tai vastaavassa toiminnassa 9 €/päivä palkkaa.
Kyseessä ei ole palkka, vaan ylläpitokorvaus, joka tulee verottomana työttömyyskorvauksen päälle. Ylläpitokorvaus ei yleensä riitä sekä matkoihin että lounaaseen, joten täytyy valita niistä toinen: omat eväät, matkojen kulkeminen pyörällä tai kävellen, jos mahdollista (yleensä ei ole, koska matka on pitkä). Tässä mennään siis paremminkin miinuksen puolelle verrattuna siihen, että henkilö ei olisi missään työvoimapoliittisessa toiminnassa eikä saisi sitä 9 € ”palkkaa”. Myöskään 9 € tuntipalkka ei olisi mikään erityisen hyvä, puhumattakaan 9 €/päivä ”palkasta” ilman työsuhde-etuja ja eläkkeen kertymistä.
 
Loppuun eräs ikisuosikki: ”Kun yksi ovi sulkeutuu, niin uusia ovia avautuu…”
Työpaikkojen ovia on sulkeutunut montakin – lopullisesti, mutta niitä ei oman kokemukseni mukaan kuitenkaan ole missään avautunut!

9 kommenttia:

 1. Itse kuljin aikoinani typo-koulutuksessa ja bussimatkoihin meni 12 euroa/päivä. Silloin sai päivässä 8 euroa "korvausta" työttömyyskorvauksen pälle. Lounas piti maksaa siitä korvauskesta, koska päivät olivat pitkiä ja tuli nälkä.

  Eläkeasiathan ovat näin:
  Työttömyyskassan maksamista ansiopäivärahoistakin karttuu eläkettä. Kelan maksamasta peruspäivärahasta ja työmarkkinatuesta eläkettä ei sen sijaan kerry.

  VastaaPoista
 2. Väittäisin, että suurin väärinkäsitys on se, että rekrytoija olettaa jotain työnhakijasta. Ehkä oletetaan, että hakija vaihtaa heti paikkaa jos haettava paikka ei osu hänen koulutukseensa. Tai jos työmatka on rekrytoijan mielestä "liian pitkä" hakijalle.

  Olettaminen on väärä pohja arvioinneille, toisten työmotivaatiosta/tilanteesta ei voi ulkopuolinen tietää mitään keskustelematta ko henkilön kanssa.

  VastaaPoista
 3. Eipä ole hääviä täälläkään. Olen kuitenkin vielä ansiosidonnaisella puolisen vuotta. Akateeminen koulutus+ toinen muukin ja työuraa takana kymmenisen vuotta, mutta töitä kun ei saa niin ei saa vaikka päällään hyppisi. Jokin muukin työ kuin oman alan kävisi, mutta tilanne on huono monella alalla. Itse teen työosuuskunnan kautta noin 5 h/kk yhtä työtä, joka tuo hieman valoa elämään.

  VastaaPoista
 4. Minulle ei ole kertynyt eläkettä (tällä työttömyyskierroksella) yli kolmeen vuoteen.

  Oletuksiin taitavat tosiaan liiankin monet rekrytoinnit perustua. Joskus rekrytointi onnistuu ja toisinaan ei...

  Ansiosidonnaisen loputtua on vielä entistä vähemmän häävi tilanne. Jotenkin on kuitenkin yritettävä selvitä - taloudellisesti ja henkisesti.

  VastaaPoista
 5. Joskus on tullut vastaan työpaikkailmoitus, jonka vaatimukset ja toivomukset olen omasta mielestä täyttänyt ja ajatellut, että tämä työpaikka on just mulle. Mutta sitten kun hakuaika on päättynyt enkä saanutkaan kutsua haastatteluun, olen vain ihmetellyt miksi näin. Onko paikka mennyt jollekin pomon tutulle vai onko työnantaja tehnyt joitakin olettamuksia?

  VastaaPoista
 6. Minulla on vastaava paikka, johon kaikki edellytykset täyttyvät, haussa tällä hetkellä. Tai ilmeisesti oli, koska kutsua jatkohaastatteluun ei ole kuulunut...

  VastaaPoista
 7. Olen 29v enkä ole löytänyt palkkatöitä di:ksi valmistumiseni jälkeen. Parissa typo:ssa olen ollut tässä 2,5v aikana. Tuottavuuden kehittämisestä ja laadusta olen kiinnostunut. Noh, olisin valmis aloittamaan tuotantotasolta ja hainkin autotehtaalle Uuteenkaupunkiin. Olen nyt käynyt molemmissa vuokrafirmoissa joita Automotive käyttää. Lopullinen tarve ja päätös tulee kuitenkin tehtaalta. Pelkään että taustani vuoksi vedetään ruksit päälle vaikka yritinkin painottaa sisäisen etenemisen olevan kannustimena. Saa nähdä kuinka käy.. Onhan tuonne hakijoitakin.

  VastaaPoista
 8. Toivottavasti pääset hakemaasi paikkaan!

  VastaaPoista
 9. No. Tässä kävi onnellisesti eli pääsen aloittamaan 7.1. Toivottavasti tuo poikii jatkomahdollisuuksia ja pääsen löytämään ns. oman paikkani. Tsemppiä kaikille työnhakijoille ja mukavaa joulun aikaa!

  VastaaPoista