maanantai 9. joulukuuta 2013

Unelmat vastaan todellisuusTässä on kiintoisa keskustelu ”ikääntyneen” henkilön työllistymisestä ja siitä, onnistuuko alanvaihto ilman uutta koulutusta. Yksi kirjoittajista väittää vaihtaneensa uudella alalle työssäoppimaan ilman sen alan koulutusta ja työkokemusta:

”Kun minut oli irtisanottu tuotannollisista ja taloudellisista syistä, rupesin hakemaan paikkoja miettien sitä, mitä pystyisin omaksumaan ja oppimaan työssä ja työn kautta. En siis siltä pohjalta, mitä jo osasin, koska osaamisalueeni oli niin kapea, ettei vastaavia hommia olisi löytynyt.”

Tuolla asenteella minäkin olen liikkeellä. Olisi monenlaisia työtehtäviä, joista olisin kiinnostunut ja tietäisin ne helpostikin oppivani. Valitettavasti todellisuudessa ei käy niin, että minut kutsuttaisiin edes haastatteluun hakiessani sellaiseen työtehtävään, josta olen todella kiinnostunut ja jonka kokisin ”omaksuvani ja oppivani työssä ja työn kautta.” Niinhän useimmat työtehtävät kuitenkin juuri opitaan…!

”Minusta on hullu juttu sanoa, että joku viranomainen "tarjoaisi" työtä. Että sitä pitäisi odottaa. Jos joku tarjoaa, niin hän katsoo juuri sitä mitä kritisoin aiemmin: tuijottaa vain sitä, mitä olet tehnyt, ei sitä, mitä pystyisit oppimaan. Eikä sitä kukaan ulkopuolinen voi arvioidakaan, vain ihminen itse.”


Melkoista utopiaa on tuo edellä siteeraamani! Ensinnäkin erittäin harvoin – kuten kommentin kirjoittajakin toteaa - kukaan oikeasti tarjoaa työtä. Toiseksi kuvitelma, että henkilön oma arvio siitä, mitä hän pystyy oppimaan riittäisi työllistymiseen, ei pidä ollenkaan paikkaansa. Arvioinnin suorittavat aivan muut tahot.

8 kommenttia:

 1. Kunpa ne rekrytoijat tuijottaisivatkin vain sitä, mitä olet ennen tehnyt mutta kun ne tuijottavat vain sitä/niitä CV aukkoa/aukkoja, ja jos sellainen aukko on varsinkin viimeisimmän työpaikkasi jälkeen, sinua ei huolita mihinkään.

  VastaaPoista
 2. Luulisi että työtön on usein motivoituneenpi työntekijä, kun suoraan uraputken paikasta toiseen siirtyvä?

  VastaaPoista

 3. Nyt järjestetään työvoimakoulutuksiakin, joihin ei pääse yli kolmekymppiset (nuorisotakuu). Miksei ole koulutusta johon pääsisi esim. vain yli viisikymppiset? Täytyisi siis olla myös "Ikäsyrjintätakuu", vai ajatellaanko, että panos-tuotos suhde ei ole tulevia työvuosia ajatellen tarpeeksi hyvä.

  VastaaPoista
 4. Niin, minut irtisanottiin "tuotannollisista ja taloudellisista syistä" joku aika sitten ja hain irtisanomisaikana kyseisen konsernin sisällä olleita avoimia paikkoja, siis sellaisia, joihin olisin "kohtuullisella koulutuksella" voinut sijoittua. En siis hakenut mitä vaan, vaan sellaisia töitä, joita olisin kohtuullisella perehdytyksellä voinut tehdä, koska tunsin konsernin it-systeemit, kulttuurin ja henkilöitä niin hyvin, että olisin tiennyt helposti keneltä löytyy lisätietoja mihinkin asiaan. Tunsin toki myös osan tuotteista hyvin. Olin silloin ja olen edelleen takaisinottovelvollisuuden parissa. Hakijoita oli tietysti todella paljon, mutta kuvittelin silloin että kokemuksestani, tiedoistani ja verkostoistani olisi ollut hyötyä eli olin monen tehtävän osalta tilanteessa, missä minua olisi voinut nopeasti perehdyttää uuteen hommaan. Ja olin tosi motivoitunut. No voitte arvata pääsinkö mihinkään niistä paikoista mitä hain? Olisin kyllä edelleen motivoitunut, jos paikkoja edelleen olisi auki!

  VastaaPoista
 5. Kyllähän sitä luulisi (ainakin työtön itse) työttömän olevan motivoituneempi työntekijä kuin vuosikaudet samassa työssä samoja asioita tehnyt henkilö, mutta "luulo ei ole tiedon väärti". Työttömältä on otettu luulot pois jo ajat sitten!

  VastaaPoista
 6. jos jotakuta työnantajaa kiinostaa +61v. viidettä vuotta työtön,niin jo on huonosti tuonkin työnantajan asiat.

  VastaaPoista
 7. Edellisessä kommentissahan se tuli pähkinänkuoressa, asenne... Onko se tosiaan niin, että ihmisen arvo on vain iästä kiinni?

  VastaaPoista
 8. Aivan. Miten tuollaisen asenteen omaavia vastaan voi taistella? Kovin vaikeaa.

  Eli tuon logiikan (tai siis sen puutteen) mukaan 30 - 40 vuoden työkokemuksen omaava, vaikkakin vuosia työttömänä ollut, ei ole mitään verrattuna vähän yli 20- kymppiseen, tuskin yhtään työkokemusta omaavaan? Eli kyllä on työnantajilla huonosti asiat jos on näin pieniaivoisia rekrytointipäätöksiä tekemässä. Hohhoijaa.

  VastaaPoista